Cercetatorii inca nu au reusit sa descopere toate tainele viselor, desi se fac cercetari pe acest subiect de cateva decenii. Visele din timpul noptii sunt influentate de o multime de factori externi si interni. Freud credea ca visele sunt mesajul subconstientului catre noi, si ca pot fi prevestitoare, daca stii cum sa le analizezi.

Iata 10 lucruri pe care nu le stiai despre vise!

Oamenii orbi pot visa. Oamenii care s-au nascut orbi viseaza lucrurile asa cum si le imagineaza, fiind mai mult o proiectie pe baza simturilor (tactil, auditiv si olfactiv). In schimb, persoanele care si-au pierdut vederea pe parcursul vietii viseaza la fel ca toata lumea.

Toti visam. Visele apar in timpul noptii la orice persoana, indiferent daca ne dam seama de asta sau nu. Cercetatorii au dezvaluit insa ca visele femeilor difera destul de mult de cele ale barbatilor, acestea visand lucruri mult mai clare si mai reale.

Visam doar despre cunoscut. Persoanele straine care iti apar in vise sigur le-ai mai vazut pe undeva, insa nu stii unde. Chipurile lor ti-au ramas intiparite in minte si de acolo iti apar in vise. Chiar daca ai visat ca te afli intr-un loc pe care nu l-ai mai vizitat, este suficient un scurt filmulet sau cateva poze pentru ca mintea ta sa te transporte in acel loc magic. De aceea, de cele mai multe ori stim unde suntem atunci cand visam.

Visele nu devin realitate. Chiar daca ne-am dori sa visam castiguri la loto, iar a doua zi sa fim norocosii castigatori ai marelui premiu, visele nu functioneaza in acest fel. De obicei visele sunt doar dorintele tale ascunse, si nu inseamna ca vor deveni realitate. Foarte putine vise chiar se implinesc. Vezi ce semnificatie au visele.

Factorii externi ne influenteaza visul. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie cel putin o data: dormeai, telefonul iti suna, iar tu il auzeai din vis si cateodata chiar raspundeai in vis la telefon. Sunetele si mirosurile pot interveni foarte usor in visele noastre.

Retinem mai putin de 10% din vise. Cercetatorii au descoperit ca uitam mare parte din vis la mai putin de 5 minute dupa trezire. Nu ti s-a intamplat niciodata sa te trezesti dintr-un cosmar, sa stii ce ai visat, iar atunci cand vrei sa povestesti sa uiti tot?

Psihozele pot fi prevenite de vise. Un studiu s-a facut asupra unui grup de voluntari, care erau treziti in timpul visului, apoi lasati sa-si continue somnul. Dupa numai trei zile, cei mai multi au prezentat semne de psihoza, devenind foarte irascibili si prezentand halucinatii.

Visele se pot repeta frecvent. Cu totii am avut un vis care s-a repetat cel putin de 2-3 ori in decursul mai multor luni. Principalele vise care se repeta sunt cele in care suntem urmariti, in care cadem in gol sau avem un accident.

Vise sunt mai reale in cazul celor care s-au lasat de fumat. Persoanele care au fumat o perioada, insa apoi s-au lasat de acest viciu, au vise mult mai lucide, mai reale si mai vivace decat ceilalti. S-a descoperit ca majoritatea dintre ei viseaza ca fumeaza si ca se intorc la vechile obiceiuri.

Cand visam suntem paralizati. Atunci cand adormim corpul secreta un hormon care ne paralizeaza muschii pentru a nu putea face miscarile din vise (si pentru a preveni somnambulismul). Pot exista insa spasme musculare care se intampla in faza REM a visului.