Smartphone-urile au devenit o parte imensa a vietii noastre de zi cu zi. Folosim aceste mici computere in fiecare minut al fiecarei zile si ne asteptam la mai multe de la aceste dispozitive in fiecare an, dar ne oprim chiar sa ne gandim la motivele pentru care preturile cresc cu fiecare smartphone nou?

3 motive pentru aceasta crestere a pretului

-Smartphone-urile costa mai mult sa fie realizate
-Smartphone-urile devin din ce in ce mai puternice si capabile
-Cerere si oferta

Se pare ca aceste mari corporatii de tehnologie nu incearca pur si simplu sa te jefuiasca si sa devina mai profitabile, ci intr-adevar au motive legitime pentru preturile lor.

Telefoanele sunt din ce in ce mai scumpe si suntem partial vinovati

Exista multe lucruri incerte in viata, dar un lucru constant in continuare, in afara de schimbare, este cresterea preturilor smartphone-urilor, in special a celor premium. Nu cu mai mult de doi ani in urma, consumatorii se plangeau de cat de scumpe sunt telefoanele de 800 de dolari. Analistii au luat in deradere pretul iPhone 1.000 de dolari si au prezis infrangerea umilitoare a Apple. Astazi, 1.000 de dolari au devenit noul normal pentru telefoanele premium si nu exista semne ca industria va inversa cursul. Si, ne place sau nu, asta se datoreaza partial si consumatorilor nostri.

Ii poti multumi si lui Apple. Multi producatori de smartphone-uri au visat probabil mult timp sa creasca preturile la patru cifre, dar Apple a indraznit de fapt sa treaca bariera. Analistii si jurnalistii l-au chemat, dar iPhone X de 1.000 de dolari s-a vandut inca incredibil de bine. Apple a dovedit ca exista oameni dispusi sa plateasca acel pret, indiferent de motivul pe care il au, iar alti producatori OEM, precum Samsung si Huawei, au urmat rapid exemplul.

Dar de ce cresc preturile telefonului? Cel mai imediat motiv si scuza pe care companiile adora sa o ofere este cresterea preturilor componentelor in sine. Exista adevar la acest lucru, asa cum se vede in ceea ce se numeste in mod obisnuit Declaratia de materiale. Componentele mai avansate costa mai mult si unele materiale produc randamente mai mici, crescand costul acestora. Pe masura ce smartphone-urile inghesuie tot mai multe lucruri in spatii mici, aceste numere vor creste, de asemenea.

Acest rationament, totusi, zboara si in fata unor fapte si cifre. OnePlus, care avertizeaza si despre cresterea preturilor componentelor, este in continuare capabil sa isi vanda flagship-urile la mai putin de smartphone-uri echivalente. Google abia a schimbat nimic de la Pixel 2 la Pixel 3, dar a crescut pretul cu peste 100 de dolari. Si daca te uiti pur si simplu la BoM, decalajul dintre costul de constructie si pretul de vanzare este aproape nerezonabil.

In acest moment, companiile vor suporta costurile cercetarii si dezvoltarii, ale marketingului (de ce cumparatorii trebuie sa plateasca pentru lucruri care se imping pe fata?). certificari, tarife, taxe etc. pentru a explica costurile nescrise din acele facturi. Exista si factorul „preturilor competitive”, care inseamna pur si simplu incercarea de a face ceea ce fac altii. Acestea sunt, de asemenea, aceleasi lucruri pe care le plateati cu smartphone-urile cu ani in urma, dar economia globala impinge preturile si acolo.

Cu toate acestea, la sfarsitul zilei, preturile sunt atat de mari, deoarece cumparatorii sunt dispusi sa plateasca atat de mult. Companiile au invatat, poate mult spre dezavantajul nostru, ca vor exista intotdeauna oameni dispusi sa cumpere cele mai scumpe telefoane pe care le-au scos, fie pentru caracteristici, recunoastere a marcii sau ce aveti. Daca iPhone X si telefoanele ulterioare au cazut din cauza pretului lor, daca consumatorii ar fi adunat la marci mai putin costisitoare, dar la fel de capabile, probabil ca ar fi fost ultimul pe care l-am fi auzit despre telefoanele de 1.000 de dolari. Din pacate, nu a fost cazul.

Nu este o situatie foarte durabila si bula de pret ar putea exploda in curand. Nu este ca si cum capacitatile de cheltuieli ale consumatorilor au crescut odata cu preturile. In orice caz, cumparatorii vor fi mai inclinati sa-si pastreze telefoanele ultra scumpe mult mai mult, ceea ce inseamna, la randul lor, ca companiile vor putea sa le vanda mai putin in timp. Pe de alta parte, acest lucru ar putea forta si aceste companii sa ridice preturile si mai mult pentru a compensa volumele mai mici.

Acest lucru ar putea forta foarte bine consumatorii sa devina mai constienti de alte marci care ofera la fel de mult la costuri mai mici. In timp ce preturile OnePlus cresc, este inca semnificativ mai mic decat primii trei producatori de smartphone-uri. Cei din afara SUA pot cauta si alternative la Xiaomi, Honor si alte marci chinezesti. Si mai sunt si telefoanele mid-range care, de asemenea, ajung din urma la telefoanele de ultima generatie in ceea ce priveste performanta si caracteristicile. In timp ce smartphone-urile au devenit aproape esentiale pentru stilul de viata modern de astazi, ele au devenit, de asemenea, articole de lux care semnifica statut si prestigiu. In curand, insa, va fi un lux pe care foarte putini il vor putea plati.