Sursa: Freepik.com

Zâmbetul este o expresie a bucuriei și a încrederii, dar pentru a-l menține frumos și sănătos, prevenirea cariilor dentare devine esențială. Îngrijirea dentară adecvată și prevenția contribuie la asigurarea că cei mici cresc cu dinți sănătoși și încredere în propriul zâmbet.

Cariile dentare la copii evoluează mult mai rapid decât cele ale adulților, aducând nu doar disconfort sau durere, ci și riscul pierderii premature a dinților, chiar și la câteva luni de la erupția acestora.

Există numeroși factori care contribuie la apariția cariilor la o vârstă fragedă, însă prin asigurarea unei igiene dentare corespunzătoare și prin consultul periodic al unui medic specialist pedodont, acest risc este semnificativ redus.

Investiția timpurie în sănătatea orală a copiilor le va oferi beneficii semnificative pe termen lung, oferindu-le șansa de a se bucura de zâmbete frumoase pe tot parcursul vieții lor.

În acest context, prevenirea cariilor dentare devine un element esențial, iar sigilarea dentară se conturează ca fiind cea mai eficientă procedură pentru a păstra aceste zâmbete într-o stare optimă.

Profilaxia cariei la copii – Cheia către dinți sănătoși și frumoși!

Sigilarea dentară reprezintă cea mai eficientă procedură de prevenire a cariilor, fiind recomandată atât copiilor, cât și adulților. Procedura, complet nedureroasă și neinvazivă, asigură o protecție anticarie eficientă, oferind siguranță în prevenirea cariilor dentare.

Aceasta constă în aplicarea cu grijă a unui material special pe suprafețele ocluzale ale dinților, cu accent pe molari și premolari, ei având un relief ocluzal mai pronunțat. Acest material creează o barieră eficientă pentru substratul dentar, împiedicând astfel depunerea resturilor alimentare și pătrunderea bacteriilor.

În special în cazul copiilor, sigilarea dentară reprezintă un aliat de nădejde, chiar și în prezența dinților temporari. Dinții de lapte sunt mai sensibili la efectele substanțelor erozive, făcându-i mai vulnerabili la carii dentare. Sigilarea dentară vine în întâmpinarea acestei sensibilități crescute, oferindu-le copiilor protecția de care au nevoie pentru a-și menține zâmbetele sănătoase.

Procedura este simplă și eficientă. Ea începe cu un periaj profesional, urmat de dezinfectarea suprafețelor dentare. Ulterior, se aplică o soluție cu textură fluidă pentru a pregăti dinții pentru sigilare. Pasul final implică fixarea soluției cu ajutorul unei lampe fotopolimerizabile, asigurându-se astfel aderarea perfectă.

Beneficiile sigilării dentare sunt multiple:

●Procedura este complet nedureroasă și neinvazivă;

●Previne apariția durerii provocate de caria dentară;

●Dintele devine mai rezistent;

●Îmbunătățește periajul dentar;

●Contribuie la eliminarea eficientă a bacteriilor și a problemelor care pot afecta viitorul adult.

Pe lângă sigilarea dentară, o altă procedură în prevenirea cariilor este fluorizarea dinților, fiind deosebit de benefică pentru suprafețele netede ale dintilor. Această procedură este simplă și eficientă, constând în periajul dinților cu o pastă profilactică urmată de aplicarea unui gel local cu concentrație ridicată de fluor, sub aspirație și izolare.

Fluorizarea periodică reprezintă un pas esențial în menținerea sănătății dentare. Ea întărește smalțul dentar și crește rezistența acestuia la acțiunea acizilor și bacteriilor. Astfel, dinții devin mai puțin susceptibili la carii.

Tratamentele copiilor la clinica EXCEDENT sunt nedureroase și transformate în joacă de către medicii specialiști!

La clinica stomatologica EXCEDENT, se prioritizează experiența plăcută și lipsită de stres a copiilor atunci când vine vorba de tratamentele realizate.

Clinica se dedică să ofere cele mai înalte servicii de stomatologie copii. Indiferent de vârsta micuților, nu există o limită minimă pentru a beneficia de aceste servicii. Copiii care pășesc pragul clinicii EXCEDENT sunt întâmpinați cu zâmbete și cu o atitudine prietenoasă din partea întregii echipe medicale.

Este cunoscut faptul că primele experiențe la medicul stomatolog influențează percepția copiilor despre îngrijirea dentară pe tot parcursul vieții lor. Din acest motiv, medicii se dedică asigurării unei experiențe plăcute pentru cei mici, făcând tratamentul să pară mai degrabă o joacă decât o intervenție medicală.

De asemenea, medicii colaborează strâns cu părinții pentru a le oferi sfaturi pentru îngrijirea dentară acasă, astfel încât aceștia să poată sprijini dezvoltarea unei igiene orale corecte pentru micuții lor.

Alege clinica stomatologică EXCEDENT! Pentru a programa o vizită la clinica EXCEDENT, accesează link-ul următor: https://excedent.ro/contact/

Dr. Coros Raluca
medic specialist pedodont
master in reabilitare orala estetica.