Cel mai bun mod de a imbunatati atentia si memoria este de a crea conditiile potrivite pentru ca aceste doua facultati sa se exprime pe deplin. In plus, replicarea acestor doua conditii va deveni obiceiuri, cu tot binele pe care acest lucru il presupune.

Imbunatatirea atentiei si a memoriei este un obiectiv pentru multi oameni. Fie pentru ca au dificultati la studii, pentru ca vor sa-si sporeasca competentele in acest sens, fie pentru ca observa ca de-a lungul anilor aceste facultati par sa se diminueze.

Adevarul este ca performanta noastra intelectuala creste atunci cand reusim sa imbunatatim atentia si memoria . Nici unul, nici celalalt nu echivaleaza cu o inteligenta mai mare, dar ele contribuie decisiv, astfel incat sa putem profita la maximum de ea. In special, atentia depinde in mare masura de capacitatea de a invata.

De fapt, imbunatatirea atentiei si a memoriei este inainte de toate rodul unor obiceiuri adecvate, precum si al perseverentei si disciplinei . Se poate realiza la orice varsta, desi, evident, la varste mai mari este nevoie de mai multa dedicare. Exista cateva strategii simple pentru a realiza acest lucru. Acestea sunt cinci dintre ele.

Amintiti-va ca acolo unde se duce atentia voastra, emotiile si energia voastre vor merge. Acolo unde iti pui atentia va deveni intotdeauna mai real pentru tine .”

1. Evita distragerile si monotonia

Este aproape evident ca pentru a imbunatati atentia si memoria este esential sa evitati distragerile. Cu toate acestea, nu este niciodata suficient sa-l amintim. Ceea ce trebuie evitat, in special, sunt zgomotele si intreruperile. Ambii factori au un impact destul de negativ asupra atentiei. Si fara atentie, capacitatea de a genera amintiri este afectata.

Evitarea monotoniei nu este atat de evidenta, dar nu mai putin adevarata pentru asta. Astazi stim ca creierul uman are limite de timp precise in mentinerea atentiei. In sarcinile care necesita multa concentrare, idealul este sa faceti o pauza la fiecare 30 de minute si sa introduceti modificari in sarcina sau in mediu la fiecare doua ore.

2. Revizuiti si subliniati, o modalitate de a imbunatati atentia si memoria

Uneori, una dintre marile dificultati in imbunatatirea atentiei si a memoriei consta in dorinta de a face totul prea repede . Terminam o lectura, pur si simplu cand se termina capitolul sau cartea. Acest lucru nu este suficient.

In mod special, in cazul lecturii este foarte important sa subliniem ceea ce identificam ca fiind cel mai important sau demn de a fi amintire. In acelasi timp, la final este necesar sa trecem in revista acele puncte pe care le-am evidentiat. In acest fel, textul este folosit mult mai mult . Ar trebui facut ceva analog cu alte activitati.

3. Spuneti NU multitasking-ului

A face multe lucruri in acelasi timp este unul dintre obiceiurile care s-a implantat astazi si care, la randul sau, are mai multe efecte negative . Sunt multe persoane care fac treaba si in acelasi timp au televizorul aprins, castile aprinse, in timp ce concomitent sunt in asteptare pe telefonul mobil.

Singurul lucru care se realizeaza prin aceasta este sa nu acordam o atentie deplina nici uneia dintre activitatile care se desfasoara si, in acelasi timp, sa hranim anxietatea sau sentimentul de neputinta pentru a nu putea acoperi tot ceea ce ne dorim. Acestea sunt cele mai rele circumstante de memorat.

Deci, pe scurt, multitasking-ul face ca capacitatea noastra de a mentine atentia sa scada mult mai devreme, in timp ce ne afecteaza capacitatea de a crea amintiri puternice si precise.

4. Creati atmosfere potrivite

Mediul inconjurator este un aspect decisiv in indeplinirea unei sarcini care necesita concentrare . Daca acesta este cazul, nimic mai bun decat lucrul intr-un spatiu care favorizeaza controlul atentional. Un mediu bine luminat, cu putine distrageri si un nivel scazut de zgomot.

Astfel, o atmosfera placuta predispune creierul sa desfasoare o activitate mai buna . Aceasta atmosfera nu este doar fizica, este si emotionala. In acest fel, un ton emotional de intensitate scazuta va favoriza tocmai controlul atentional si formarea amintirilor. Este paradoxal, dar o emotie cu o presa atat de proasta precum tristetea este uneori un ingredient care tocmai sporeste concentrarea.

5. Creati strategii externe de rechemare

Atentia si memoria sunt strans legate. Cand se atinge un nivel ridicat de atentie, procesele de memorie sunt aproape automat activate . Cu toate acestea, exista momente in care acest lucru nu se intampla, fie pentru ca gradul de atentie nu este suficient de mare, fie pentru ca continutul de memorat este mai complex decat de obicei.

Mai ales in acele cazuri, devine necesar sa se utilizeze strategii externe pentru a facilita codificarea sau regasirea amintirilor. Strategiile sunt multiple:  elaborarea de carduri mnemonice, inregistrarea si ascultarea unui text sau utilizarea hartilor conceptuale , printre altele.

Dupa cum am remarcat de la inceput, imbunatatirea atentiei si a memoriei este o chestiune care tine mai ales de exercitarea constanta si adecvata a acestor facultati. Cu alte cuvinte: cu bune obiceiuri. Implica introducerea unor metode eficiente in activitatile intelectuale, astfel incat rezultatele sa se vada aproape imediat .