Majoritatea dintre noi nu sunt feriti de diverse rani de-a lungul vietii, iar activitatile zilnice ne expun la un risc constant de ranire. Multe rani mici fac ca celulele pielii deteriorate sa-si piarda functia si au nevoie de timp si tratament simplu pentru a se vindeca corect.

Adesea, ranile sunt superficiale si afecteaza doar straturile exterioare ale pielii. Unele rani pot fi putin mai adanci pe masura ce ajung la tesuturile si organele subiacente. In functie de cauza, locatie sau adancime, vatamarea poate varia de la simplu tratament pana la viata persoanei expuse riscului.

Ruptura a tesuturilor

O rana este o ruptura a continuitatii tesuturilor ca urmare a agresiunii prin energie mecanica. Termenul se aplica in general celor produse la nivelul pielii si extremitatilor inferioare. Exista multe tipuri si forme, in functie de intensitatea si caracteristicile agresiunii mecanice si de zona corpului afectat, de impact sau de consecintele functionale.

Doua complicatii care pot duce la rani sunt pierderea de sange (sangerare) si infectia. Cel mai simplu ajutor si masuri vor fi combaterea sau suprimarea primelor si prevenirea aparitiei celei din urma.

Exista multe tipuri de rani pe care le putem gasi si, dupa cum am vazut deja, ele se dezvolta in functie de diferite instrumente si conditii. In continuare, vom arunca o privire la cele mai frecvente rani pe care le gasim.

Abraziuni

Abraziuni care sunt rani mai mult sau mai putin superficiale si sunt cauzate de frecare sau slefuire. Sunt usor infectati, dar infectia in sine nu duce la consecinte grave. Uneori vin cu mijloace externe (nisip, noroi). Acestea trebuie curatate temeinic cu apa si sapun si pot fi lasate sa se usuce la aer dupa ce inceteaza sangerarea.

Abraziunile sunt de obicei rani superficiale care afecteaza doar straturile exterioare ale pielii. Frecarea profunda care patrunde in straturile interioare ale pielii poate lasa o urma. Partile corpului cu straturi subtiri de piele, cum ar fi genunchii sau coatele, sunt zonele cele mai predispuse la frecare.

Crapaturi sau lacrimi

Crapaturile sau lacrimile sunt rani care rezulta din intinderea excesiva a tesutului. Ele pot avea diferite forme: liniare, drepte, curbate sau rupte. De obicei se dezvolta in spatiul pielii din os sau cu straturi mici de tesut interstitial.

De asemenea, poate provoca leziuni ale pielii in timpul taierii sau ruperii pielii. Fracturile pot fi superficiale sau profunde, iar acest lucru poate afecta muschii, tendoanele, ligamentele, vasele de sange sau nervii. Crapaturile rezulta adesea din rani evidente, cum ar fi un pumn sau bataie. Spre deosebire de o rana taiata, o fisura este de obicei cauzata de ruperea pielii, dar nu taiata.

Contuzii sau leziuni

Rani goale – forta acestui impact este transmisa prin piele catre planurile principale. Vasele de sange de sub piele se sparg usor. Sangerarea produsa nu poate iesi si sangele se aduna in cavitatile sau tesuturile subcutanate. In cazurile usoare, aplicati numai apa rece sau gheata pe zona. In cele mai severe cazuri, rana trebuie tratata chirurgical.

Taierea 

Ranile taiate sunt rani care rup pielea cu obiecte precum un brici, un cutit sau un pahar. Prin definitie, sunt mai lungi decat ranile adanci. In acest caz, sangerarea este foarte vizibila, deoarece se face o incizie in piele si sangele sare afara . Pentru a o trata, rana trebuie examinata , deoarece poate fi deteriorat si alte tipuri de tesut. In general, se restabileste cu aceeasi sutura.

Cand o numiti rana sau incizie, „curatati” zonele taiate ale pielii, de obicei fara lacrimi.

Rani de cutit

Ranile perforate sunt adanci, patrunzatoare si nu foarte late din cauza lucrurilor care strapung pielea (pumni, ace, unghii), sangerarea lor este in general minima si marginile se inchid usor. Drept urmare, sunt usor infectati si pot aparea complicatii infectioase semnificative. Uneori, cavitatile foarte adanci , in special semnificative din organism, pot provoca sangerare oculta sau sangerare interna.

Ranile perforate se vindeca de obicei mai repede, dar trebuie tratate deoarece infectia poate fi periculoasa. Ranile perforate pot fi predispuse la infectia cu tetanos, asa ca este foarte important sa consultati un medic pentru orice rana prin punctie, chiar daca este mai putin vizibila. Tipurile obisnuite de rani prin punctie includ calcarea cu o unghie sau muscatura de animal.

Fracturi

O fractura este un tip special de rana si una dintre cele mai complexe. Fracturile pot rupe tesuturile, pielea si planurile osoase, caz in care sunt expuse. Se infecteaza foarte usor, ceea ce ingreuneaza operatia ortopedica si impiedica recuperarea corespunzatoare a osului.

Clasificarea ranilor

Cronice sau acute

In functie de timpul de vindecare al plagii, aceasta poate fi clasificata in acuta sau cronica. Ranile acute se vindeca fara probleme si complicatii, intr-un timp scurt sau intr-un timp estimat. Leziunile clasificate drept ulcere cronice dureaza mai mult sa se vindece si pot provoca unele complicatii care ar trebui verificate de un medic.

Deschise sau inchise

Ranile pot fi deschise sau inchise. Ranile deschise sunt rani cu tesuturi sau organe externe care afecteaza tesuturile externe si sunt deschise (de exemplu, rani de penetrare), iar ranile inchise sunt rani care afecteaza tesuturile si organele subiacente fara a le afecta (de exemplu, rani nepenetrante).

Curate sau murdare

Ranile curate nu contin materiale straine sau resturi, ranile contaminate sau ranile infectate pot contine murdarie sau bucati de obiecte, bacterii sau alte materiale straine.