Temperaturile din termometre sunt departe de a ne aminti de caldura blanda a primaverii, dar cu toate acestea a venit momentul sa plantezi seminte de legume, pentru a te asigura ca te vei bucura de o gradina bogata si complexa.

Luna februarie este perioada in care gradinarii incep sa configureze rasadurile pentru viitoarele culturi. Daca iti doresti sa ai o gradina bogata, plina de culoare si de arome pe care sa le poti transfera mai apoi in farfurie, trebuie sa profiti de acest moment si sa alegi acele seminte legume care sa-ti ofere rezultatele mult asteptate.

Exista fel si fel de culturi ce pot fi infiintate incepand cu aceasta luna, precum:

Plante aromatice:

·patrunjel;

·rozmarin;

·maghiran;

·cimbru;

·cimbrisor;

·busuioc;

·oregano;

Atentie! Cu toate ca majoritatea plantelor aromatice mentionate mai sus se inmultesc prin seminte, fiind necesara doar plantarea acestora, exista si cazuri mai speciale. Spre exemplu, pentru a obtine seminte de salvie, rozmarin, cimbru si oregano, trebuie mai inainte sa ai butasii. Pentru a dezvolta un butas, trebuie sa tai o crenguta din soiul dorit, de aproximativ 10 cm, pe care sa o lasi intr-un pahar cu apa pana cand incoltesc radacinile. Apoi, crenguta incoltita se planteaza in pamant.

Legume:

·varza;

·ardei gras;

·gogosari;

·gulii;

·brocolli;

·ridichi;

·rosii;

·rubarba;

·hrean;

·sparanghel.

Exista si seminte de legume nu foarte sensibile la temperaturile scazute. Acestea au o rezistenta deosebita la frig, insa specialistii recomanda sa fie plantate sub folie, astfel incat sa se mentina o temperatura constanta, indiferent de schimbarile climatice. Din aceasta categorie fac parte urmatoarele legume:

·morcovi;

·salata;

·ceapa;

·spanac.

Cum se pregateste pamantul pentru plantarea acestor seminte de legume?

Daca temperaturile permit si pamantul nu este inghetat, atunci vei avea o perioada destul de incarcata. Pregatirea terenului pentru infiintarea culturilor de legume necesita foarte multa munca. Procesul incepe cu pregatirea solariilor, primul pas fiind reprezentat de saparea pamantului.

Dupa ce pamantul a fost sapat, urmatorul pas este maruntirea acestuia si trasarea loturilor in functie de ceea ce iti doresti sa plantezi: legume, verdeturi. In solurile mai umede, se poate adauga nisip curat, astfel incat sa devina mai permeabil. In solurile prea uscate, se pot adauga fertilizatori naturali, precum gunoiul de grajd sau mranita, pentru a le face mai hranitoare. Urmatorul pas poate fi reprezentat de reparatia instalatiei de irigare cu picatura.

Atentie! Toate aceste lucrari sunt recomandate de specialisti, fie ca infiintarea culturii va avea loc in solarii, sere mici, gradini, fie pe camp!

Cum se planteaza rasadurile obtinute din seminte legume?

·pregateste solul, indiferent de locul in care alegi sa infiintezi cultura;

·fa gauri pentru rasaduri in pamant, la distantele recomandate de producatori, in functie de soiul de planta;

·scoate rasadul din ghiveci sau punga de rasad si manipuleaza cu atentie radacinile, astfel incat sa nu le rupi sau sa le indesi;

·pune rasadul in gaura si umple cu pamant, apasand usor pentru a-l fixa in loc;

·uda bine rasadurile dupa plantare.