Daca te-ai chinuit sa gandesti clar in timpul pandemiei de coronavirus, s-ar putea sa te confrunti cu „ceata pe creier” – iar un specialist in neurostiinta a explicat cum sa o invingi.  „Ceata creierului este o colectie de simptome care dau nastere la pierderea claritatii mentale sau la gandirea ceata”, a scris Sabina Brennan in cartea ei „Beating brain fog”. 

Desi nu exista statistici cu privire la prevalenta ceata cerebrala in mod specific, Brennan a subliniat ca aproximativ 600 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de disfunctie cognitiva, ceea ce a spus ea este o descriere clinica a acestei probleme. 

Dificultatea de a gandi in mod clar a fost, de asemenea, remarcata ca unul dintre simptomele debilitante ale „Covid lung”. Dar chiar daca nu ati avut coronavirus anul trecut, Brennan a spus ca este posibil sa fi experimentat totusi ceata pe creier si a prezentat cateva modalitati de a o depasi. 

Creierul iubeste tiparele

Potrivit lui Brennan, unul dintre principalele motive pentru care oamenii se confrunta cu ceata creierului este din cauza lipsei de rutina. 

Inainte de pandemie, Brennan a spus ca aproximativ 40% dintre comportamentele noastre erau obisnuite, iar acest lucru este „esential pentru ca creierul nostru sa functioneze eficient”. 

Acest lucru se datoreaza faptului ca creierul se bazeaza pe tipare. 

Vorbind la CNBC prin apel video, Brennan a explicat ca creierul este un organ cu energie ridicata, care utilizeaza aproximativ un sfert din nutrientii pe care ii consumam. Cortexul cerebral, cunoscut sub numele de „partea ganditoare a creierului”, este cel mai mare consumator de energie. 

Pentru a procesa eficient aceasta energie, creierul cauta in mod constant modele. 

Acest lucru este astfel incat sa poata efectua „comportament automat folosind mult mai putine resurse”, a spus ea. Partea ganditoare a creierului este intr-adevar angajata doar la inceputul si la sfarsitul unei activitati, „ca un suport de carti”, sectiunea emotionala sau limbica a creierului avand grija de restul. 

„Prin definitie, este fara efort, este pilot automat. Auzi multe despre oameni care spun ca petrecem prea mult timp pe pilot automat – poate fi adevarat – dar trebuie sa petrecem ceva timp pe pilot automat, altfel creierul nostru este coplesit complet”, a spus Brennan. 

Rutine de dimineata

O mare parte din rutina noastra de dimineata inainte de pandemie era obisnuita, a spus Brennan. Asa ca s-ar putea sa nu aveti „primul stres de implicare constienta pe creier pana poate la 9:30”, cand ati ajuns la birou.

Raspandirea Covid si blocajele ulterioare au perturbat o mare parte din acea rutina, a spus ea, deoarece majoritatea oamenilor au inceput sa lucreze de acasa. Acest lucru a prezentat o serie de provocari, cum ar fi sa gasesti un loc potrivit pentru a lucra, sa te motivezi sa te imbraci si sa te culci la o ora rezonabila.

Ca atare, Brennan a spus ca este obisnuit ca comportamentul sa devina destul de „eratic” in acest timp, ceea ce face ca creierului sa fie greu sa identifice un model.

„Creierul tau este cu adevarat coplesit de asta, asa ca mai ramane foarte putin de facut lucrurile cu adevarat cognitive”, a spus ea.

Un prim pas cheie pentru a depasi ceata creierului este reintroducerea rutinei, a spus Brennan, sugerand ca oamenii chiar creeaza o „naveta falsa”, precum o plimbare in jurul blocului pentru a „incheia ziua”.

„Datoria de somn”

Brennan a subliniat ca ceata creierului nu a fost un „diagnostic, boala sau o tulburare”, ci un semn al ceva care sta la baza unei astfel de probleme de sanatate sau consecinta alegerilor stilului de viata, cum ar fi lipsa somnului.

De fapt, ea a spus ca a dormi suficient este esential in combaterea cetei creierului, deoarece ii da timp creierului sa curete toxinele.

Ea a spus ca este comparabil cu „a curata strazile noaptea, cand nu exista trafic pe ele”.

„Aceasta este in esenta ceea ce are nevoie creierul cu adevarat, este sa nu fii implicat in activitate cognitiva, astfel incat sa poata face o curatare cu adevarat profunda si sa elimine acele toxine”, a adaugat ea.

O modalitate simpla de a-ti da seama daca nu dormi suficient, a spus Brennan, este daca te trezesti simtindu-te ametit. Acesta este un semn ca adenozina, substanta chimica a somnului, care ne face somnolenti, nu s-a indepartat complet din corp si ca esti in „datorie de somn”, a explicat ea.

In plus, Brennan a spus ca exercitiile fizice sunt esentiale pentru a trata ceata creierului, deoarece elibereaza o proteina numita factor neurotrofic derivat din creier. Actioneaza ca un „ingrasamant”, ceea ce faciliteaza cresterea celulelor creierului si a conexiunilor.