Asa se prezinta cetatea din Fougeres chiar de la intrare. Si cum eu sunt „sucker for” cetati / castele / fortarete, era si culmea sa nu ma opresc aici in drum de la Mont Saint Michel spre Valea Loarei.

In orice caz, eu nu cunosteam aceasta mareata titulatura de „cea mai mare fortareata din Europa” atunci cand am decis sa includ Fougeres pe traseul din Franta, m-a convins doar o poza cu zidurile imeeense care inconjoara fortareata. Am zis clar: aici e de mine!

„Qu’est ce que c’est ca?” si un pic de istorie

Istoria fortaretei Fougeres a inceput in jurul anului 1000, cand Ducatul Bretaniei avea nevoie sa-si apere granitele de invazia nordicilor, si prima data fortareata a fost doar o constructie din lemn. Astfel ca in 1166 Regelui Henry II al Angliei i-a fost si foarte usor sa o asedieze si sa o rada de pe fata pamantului.

Insa imediat dupa aceasta, Baronul Raoul II a reconstruit-o, din piatra de data asta. Desi de-a lungul timpului, din secolul 12 si pana acum, fortareata a fost in pericol de degradare si s-au pierdut o parte din constructiile initiale, dar i-au fost si adaugate noi turnuri (in secolul 15), in prezent este sub ocrotirea primariei si este declarata Monument istoric, fiind un exemplu clasic de arhitectura militara.

Vizita Fortaretei Fougeres

Pentru a profita la maxim de vizita fortaretei la intrare veti primi o brosurica in care gasiti o harta a cetatii, cu denumirile turnurilor, cu punctele in care trebuie pus audio ghidul la ureche, cu sensul de mers, tot tot ce va trebuie pentru a urma circuitul propus pentru vizita. Nimic mai simplu!

In turnuri va puteti bucura de o experienta multimedia, cu tot felul de filmulete, imagini si in cazul de mai sus, adevarate scene de lupta cu tunuri si tot tacamul. Fara sa vreau mi-am dat seama ca e un loc ideal si pentru copii, care nu cred ca s-ar plictisi cu atatea atractii in jur. De exemplu, peste tot prin castel se gasesc niste cutii care pot fi deschise cu o cheie, doar daca e introdusa in dreptul raspunsului corect la intrebarea care apare pe cutie.

Sau, la fel, mastile pe care le pui pe fata (de fapt pui fata pe masti) si vezi scene din viata cetatii din Evul Mediu. Astea erau si pentru copiii mari 😛

Nu uitati sa explorati fiecare coltisor din cetate! Plimbarile pe ziduri au fost cele care mi-au placut mie cel mai mult!

Ce altceva mai poti face in Fougeres

Desi fortareata este inima orasului Fougeres, asta nu inseamna ca e singurul loc ce merita vizitat. Orasul este foarte frumos si in afara zidurilor cetatii, si recomand sa incercati, daca aveti timp, macar una dintre urmatoarele experiente:

plimbari prin zonele verzi ale orasului, Gradina Publica si Gradinile de pe Valea Nancon, care se afla la o altitudine mai mare decat fortareata, si astfel, in afara de relaxare primiti si panorame deosebite asupra centrului istoric

plimbare pe poteca ce inconjoara cariera de piatra, un loc superb care se afla chiar la 2 pasi de fortareata, langa parcare. Aici se afla un lac de culoare turcoaz, iar plimbarea pe poteca va ofera panorame deosebite asupra lacului si a cetatii

trasee pentru descoperirea patrimoniului: Teatrul Victor Hugo, Turnul cu clopotnita, Biserica Sf. Leonard, cartierul romantic, cartierul medieval, Biserica Sf. Sulpice, Muzeul de ceasuri. Pentru informatii mergeti la Oficiul de turism din Fougeres, care se afla la 10 minute de Fortareata.

drumetii prin padurea Fougeres unde exista 4 trasee de aproximativ 5 km, un traseu de cicloturism si trasee pentru plimbari cu calutul. La oficiul de turism gasiti harta cu traseele.

plimbare inedita cu trenuletul. Imbarcarea se face in apropierea castelului si circuitul dureaza 45 de minute.

Consultati harta interactiva de pe site-ul oficiului de turism, pentru a localiza obiectivele.

Daca sunteti pe fuga, trebuie neaparat sa faceti macar o plimbare in jurul cetatii, pentru a inconjura zidurile, si sa faceti un popas pe bancutele din parcul din fata bisericii Saint Sulpice.

Cum ajungi la Fougeres

Revin la ideea cu traseul cu masina prin Normandia si Bretania, insa daca nu se poate, in Fougeres se mai poate ajunge cu trenul de la Paris-Montparnasse pana in Laval (1 ora 40) si din Laval la Fougeres (55 min).

Unde te cazezi

Pe booking.com am vazut ca sunt mai multe hoteluri si B&B-uri la care o camera dubla costa in jur de 60 euro pe noapte, iar pentru o calatorie low budget, exista si un camping. Tot pe harta e indicata directia spre Camping.