Fibrele, apa și mișcarea sunt câteva dintre remediile pe care le ai la îndemână pentru încetarea constipației.

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme gastrointestinale cu care se confruntă oamenii din întreaga lume. 

Mulți apelează la soluții medicamentoase fără prescripție medicală pentru a-și rezolva această problemă, dar acestea pot veni cu efecte secundare nedorite. 

Efectele secundare care vin la pachet cu unele medicamente pentru constipație pot fi crampele, greaţa, balonarea, gazele sau alte probleme intestinale.

Dacă timpul petrecut la toaletă a devenit o povară pentru tine, există o mulțime de metode naturale pentru a-ți înmuia scaunul. Iată 5 din cele mai importante:

1. Mănâncă mai multe fibre

Pentru bărbați, cantitatea de fibre recomandată este de 38 de grame pe zi, iar pentru femei 25 de grame, conform Academiei de Nutriție și Dietetică SUA. 

Cu toate acestea, statisticile arată că un adult obișnuit adaugă în dieta zilnică doar jumătate din cantitățile recomandate.

Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile absorb umiditatea din alimente și încetinesc digestia. Dacă le introduci în rutina zilnică, te vor ajuta să menții un scaun regulat. 

Fibrele insolubile adaugă volum scaunului și pot ajuta la ameliorarea rapidă a constipației, atâta timp cât bei suficiente lichide pentru a împinge scaunul. Fibrele insolubile au avantajul suplimentar de a te ajuta să elimini mai repede toxinele din organism.

Sursele bune de fibre solubile:

  • Portocale
  • Mere
  • Morcovi
  • Ovaz
  • Seminte de in.

Sursele bune de fibre insolubile:

  • Nuci
  • Semințe
  • Coji de fructe
  • Legume cu frunze închise la culoare, cum ar fi kale sau spanacul.

2. Bea mai multă apa

Scaunul devine dur și posibil dureros atunci când nu are suficient conținut de apă pe măsură ce intră în colon. 

Acest efect negativ poate apărea din numeroase motive, inclusiv stresul sau ca efect secundar al medicamentelor. Pe lângă scaunul tare, deshidratarea face ca o persoană să se simtă mai stresată, ceea ce poate complica și mai mult procesul digestiv.

Consumul de lichide suficiente, în special apă, poate ajuta la evitarea acestei situații incomode, potrivit studiilor

Oameni sunt diferiți, așa că au nevoi diferite de hidratare. Vezi care este cantitatea optimă de hidratare în funcție de greutatea ta corporală, activitatea zilnică și alți factori care mai pot influența hidratarea.

3. Mergi la o plimbare

Exercițiile fizice ajută la stimularea digestiei, deoarece pe măsură ce te miști, corpul tău mișcă și scaunul prin intestin.

Pe lângă faptul că oferă o ușurare momentană, exercițiile fizice te pot ajuta să slăbești, ceea ce s-a dovedit că reduce problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația. 

O plimbare de 30 de minute după masă îți poate ajuta corpul să digere mai bine alimentele și să promoveze digestia regulată.

4. Încearcă amestecul de plante triphala

Triphala este un remediu indian pe bază de plante care conține o combinație de pulberi de fructe de Amalaki (Phyllanthus emblica), Haritaki (Terminalia chebula) și Vibhitaki (Terminalia belerica).

Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, triphala funcționează ca un laxativ natural. Aceasta poate fi administrată chiar și pe cale orală, în doze mici, pentru a promova pierderea în greutate și pentru a preveni cancerele digestive.

Un studiu a demonstrat că triphala poate fi utilizată pentru a atenua constipația ocazională. Cu toate acestea, copiii și femeile care sunt însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să evite administrarea Triphala.

5. Adaugă ghimbir în dietă

Ghimbirul are o istorie lungă și consacrată ca ajutor digestiv. Acesta scade presiunea asupra intestinelor inferioare, ceea ce ajută la realizarea mișcării intestinale atunci când ești constipat.

În cadrul unui studiu, persoanele care au luat 100 de miligrame (mg) de extract de ghimbir au avut o mișcare intestinală crescută în comparație cu un grup de control. 

În plus, ghimbirul a avut rezultate pozitive și în gestionarea altor simptome care apar adesea împreună cu constipația, cum ar fi greața, crampele și balonarea.

Ghimbirul este, în general, considerat sigur pentru copii, precum și pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează. De fapt, chiar este recomandat femeilor care suferă de greață și constipație în timpul sarcinii.