… nu este Turnul Eiffel, asa cum ar parea firesc sau… asa cum poate si-ar imagina multa lume. Pentru ca la orice ora te-ai urca in Turnul Eiffel, n-ai decat sa vezi probabil cel mai urat zgarie nori din  Paris, care strica tot peisajul, Turnul Montparnasse, care vine ca nuca in perete… cam asa ceva:

Ei, ala! Cel mai urat si negru zgarie nori din Paris este de fapt cel mai bun loc de vazut Parisul de sus. Ca doar n-am zis cel mai frumos loc, ci cel mai bun!

Cel putin asa mi s-a parut mie cand am fost anul trecut si asa scrie si pe site-ul lor Dar daca nu vreti sa-i credeti pe ei, macar pe mine sa ma credeti.

Dar cea mai si cea mai tare chestie la Turnul Montparnasse e faptul ca te poti cocota tocmai pe terasa cladirii, adica la etajul 59, mai exact la 200 m inaltime, de unde poti vedea tot Parisul, sub cerul liber.

Din pacate, cand am aterizat eu pe acolo primavara trecuta, terasa era in curs de reamenajare, si nu am putut intra decat la etajul panoramic, aflat la etajul 56, cu doar cativa metri mai jos, dar a fost bine si asa. Acum, e invers. Super terasa a fost reamenajata si este deschisa publicului, in timp ce etajul panoramic este in renovare. Asa ca indiferent daca o sa aveti drum pe acolo in urmatoarele luni, sau mai spre finalul anului cand se va fi gata si etajul panoramic, terasa nou nouta abia va asteapta.

Pentru cupluri, dar nu numai, recomand neaparat vizitarea Turnului Montparnasse pe inserat. Ajungeti acolo cu putin timp inainte de apusul soarelui (oricum nu stati mult la coada ca la Turnul Eiffel, noi chiar n-am stat deloc) si admirati frumusetea Parisului cu fiecare luminita care se aprinde in oras. Doar nu degeaba se cheama Orasului luminilor, nu?

In plus, nu faceti imprudenta de a pleca fara a vedea spectacolul de lumini de pe Turnul Eiffel de la orele fixe. La inceputul lui mai, primul a fost la ora 22.

Ale motive pentru care Turnul Montparnasse este “cel mai tare din parcare”:

E deschis in absolut fiecare zi din an, fara nicio exceptie, nu e inchis nici de Paste, nici de Craciun, nici de 1 mai sau Revelion. Atata doar ca nu cred ca poti sa faci Revelionul pe terasa, pentru ca programul e pana la ora 23 in seara de Revelion. In rest e de la 9 :30 pana la ora 22:30 / 23:30 in functie de sezon. Mai multe detalii, aici. 

E mult mai ieftin decat Turnul Eiffel. Bine, era si de asteptat… Dar totusi privelistea e mult mai scumpa de pe Turnul Monparnasse, din fericire doar la figurat. Pentru adulti momentan costa 7 euro. Cand am fost eu era 10 euro (acuma cu renovarile astea vad ca tot schimba preturile, dar partea buna e ca sunt in minus, si nu in plus). Se pot aplica reduceri insa daca aveti card Paris Visite de exemplu.

E dotat cu un lift super smecher care te duce la etajul 56 in doar 38 de secunde! Secunde, da! Eu nu mai stiu daca fix 38 au fost, cert e ca a fost asa de rapid incat n-am apucat sa fac decat o poza cand erau 29 secunde si 82 de milisecunde, ca imediat s-a si afisat ca am ajuns la etajul 56. Nu, nu va faceti griji, nu aveti timp sa va dati seama ca vi s-a urcat stomacul in gat, coboara imediat la loc!