Nu vrei sa risti cand vine vorba de sanatatea ochilor tai. Orice tip de durere sau disconfort ocular poate face dificila functionarea – si, uneori, poate fi un indicator al unei probleme mai grave, cum ar fi o infectie sau o afectiune care afecteaza vederea. Daca va confruntati cu unul dintre aceste simptome, este timpul sa va stabiliti o intalnire cu medicul ochi.

Dificultati de a vedea noaptea sau in timp ce conduceti

Condusul nocturn este cel mai bun punct de referinta pentru momentul in care viziunea dvs. incepe sa scada. Asta pentru ca tuturor le este mai greu sa vada ceva in intuneric sau in departare – asa ca, daca ochii tai se lupta deja, va deveni si mai vizibil in aceste situatii. Solutia ar putea fi la fel de simpla ca o reteta noua pentru ochelari sau ar putea fi un semn de ceva mai problematic, precum o cataracta care incepe sa se formeze. Un oftalmolog va putea sa va evalueze vederea nocturna si sa stabileasca cel mai bun plan de actiune.

Ochii rosii sau roz

Rosu sau roz in ochi poate fi foarte complicat si foarte periculos. Este asociat cu o varietate de afectiuni, inclusiv conjunctivita (o inflamatie a conjunctivei, un strat subtire de tesut transparent care acopera albul ochilor si al pleoapelor interioare), alergii sau chiar un tip neobisnuit de glaucom. (Cel mai adesea glaucomul, o afectiune cauzata adesea de o acumulare de presiune in interiorul ochiului, nu are deloc simptome.) Este bine sa va adresati mai intai medicului dumneavoastra de ingrijire primara, dar daca aveti inca ochi rosii sau roz dupa 24 pana la 48 de ore, merita sa dai telefon unui oftalmolog. Ceva poate fi mai complex decat poate detecta un medic primar.

Sensibilitate la lumina

Acest lucru insoteste de obicei un fel de inflamatie la nivelul ochiului. Problema ar putea fi cu corneea, stratul subtire transparent care va acopera irisul si pupila, sau s-ar putea sa intre mai adanc in ochi. Orice ar fi, ar trebui abordat rapid, deoarece unele conditii care pot provoca sensibilitate la lumina pot duce la cicatrici, care, in unele cazuri, pot fi permanente. Cu toate acestea, sensibilitatea la lumina poate fi cauzata si de afectiuni complet lipsite de legatura cu ochiul, cum ar fi alergiile, o boala virala sau migrenele.

Vedere neclara sau probleme de concentrare pe obiecte

Exista o varietate de explicatii pentru care s-ar putea sa aveti aceste modificari bruste ale vederii, deci este important ca medicul dumneavoastra de ochi sa efectueze un examen complet pentru a determina care este problema. Ar putea prescrie picaturi pentru ochi, pastile sau chiar interventii chirurgicale pentru a remedia problema. O regula buna: Daca un pacient observa o schimbare a calitatii vederii sale, este un moment potrivit pentru a stabili o intalnire pentru a-si consulta oftalmologul.

Durere oculara

Daca va doare ochii, nu asteptati sa vedeti daca se imbunatatesc. Durerile oculare nu sunt niciodata normale. Glaucomul cu unghi inchis acut, de exemplu, provoaca dureri severe – si, mai rau, va poate face sa orbiti in cateva zile. Acesta este un tip neobisnuit de glaucom care este considerat o urgenta medicala si are, de asemenea, simptome cum ar fi vederea neclara, dureri de cap, greata si varsaturi. Cauzele mai frecvente ale durerii oculare pot fi o infectie, iritatii datorate unui obiect strain, o cornee zgariata, ochi uscati, alergii, dureri de cap sau inflamatii din mai multe motive. Deci, chiar daca ochiul tau te deranjeaza usor, merita macar sa suni un oftalmolog pentru a vedea ce parere au.

Diagnosticul unei afectiuni care afecteaza ochii

Exista o serie de afectiuni cronice (ganditi-va: diabet, lupus, poliartrita reumatoida, scleroza multipla si boli inflamatorii intestinale, doar pentru a numi cateva) care va pot afecta ochii. Fiecare conditie se manifesta diferit; Diabetul, de exemplu, poate provoca vederea incetosata, in timp ce cei cu lupus sunt mai predispusi sa observe durere sau sensibilitate la lumina. Pentru a evita orice probleme de vedere dupa diagnosticul uneia dintre aceste afectiuni, consultati un medic ocular pentru a vedea ce va recomanda.

Dureri de cap frecvente

Exista o serie de lucruri care pot provoca dureri de cap, dar sanatatea ochilor poate contribui cu siguranta. Poate ca aveti tulburari oculare sau aveti nevoie de o reteta noua pentru ochelari – sau poate este ceva mai grav, cum ar fi alinierea ochilor. Daca cineva a suferit niste dureri de cap, un oftalmolog este absolut un prim pas in incercarea de a afla ce o cauzeaza.