Retelele sociale au schimbat modul in care cream legaturi emotionale. De fapt, cuvantul „fortat” are o conotatie solida, puternica, care nu are prea mult de-a face cu dinamica relatiilor pe care le stabilim astazi. Sociologul Zygmunt Bauman incununeaza acest fenomen ca iubire lichida : locuitorii lumii lichide, secolul XXI, dezbracati de notiunile moderne de progres, economii si viitor, sunt acum obisnuiti cu faptul ca nimic din viata noastra nu este static, ca nu exista certitudini, pentru ca totul trebuie folosit instantaneu, in prezent si cu putin efort.

Desigur, aceste fapte sunt in concordanta cu alte procese sociale si economice precum globalizarea si stabilirea logicii consumului. Nu este de mirare ca modul in care ne legam (sau, mai degraba, ne conectam) a fost si el afectat de aceste transformari. Bauman subliniaza ca stabilirea unei legaturi de afinitate astazi are pretul sa plateasca „moneda forte a monotoniei vietii de zi cu zi”.

Angajarea in relatii emotionale sau amoroase pe termen lung pare a fi un risc pe care multi oameni nu sunt dispusi sa si-l asume. Acest scenariu a dat nastere unor fenomene pe care de obicei le identificam cu anglicisme precum ghosting , breadcrumbing si love bombing . Acesta din urma inseamna literalmente „bomba de dragoste” si este o forma speciala de manipulare care poate fi foarte daunatoare sanatatii mintale a victimei. Pentru a preveni astfel de daune, in acest articol vom dezvolta ce este love bombing si cum sa-l detectam la timp .

Love bombing: ce este?

Love bombing este tendinta unei persoane de a-si „bombarda” partenerul cu manifestari de afectiune . De remarcat ca love bombing este un fenomen marcat de folosirea tehnologiei pentru ca a oferit un salt calitativ catre aceasta forma de manipulare: datorita telefoanelor mobile, este posibil sa fii in permanenta comunicare, toata ziua si la orice ora. , prin mesaje text, apeluri telefonice, apeluri video sau etichete pe retelele sociale. Era digitala ne-a pus mereu la dispozitia celorlalti, de vreme ce telefoanele, paznicii vietii noastre, vor fi insarcinate sa receptioneze mesajul si sa-l pastreze acolo pana cand il vom vedea.

Oamenii care practica love bombing tind sa fie indivizi cu trasaturi predominant narcisiste. Acest lucru se datoreaza faptului ca depun eforturi pentru a se asigura ca sunt cei mai importanti oameni din viata partenerilor lor. Ei spera ca admiratia pe care o exprima tot timpul prin mesaje si apeluri este reciproca, pentru ca dorinta autentica a narcisistului este sa obtina aspectul de acord de la partenerul sau , afirmatia ca este si frumos, bun, iubit si dorit. , sau in caz contrar, vezi ca in chat-ul tau celalalt scrie mereu …

Este important de remarcat faptul ca persoana care isi manipuleaza partenerul prin love bombing nu o face in mod constient in majoritatea cazurilor. Acesta nu este un subiect care implementeaza un plan macabru impotriva partenerului sau, ci, dimpotriva, este o persoana care are nevoie de aprobarea celuilalt; care a invatat si s-a intarit de-a lungul vietii sa se lege in acest fel. Desi love bombing este un termen care a devenit popular pe retelele de socializare, in 2016 a fost realizat primul studiu empiric in care a fost testat acest construct.

In legatura cu cele de mai sus, rezultatele au indicat ca love bombing a fost o strategie pe care participantii care aveau o stima de sine scazuta si un nivel ridicat de narcisism au folosit-o in relatiile lor romantice . Acest lucru este destul de in concordanta cu cercetarile anterioare care au gasit o corelatie puternica intre narcisism si stima de sine scazuta, rupand mitul potrivit caruia narcisistul este unul care are „niveluri ridicate de incredere in sine”. In adevar, conform acestor studii, la narcisist predomina frica de a nu fi iubit de altii.

Recunoaste fazele bombardamentelor amoroase pentru a-l detecta

Bombardamentul amoros nu ar avea complicatii majore daca nu ar fi o dinamica de legaturi atat de daunatoare pentru victima. Iar persoana care este bombardata de afectiunea altuia se poate chiar imbata cu dragostea pe care o primeste. Dragostea, ca emotie, a fost cheia supravietuirii; Este o experienta interna placuta si este nordul pe care avem tendinta sa-l cautam in toate relatiile noastre.

Unii oameni se pot simti coplesiti de a primi o avalansa de manifestari de dragoste de la partenerul lor , dar la inceput, majoritatea tind sa se simta confortabil cu asta. Din acest motiv, pentru a detecta la timp bombardamentul amoros este necesar sa recunoastem ca prima sa faza este ceea ce se numeste de obicei faza de idealizare, in care persoana narcisica realizeaza toate manifestarile posibile de afectiune, disponibile si de avut, pe masura . , atat de mult incat pare a fi persoana perfecta cu care sa stabileasca o relatie. Cateva indicii care ar putea indica ca cineva care tinde sa-si bombardeze dragostea in scopuri manipulative este sa primeasca apeluri, mesaje si cadouri la orice ora, sa doreasca sa se intalneasca cu prietenii sau familia excesiv de repede, sa fie dispus sa faca orice pentru cealalta persoana – pentru ca mai tarziu, va cere la fel in schimb — sau grabiti formalizarea cuplului atunci cand tocmai se cunoaste.

Cu toate acestea, atunci cand victima bombardamentelor amoroase incepe sa demonstreze o anumita autonomie, dragostea narcisistului se va transforma in control si pedeapsa. Afectiunea aceea care odinioara era mai stanjenitoare decat ciocolata este dintr-o data lipsita de gust; sau mai rau, este absent. Este o forma de manipulare emotionala, deoarece victima simte ca, ducand la indeplinire un anumit comportament – ​​lansarea singura intr-o activitate noua, intalnirea cu prietenii – ar putea ajunge sa-si piarda dragostea partenerului, cel care le-a facut atat de mult. bine, simt, dragoste perfecta. Aceasta etapa se numeste devalorizare si se concretizeaza in gelozie, denigrare si tacere din partea atacatorului de dragoste.

Nu este vorba despre neincredere in toti oamenii al caror mod de a arata afectiune se bazeaza pe a fi chibzuiti sau generosi. Bombardarea dragostei este evidenta atunci cand are loc aceasta dubla dinamica, ambivalenta dintre iubire si pedeapsa. Ceva caracteristic bombardamentelor amoroase este ca este ciclic: se repeta iar si iar, idealizare si devalorizare . Persoana, cand se afla in stadiul idilic, chiar pare sa uite cat de ranita se simte atunci cand manipulatorul o denigreaza. A deveni constient de acest dus-intors este esential pentru inregistrarea unui caz de bomba amoroasa care are loc de ceva timp.

In acest fel, victima ar putea avansa catre o faza de debarasare in care decide in cele din urma sa puna capat acestei legaturi. In caz contrar, exista posibilitatea ca manipulatorul insusi sa decida sa puna capat relatiei, deoarece va fi gasit pe altcineva pe care sa il manipuleze cu aceasta strategie.