Frica este deseori obstacolul major care impiedica un procent ridicat de pacienti sa apeleze din timp la serviciile stomatologice. O experienta medicala nefericita din trecut sau durerea suferita in timpul anumitor interventii ii indeparteaza pe foarte multi de clinicile specializate. Acestia aleg sa solicite din nou ajutorul expertilor doar in cazuri extreme, cand aspectul estetic al danturii sau inflamatiile nu le mai permit sa aiba un stil de viata normal. Desigur, aceste persoane nu trebuie condamnate pentru temerile pe care le au, mai mult decat atat, trebuie sprijinite de cei dragi ca sa depaseasca episoadele care ii tulbura atat de profund.

Daca parintii sau bunicii tai, de pilda, se confrunta cu astfel de emotii negative, este recomandat sa le fii aproape, intelegandu-i cu empatie, fara a-i forta sau a-i judeca in vreun fel. Discutiile prietenesti, prin care sa ii asiguri de tot sprijinul tau sunt decisive pentru ca acestia sa capete din nou curajul de a intra intr-un cabinet stomatologic. Mesajul „Mama, nu te teme, iti voi fi alaturi!” este probabil cel mai incurajator, chiar si inainte de a incepe un tratament parodontoza, recunoscut ca fiind complet nedureros.

Principala cauza a caderii dintilor, inlaturata inteligent

Boala parodontala afecteaza 70% din populatia adulta si distruge progresiv tesuturile care sustin dantura. Lasata netratata, aceasta duce in timp la pierderea dintilor si la declansarea in lant a unui numar mare de probleme de sanatate. Vestea buna este ca acest „inamic” de temut al danturii poate fi infrant, afectiunile parodontale putand fi tratate, chiar si in cele mai complexe stadii.

Abordarea unui tratament parodontoza variaza in functie de faza in care a ajuns boala. Pentru cei care inca se mai tem de cabinetul stomatologic este important de precizat ca interventiile sunt total nedureroase, fiind efectuate sub anestezie, atunci cand este cazul. Asadar, iti poti linisti inca de la inceput mama cu aceasta informatie utila, dar si cu recenziile pozitive lasate de pacientii care au beneficiat deja de acest tip de tratament. 

Tratarea in functie de gradele de evolutie ale bolii

Este adevarat ca stadiile incipiente sunt mult mai usor de tratat. De aceea, vizitele regulate la medic, macar de doua ori pe an, pot elimina riscurile aparitiei acestei afectiuni. Atunci cand boala este la inceput si se manifesta numai prin inflamatia gingiei, fara ca radacina dintelui sa fie dezgolita, un tratament pentru parodontoza se rezuma doar la cateva sedinte de igienizare si la mentinerea sanatatii orale cu produsele potrivite, precum pasta de dinti pentru vindecarea gingiilor, dusul bucal, ata dentara sau periile interdentare. In completarea acestor masuri, respectarea cu strictete a controalele periodice de monitorizare a evolutiei starii gingiilor si efectuarea sedintelor de igienizare profesionala sunt esentiale.

Aplicarea unui tratament pentru parodontoza se complica atunci cand inflamatia a patruns si in zona dintre gingie si dinte, in acest caz, medicul parodontolog trebuind sa indeparteze tesutul osos perimat de sub gingie. Manopera, cunoscuta sub denumirea de chiuretaj in camp inchis, nu prezinta niciun motiv de ingrijorare, aceasta fiind nedureroasa, toate interventiile realizandu-se sub anestezie.

In stadiul cel mai avansat al bolii, cand dintii au inceput sa se clatine indicand astfel ca osul de sustinere este serios afectat, pe langa manoperele uzuale mai sunt introduse si substantele de tip antibiotic, pentru a grabi procesul de vindecare, dar si medicamentele de ultima generatie, cu efecte miraculoase in regenerarea tesuturilor pierdute si stabilizarea dintilor.

Iata, deci, ca un tratament parodontoza poate fi si prietenos! Vino cu mama ta la o consultatie si iti va multumi pentru sprijinul pe care i l-ai oferit!