Primul meu articol a fost despre Valea Loarei, la inceputul anului 2010. Mi-am rascolit amintirile de acum 10 ani si v-am povestit despre superbele castele de pe Valea Loarei.

Pe atunci visam la revederea lor insa nu stiam ca intr-un timp relativ scurt chiar aveam sa le vizitez din nou. Asa se face ca acum va voi povesti din nou despre ele, mai in detaliu, si in plus cu un bonus: Castelul Chaumont, pe care nu-l vizitasem prima oara, iar la final va voi face si o harta, care sper eu ca va va fi utila, nu de alta dar am vazut ca se cere 🙂 Astazi, Castelul Chenonceau.

„Qu’est ce que c’est ca?” si un pic de istorie 🙂

Castelul Chenonceau se afla pe Valea Loarei, la 230 de km de Paris, si este un castel deosebit pentru ca este construit sub forma unui pod cu arcade peste raul Cher. Deci si prin urmare, e un pic incorect spus ca e pe Valea Loarei 🙂

A fost construit in secolul 16 de catre Thomas Bohier si sotia sa, Katherine Briconnet, dupa ce au daramat o fortificatie veche si o moara care se aflau in acel loc, pastrand doar Turnul Marques, care nu se poate vizita din pacate.

Initial castelul era insa o cladire care se afla doar pe un mal al raului Cher, urmand ca podul cu arcade sa fie construit de Diane de Poitiers, amanta regelui Henry II, care i-a daruit ei acest castel. Aceasta a avut un rol foarte important in dezvoltarea castelului, fiindca pe langa faptul ca a definit forma actuala a castelului, a supravegheat construirea si plantarea gradinilor de flori si legume, precum si a pomilor fructiferi. Din pacate a fost alungata de aici de Catherine de Medici („nevasta”) dupa moartea regelui. Logic, nu? :)) Era chiar culmea altfel!

Vizita Castelului Chenonceau

Vizita Castelului incepe de la parcarea masinii 🙂 Dupa cumpararea biletului se ia in primire o brosurica despre castel, pe care e bine sa o studiati un pic, pentru ca in ea se gasesc toate informatiile necesare pentru a explora domeniul si castelul in sine.

In afara de vizitarea propriu-zisa a castelului pe interior, pe domeniu se mai gasesc multe puncte de interes care merita bifate, cum ar fi: labirintul, muzeul de ceara (pentru care trebuie cumparat bilet special), ferma din secolul al 16 lea, gradina de legume, parcul cu magarusi, si bineinteles, cele doua gradini, una a sotiei, si alta a amantei, una mai frumoasa decat cealalta, care incadreaza castelul.

Despre interior nu va povestesc prea multe decat ca trebuie vizitat cu brosura in mana pentru a identifica exact incaperile, ca nu trebuie ratate bucataria si incaperile adiacente de la subsol si ca in castel se regasesc colectii impresionante si valoroase de pictura si mobilier din perioada renasterii.

Ce mi-a placut mie cel mai mult la Castelul Chenonceau

Trebuie sa spun ca imaginea castelului oglindit in apa raului Cher este un magnet fara indoiala.

M-as fi dus numai pentru asta 🙂 Dar in afara de arhitectura castelului, mi-a mai placut foarte mult labirintul si joaca printre tufisurile de tisa

linistea in care parea ca e cufundat domeniul si atmosfera din ferma din secolul al 16 lea in care te simti cu adevarat in alt veac.

A, si sa nu uit: zona de picnic de la intrare este superba. Se poate sta si la bancute, si pe iarba, oricum vrei tu, numai sa te relaxezi langa firicelul de apa care curge pe acolo.

Chestii interesante despre Castelul Chenonceau

In afara de faptul ca acest castel a fost al amantei unui rege si toata lumea stia asta si nu sarea nimeni in sus, iata ce mai e interesant la Castelul Chenonceau:

– In cartile de istorie din Franta castelul este denumit Chateau des Dames, asta pentru ca tot sarmul castelului se datoreaza numai femeilor, amante sau sotii, nu mai conta 🙂

– Castelul nu a fost sub stapanirea unei singure amante, Diane de Poitiers. Dupa ce aceasta a fost alungata de Catherine de Medici si dupa ce aceasta a murit si castelul i-a revenit norei sale, Louise de Lorraine, sotia regelui Henry III, si dupa ce si aceasta a murit, la castel a venit Gabrielle d’Estrees, amanta regelui Henry IV. Ca sa vezi comedie!

– Castelul Chenonceau se afla in localitatea Chenonceaux. De ce nu au aceeasi denumire, cum ar fi normal? Cica dupa ce a mai fost populat de cativa duci si ducese, si golit de tot continutul, castelul a fost cumparat intr-un final de un mosier, Claude Dupin, pe la jumatatea secolului 18. Sotia acestuia, madame Louise Dupin, a fost cea care a adus din nou la viata Castelul si l-a salvat in timpul Revolutiei franceze. Ei, se spune ca ea a fost cea care a schimbat denumirea castelului, renuntand la „x”-ul din coada, cica pentru a multumi satenii in timpul Revolutiei, in asa fel diferentiind simbolul regalitatii de Republica, whatever that means 😛 Eh, cert e ca desi nu exista nimic oficial care sa ateste aceasta legenda, de atunci castelului nu i s-a mai spus Chenonceaux, ci Chenonceau.

Cum ajungi la Castelul Chenonceau

In afara de masina personala, la Chenonceau se poate ajunge si cu trenul. De la Paris Montparnasse trebuie schimbat la Tours, iar statia de tren e chiar la intrarea in domeniul castelului. In total de la Paris pana la Chenonceau cu trenul se fac de la 1 ora jumatate in sus, in functie de cat de repede ai legatura in Tours catre Chenonceau.

Unde te cazezi

Pe booking.com am vazut ca sunt mai multe hoteluri si B&B-uri la care o camera dubla costa in jur de 60 euro pe noapte, iar pentru o calatorie low budget, exista in zona si cateva campinguri. Aici le puteti vedea pe toate pentru a-l putea alege pe cel mai convenabil.

Utile

Preturi vizita la Castelului Chenonceau:Adulti: 10.5 euroStudenti si copii de la 7 la 18 ani: 8.5 euroGratuit sub 6 aniMai multe detalii despre preturi aici.

Program: in principiu zilnic intre 9:30 si 17 dar vara programul este prelungitInformatii actualizate despre program si preturi gasiti tot la linkul de mai sus.

Parcare: gratuita

Daca aveti timp, recomand o explorare in detaliu a domeniului, plimbari relaxante la umbra copacilor si respirarea aerului curat. In plus, cel mai bine ar fi sa ramaneti peste noapte aici pentru ca la ora 9 jumate in fiecare seara intre 1 iulie si 31 august si in fiecare vineri, sambata si duminica in luna iunie se „intampla” Night Walk, adica iluminarea castelului, a gradinilor si a domeniului pe muzica lui Arcangelo Corelli. Cred ca e ceva deosebit ce merita vazut!

Activitati pentru copii: vara, copiii se pot bucura privind parcul cu magarusi, se pot juca in spatiile amenajate special pentru ei, sau impreuna cu familia pot experimenta o plimbare cu o barca cu vasle pe sub arcadele castelului.