Superstitiile se transmit din generatie in generatie sau se dezvolta spontan prin evenimente care se intampla si se repeta. Superstitiile legate de sare sunt printre cele mai populare, de data aceasta vom vedea cateva dintre ele.

Superstitii legate de sare

1. Varsarea de sare aduce ghinion

Poate una dintre cele mai cunoscute superstitii legate de sare este aceea de a varsa sare. Se spune ca in Imperiul Roman s-a nascut. Sarea era un fel de aur, era singura modalitate de conservare a alimentelor, era si o marfa rara, asa ca era considerat o nenorocire sa o reverse.

In plus, povestea spune ca la Roma functionarii erau platiti cu sare si de aici si originea cuvantului salariu (salarium in latina). In zilele noastre, cand sarea cade, se crede ca se vor intampla lucruri rele sau ca atrageti ghinion.

2. Arunca sare peste umar

Legat de credinta anterioara, aceasta superstitie de a arunca sare peste umarul stang se naste pentru a reduce sansele de a atrage ghinion pentru ca ai varsat-o. Acest lucru se explica printr-o legenda care spune ca Diavolul este mereu in spatele nostru pe partea stanga, asa ca aruncand cateva varfuri de sare pe umar il putem lovi in ochi si sa-l tinem departe de noi.

3. Nu treceti sare din mana in mana

Explicatia istorica si-ar putea avea originea in ceea ce am mentionat deja, valoarea sa mare, deficitul si utilitatea acestui produs in vremuri stravechi. Era esentiala pentru viata umana si animala, sarea era sacra si tratata cu grija deosebita. Transportul si depozitarea acestuia a fost controlata. Asezarea salinei pe o masa stabila, in loc sa-l treci din mana in mana, ar reduce riscul de a cadea sau de a se varsa.

4. Simbol al prosperitatii

Pe de alta parte, in mai multe orase se crede ca a da sare inseamna a dori prosperitate. De exemplu, in cultura japoneza serveste pentru a oferi protectie, la inmormantari se arunca sare pentru a proteja spiritele in calatoria lor.

5. Bai cu sare

Este obisnuit sa cititi recomandari pentru a face bai cu sare, sare de mare, sare de Himalaya sau altele, datorita proprietatilor si mineralelor sale, dar si pentru ca se crede ca are proprietati mistice precum protejarea impotriva deochiului si eliminarea energiilor negative.

6.Primul lucru pe care ar trebui sa-l aduci intr-o casa noua sau o afacere

Se crede ca atunci cand o persoana isi muta o casa sau isi deschide o afacere, primul element pe care ar trebui sa-l aiba este sarea, asigurand astfel noroc si prosperitate.

De asemenea, dupa cum se spune, „atata timp cat este sare, banii nu lipsesc”. Din acest motiv se spune ca sarea nu trebuie sa lipseasca in casa, intrucat daca se termina vor fi perioade de saracie si ghinion, din acest motiv este recomandat sa ai mereu sare si sa o cumperi inainte de a se epuiza, de preferat sambata.

7. Pentru nunti, prietenie si fertilitate

In unele culturi, ritualurile se fac cu sare la nunti. Sarea turnata de mire si mireasa este unita intr-un recipient pentru a forma un singur corp pur de sare, fara distinctii de provenienta.

O alta traditie este aceea de a imparti sarea cu oamenii, pecetluind astfel prietenia, un pact care pe alocuri se numeste pact cu sare .

In cele din urma, in unele parti ale globului se crede ca purtarea unui sac cu sare in buzunar reduce problemele de impotenta si promoveaza fertilitatea.

Superstitii

Dupa subiectul superstitiilor legate de sare, este interesant sa vedem si partea pozitiva a superstitiilor. Pe de o parte, una dintre consecintele pozitive ale superstitiilor este incurajarea verificarii preventive, ceea ce te poate face mai putin atent si reduce erorile si greselile.

Pe de alta parte, poate contribui la consolidarea pozitiva a abilitatilor si tehnicilor, in sensul ca, cu cat exersati mai mult si aveti mai multa constientizare a abilitatilor, se reduce convingerea ca participarea fortelor supranaturale este necesara pentru a obtine succesul.

Cu toate acestea, atunci cand preocuparea fata de superstitiosi devine excesiva, creeaza anxietate si poate duce la distragerea atentiei. In mod similar, credinta in ghinion poate duce la o lipsa de succes sub forma unei profetii negative auto-implinite. Cand oamenii cred in mod incorect ca esecul este predeterminat si inevitabil.