De-a lungul lunilor si anilor, de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat coronavirusul care a  provocat pandemia de COVID-19 in 2020 , oamenii din intreaga lume au inceput sa se familiarizeze cu acesti termeni. Odata cu aparitia lui Omicron, termenul endemic a reaparut, cu o speranta .

Care este diferenta dintre aceste concepte? Si cum se deosebesc de o epidemie ?

Odata cu aparitia variantei Omicron, o versiune a virusului care este prezentata ca fiind mai contagioasa, dar considerata si mai blanda (desi dovezile sunt inca neconcludente), multi experti risca ca anul 2022 sa marcheze sfarsitul pandemiei.

Asta pentru ca se intelege ca imunizarea pe scara larga va fi generata fara costul ridicat al unui numar mare de decese, astfel ca oamenii vor continua sa fie infectati, dar fiind vaccinati sau imunizati pentru ca au suferit de infectie. Inseamna asta ca COVID-19 va trece de la a fi clasificat drept pandemie la a deveni endemic? Ce ar implica asta?

Pandemic

Trecand de la cel mai mare la cel mai mic in ceea ce priveste amploarea sa , o pandemie este determinata prin prezentarea unui nivel de contagiozitate astfel incat sa se raspandeasca in intreaga lume.

„Pademia este aparitia unei boli care se raspandeste rapid in diferite regiuni, tari si continente, care are potentialul de a infecta numeroase persoane si care necesita cooperare internationala pentru a o controla. Exemplul clar este covid sau pandemia gripei H1N1.

O pandemie este determinata de prezentarea unui nivel de contagiozitate astfel incat sa se raspandeasca in intreaga lume. 

„Daca un focar de epidemie afecteaza regiuni geografice mari (de exemplu, mai multe continente) este clasificat drept pandemie. Asa este cazul, de exemplu, cu HIV”, spune site-ul Medici fara frontiere (MSF).

Si adauga: „In ciuda faptului ca s-a realizat mari progrese in prevenirea, testarea si tratamentul HIV (cu acces constant la antiretrovirale devine o boala cronica cu care se poate trai intr-un mod controlat pana la batranete), totusi pandemia HIV a avut nu a fost rezolvata ”, subliniaza acestia.

Endemic

Intre timp, o boala endemica continua sa circule printr-o populatie, desi, intr-un fel, „continuta”.

Asa o explica Guzzi: „Boala endemica este o boala care se instaleaza intr-o zona, intr-o regiune sau intr-o tara, care are intotdeauna un numar estimat de cazuri, care pot avea sezonalitate, adica predomina in momente diferite ale anul. ; dar asta ramane in anumite intervale in ceea ce priveste numarul de cazuri”, sustine el.

Bolile endemice continua sa circule, dar intr-o maniera controlata.

„Bolile endemice sunt cele care persista in mod continuu sau episodic intr-o anumita zona. Malaria, Chagas sau dengue sunt exemple de boli endemice in zone foarte specifice ale planetei”, adauga acestia de la organizatia de actiune medico-umanita.

In cazul in care coronavirusul este considerat endemic, aceasta ar insemna ca, asa cum s-a auzit adesea, „vom trai cu virusul” ca o alta boala, fara letalitate mare, deoarece multe persoane sunt vaccinate sau imunizate printr-o infectie anterioara.

Epidemie

In cele din urma, epidemia este de obicei asociata cu un focar. „Vorbim de o epidemie atunci cand aceste cazuri se ridica peste nivelul endemic si afecteaza in general o regiune, este ceva mai localizat intr-o anumita regiune”, detaliaza Guzzi.

Si adauga diferenta dintre o epidemie si o pandemie: „Vorbim de o pandemie atunci cand se raspandeste fara frontiere pe toate continentele si compromite multi oameni”.

In ceea ce priveste epidemiile, acestea au o anumita durata de timp.

Un alt factor al epidemiei este durata acesteia , dupa cum indica MSF: „Epidemia apare atunci cand o boala contagioasa se raspandeste rapid intr-o anumita populatie, afectand simultan un numar mare de persoane intr-o anumita perioada de timp”, indica de la MSF.

In acelasi sens, pe site-ul Ministerului Sanatatii Natiunii ei explica ca o epidemie „apare atunci cand multi oameni dintr-o regiune sau tara sunt infectati cu o boala in acelasi timp , de exemplu, gripa iarna”.

„In caz de raspandire necontrolata , o epidemie poate prabusi un sistem de sanatate, asa cum s-a intamplat in 2014 cu focarul de Ebola din Africa de Vest, considerat cel mai grav din istorie”, adauga ei de la MSF.

Si adauga: „Fiecare boala epidemica necesita actiuni specifice in domeniile de prevenire si tratament. Unele dintre cele mai comune in proiectele noastre sunt holera, Ebola, malaria, meningita si rujeola”.

„Aceste boli – continua – pot aparea in zone in care nu existau anterior, sau se pot dezvolta focare epidemice din boli endemice”, indica ei.

Importanta vaccinarilor

„La mai bine de doi ani de la aparitia SARS-CoV-2, scenariul ar putea incepe sa se schimbe in scurt timp si sa faca ca covid-19 sa devina o boala endemica. Timpul s-a dovedit a fi corect si infectiile s-au inmultit in intreaga lume. Au fost noi variante. a aparut si ultimul inregistrat, Omicron, a declansat acum un val de infectii la scara globala”.

„In acest scenariu – continua ei – vaccinurile devin fundamentale pentru ca tot mai multi oameni sunt imunizati si asta face ca virusul sa circule, ca sunt chiar focare, dar cu o rata scazuta a mortalitatii. De aceea unii epidemiologi sustin ca intr-un timp pandemia. va face loc unei endemice”, se inchid.