Sursa foto Pexels: pexels.com

Pasiunea pentru zbor si viteza la inaltime se poate traduce in obtinerea unui brevet de pilot. Exista diferente între licentele de pilot de avion si pilot de elicopter. Licentele  se obtin dupa absolvirea cursurilor de specialitate, a unui anumit numar de ore in simulator si, mai apoi, in aer. 

Satisfactii, frustrari, sacrificii, perseverenta si multa pasiune pentru tot ceea ce inseamna zbor – acestea sunt elementele de baza pentru oricine isi doreste sa devina pilot. 

Obtinerea brevetului de pilot este o pasiune pentru care trebuie sa scoti o suma destul de mare de bani din buzunar. Investitia financiara si de timp poate sa se transforme intr-un job full time. 

Poti opta pentru un curs autorizat de pilot de elicopter, iar daca iti place si esti bun, poti ajunge sa castigi bani din aceasta meserie. Iti prezentam pasii pe care trebuie sa ii urmezi astfel incat sa poti sa iti indeplinesti visul. 

1. Siguranta alegerii

Un curs de pilot de elicopter nu este un moft. Banii necesari pentru a finaliza acest proiect nu sunt tocmai putini, iar la final nu este recomandat doar sa bifezi ca esti detinator al unui brevet de zbor. Daca esti cu adevarat pasionat vei realiza zboruri de agrement sau chiar vei castiga bani din aceasta profesie. 

Pentru a fi sigur ca ai ales bine, mai ales daca nu ai pe nimeni in familie care sa lucreze in domeniul aviatic, este recomandat sa mergi la o lectie demonstrativa de zbor. Un instructor autorizat iti poate raspunde la toate intrebarile si iti va oferi si o perspectiva corecta asupra meseriei de pilot de elicopter. 

2. Identificarea scolii de aviatie

Atentie atunci cand vei porni in cautarea scolii potrivite la care sa inveti sa zbori. In functie de ceea ce iti doresti pe viitor pentru tine alege unitatea potrivita si care sa fie acreditata. 

3. Indeplinirea conditiilor de baza

Pentru a putea urma un curs de pilot de elicopter de nivel incepator nu iti trebuie neaparat studii de specialitate. 

Vei avea nevoie si de un aviz de specialitate medical pentru ca zborul nu este pentru oricine. Daca ai probleme de sanatate exista posibilitatea ca medicul sa iti recomande sa renunti la aceasta idee. 

In plus, odata ce decizi ca acesta va fi drumul tau in viata va trebui sa te dedici acestui proiect, participand la toate orele de instruire. Profesia aceasta implica o mare responsabilitate, seriozitate si dedicare. 

Calificarea se poate realiza pe diferite tipuri de elicoptere, iar pentru cei care vor sa isi faca o cariera de pilot de elicopter, perioada de instruire teoretica si practica va fi indelungata, costurile urmand sa fie destul de mari. 

4. Instruire teoretica

La inceput vei invata regulile de baza, vei face cunostinta cu elicopterul si vei afla o gramada de informatii tehnice pe care le vei memora si insusi. Printre acestea se numara cunostinte generale despre aeronave, cum sa planifici zborul si ce inseamna acest lucru, dar vei invata si cate ceva despre aerodinamica, meteorologie, navigatie si legislatie. 

5. Instruirea practica

Pentru a putea zbura trebuie sa stii sa pregatesti zborul, sa pornesti aparatul de zbor, sa executi corect manavrele la sol si in aer. Vei face decolari si aterizari pe diverse tipuri teren si vei invata si ce este de facut in cazul unor situatii de urgenta. 

Vei avea ocazia sa faci ore in simulator si apoi in aer cu instructorul langa tine, inainte de a fi lasat sa faci manevrele singur. 

6. Obtinerea licentei de zbor 

In urma unui examen poti obtine licenta de zbor. Daca esti sigur ca vrei sa urmezi o cariera in acest domeniu de activitate vei continua sa te pregatesti si sa urmezi cursuri acreditate pentru a detine licenta privata sau comerciala de zbor. Abia apoi se poate vorbi despre posibilitatea angajarii ca pilot de elicopter. 

Daca iti doresti sa devii pilot de elicopter trebuie sa fii pregatit sa investesti multi bani. Cunostintele teoretice si practice se dobandesc in timp, pe module, iar pentru a practica aceasta meserie va trebui sa depui mult efort si sa fii perseverent.