In prezent exista nenumarate diete care promit sa ne faca sa slabim rapid si eficient, doar in 2018 industria dietei a generat 72 de miliarde de dolari in Statele Unite, demonstrand ca pe langa faptul ca nu exista limite in tehnicile de marketing, suntem dispusi sa ne supunem corpurile la tot felul de regimuri si diete pentru a atinge „corpul de bikini” dorit.

Dar ce se intampla cu corpul si mintea noastra de fiecare data cand incercam o noua dieta care „de data aceasta, daca va functiona”?

Ce este o dieta restrictiva?

Prin dieta restrictiva ma refer la diete in care supunem organismul la un consum de energie (kcal) mult mai mic decat are nevoie. Exista diferite strategii si concepte folosite pentru a genera aceasta restrictie calorica, cum ar fi eliminarea completa a unui grup de alimente sau reducerea lui la maximum. Cateva exemple sunt dieta ketogena, in care se reduce la maximum consumul de carbohidrati sau dieta paleo in care se elimina orice tip de hrana procesata. Iar obiectivul principal al acestor diete este INTOTDEAUNA sa slabesti, fie ca se spune direct sau deghizat cu alte promisiuni.

De ce imi este atat de greu sa urmez dieta?

Este important de retinut ca corpul uman a avut o evolutie de milioane de ani pentru a putea genera diferite mecanisme de supravietuire. Si in timp ce pentru noi, slabirea poate fi pentru a ajunge la greutatea dorita, corpul nostru nu o recunoaste in acest fel. Singurul lucru pe care il stie este ca exista o lipsa de hrana si, prin urmare, trebuie sa faca totul pentru a supravietui.

Exista 3 hormoni principali care sunt afectati de aceasta restrictie care este important de mentionat. Primul se numeste leptina, acest hormon este eliberat de tesutul gras pe care il avem in organism si trimite semnalul de satietate catre creier. Multe studii au observat ca dupa ce tinem o dieta restrictiva, nivelurile acestui hormon scad . Adica nu ne simtim satul nici cand am mancat suficient.

Al doilea hormon este grelina , acest hormon este responsabil pentru stimularea apetitului. Multe studii raporteaza ca aceste niveluri nu sunt inversate dupa luni de la incheierea dietei. Si in sfarsit avem cortizol , acest hormon este cunoscut sub numele de hormonul stresului. Cand suntem intr-o restrictie calorica nivelul de cortizol creste si, prin urmare, suntem mai iritabili si mai sensibili la mediu.

Si cum ramane cu efectul psihologic?

S-a observat ca persoanele care urmeaza diete restrictive tind sa fie mult mai ingrijorate si anxioase in legatura cu alimentele. Desi este adevarat ca motivatia ne poate ajuta initial sa depasim aceste mecanisme la inceputul dietei, in cele din urma acea motivatie dispare si devine practic imposibil sa ignoram semnalele pe care corpul nostru le trimite.

Si daca dietele restrictive nu functioneaza pentru mine, acum ce fac?

Cel mai important dintre toate, stii ca daca dieta ta nu a functionat, nu este vina ta . Acea anxietate sau disperare pe care o putem simti atunci cand consumam mai putine calorii decat avem nevoie, este corpul tau care cere ajutor si face tot posibilul pentru a te mentine in viata sau in viata. Acesta este motivul pentru care inceperea unei diete de slabire nu este ceva de luat cu usurinta.

Este important sa ne gandim la motivul pentru care aceasta scadere in greutate este atat de importanta pentru noi si daca pierderea acelei kilograme chiar imi va creste sanatatea si bunastarea?

Sanatatea merge mult mai departe decat un numar pe scara; inseamna sa stii sa mananci si sa te poti bucura de mancare fara remuscari, este sa te misti si sa faci exercitii pentru privilegiul care este si nu ca pedeapsa pentru supraalimentare, inseamna sa te bucuri de adunari sociale fara sa-ti faci griji despre ce va fi mancat si daca intra sau nu in dieta. Te invit sa fii insotit de profesionisti din domeniul sanatatii in care ai incredere, astfel incat acestia sa te ajute sa gasesti cel mai bun echilibru pentru tine.