In aceasta perioada a anului, cei mai multi dintre noi trebuie sa ne confruntam cu o revenire la rutina, desi in conditii inca de pandemie, nu toata lumea se intoarce la serviciu la birou. Este curios, dar in ultimele luni multi mi-au spus ca asteapta cu nerabdare sa revina la activitatile fata in fata, la rutinele lor, la obisnuit. Pentru ca, desi telecommutingul parea super atractiv la inceputul pandemiei, norma intreaga a devenit un calvar pentru multi. La inceput, ne-a fost minunat sa prevenim infectiile si s-a demonstrat ca se poate face, dar se pare ca un model mixt este cel mai potrivit.

Si este ca, desi nu este lipsita de multe avantaje, munca la distanta presupune anumite dezavantaje, care luni mai tarziu s-a vazut ca pot avea consecinte negative asupra sanatatii mintale. Pentru ca a merge personal la munca presupune sa investim timp si bani in calatorii, dar ne face si sa ne mutam, sa plecam de acasa, sa interactionam cu oamenii, sa schimbam mediul.

Fara indoiala, cel mai negativ aspect al telecommutingului cu norma intreaga este cel social. Reducerea drastica a interactiunilor fata in fata poate ajunge sa genereze un sentiment de singuratate, care se instaleaza incetul cu incetul, dar in final ajunge sa te ingreuneze.

Singuratatea are consecinte negative la nivel cognitiv, comportamental si psihologic, precum si modificari ale sistemului imuno-inflamator si neuroendocrin.. In plus, este unul dintre cei mai puternici predictori ai depresiei. Studii multiple au aratat ca poate fi un factor de risc pentru sanatate, mai decisiv decat dieta, obiceiurile de exercitii fizice, tutunul sau genetica.

Cineva care lucreaza de acasa de luni de zile poate sa nu aiba contraponderea conversatiilor si a intalnirilor interpersonale informale care au loc in fiecare zi la birou si nu au nimic de-a face cu audio si conversatiile pe WhatsApp , ca sa nu mai vorbim de efectul prelungit asupra sanatatii mintale. absenta contactului fizic (sarutari, imbratisari, o palma prietenoasa etc.) cu alte persoane. Este oarecum similar cu sindromul adversarului. Sanatatea mintala necesita echilibru : obligatii si responsabilitati-pauze, momente de singuratate-companie, viata profesionala-agrement si familie etc… si daca acestea nu exista continuu, sanatatea mintala are de suferit.

Cateva recomandari pentru a face revenirea la (tele)munca mai sanatoasa :

  • Daca nu te simti confortabil acasa , poate a venit momentul sa te gandesti la coworking , deoarece pandemia a schimbat obiceiurile si se pare ca munca la distanta va ramane cel putin part-time.
  • Organizati in mod regulat intalniri cu colegii dvs. de munca. Astfel poti mentine sentimentul de echipa si coeziune, deoarece dupa cateva luni de lucru la distanta, majoritatea oamenilor sunt de acord ca calitatea intalnirilor, a muncii in echipa si a comunicarii este mai proasta atunci cand lucreaza de la distanta. Cu toate acestea, poate fi atenuata cu intalniri informale, deoarece cu cat este mai mare increderea si legatura dintre membrii echipei, cu atat este mai usor sa ai suficienta incredere sa suni la telefon o persoana daca dupa o intalnire in telematica exista ceva. asta nu a fost clarificat. Nu trebuie uitat ca pasajele de pe coridor, cafenelele sau impartirea unei calatorii in lift au servit la schimbul de impresii si la intarirea legaturilor dintre oameni. 
  • Stabiliti rutine care va ajuta sa trasati liniile care separa munca de viata personala . Multi oameni considera ca este util sa paraseasca casa chiar si pentru 10-20 de minute la sfarsitul zilei de lucru si astfel sa traga o linie intre ambele fatete. La sfarsitul zilei, naveta ne-a servit sa separam lumea muncii de viata personala.
  • Daca te simti mai sedentar din cauza lucrului la distanta, obliga-te sa iesi din casa in fiecare zi, chiar daca este sa faci o comisie.
  • In cazul in care va simtiti singur , este foarte important sa reluati, desi tot cu precautie, contactele sociale. Dupa cum am explicat anterior, sentimentul de singuratate este cel mai rau partener de calatorie. Telemunca poate creste sau genera o perceptie de izolare sau singuratate fata de care trebuie sa te protejezi.
  • Daca te simti techno -stres pentru ca ai obligatia de a fi la curent cu intalnirile telematice, email-uri etc., te va ajuta foarte mult sa te deconectezi digital la sfarsitul zilei de lucru.
  • Daca aveti senzatia ca va luati mai putin timp sau ca prelungiti excesiv ziua de lucru, este indicat sa cuantificati timpul petrecut citind e- mailurile si alte notificari de pe retelele sociale si WhatsApp . Multi oameni sunt surprinsi de cat timp petrec verificand notificarile zilnic. Incearca sa nu verifici retelele de socializare toata dimineata, poate asa vei profita de mai mult timp si apoi poti dedica mai mult timp liberului tau personal. A fi constienti de retelele sociale in timpul orelor de lucru creste foarte mult dispersia si ne afecteaza capacitatea de a acorda atentie si concentrare. Stabiliti un timp zilnic pentru retelele sociale si fortati-va sa il respectati.
  • Daca, in ciuda tuturor, te-ai saturat sa lucrezi de acasa sau ai senzatia ca nu mai profiti de timp ca pana acum , incearca sa-ti propui revenirea la munca fata in fata in compania ta. Nu toti ne adaptam la telemunca in acelasi mod, iar sanatatea ta ar trebui sa fie pe primul loc.