Ablutofobia reprezinta o frica inexplicabila, dar grava, de a face baie. Statisticile arata ca aceasta fobie apare mai frecvent la femei decat la barbati.

Fobia se poate manifesta la pacientii adulti in mai multe moduri: frica de a face dus pana la frica de orice contact cu apa.

Cauze

Ca si acrofobia, atichifobia sau claustrofobia, si ablutofobia poate fi declansata de o trauma din trecut, pe care pacientul a trait-o sau a vazut-o ramanand profund marcat de eveniment.

De asemenea, o alta posibila cauza a ablutofobiei ar putea fi faptul ca unul dintre parinti sau o ruda apropiata sa fi suferit de aceeasi afectiune, iar la varsta copilariei, pacientul sa fi fost afectat de comportamentul acelei persoane.

O alta cauza posibila a declansarii acestei afectiuni este evitarea sau refuzarea baii de catre pacient, la varsta copilariei. Astfel, el dezvoltand o gresita conceptie cum ca nu este nevoie sa fii mereu curat si se poate supravietui chiar si daca nu faci baie.

Insa, in zilele noastre, cand toata lumea pune accent pe imagine si educatie, persoanele ablutofobe vor fi respinse de societate, astfel ca, individului afectat de aceasta fobie va dezvolta tulburari de personalitate si comportament.

Tratament

Ca si majoritatea celorlalte fobii, si ablutofobia este tratata prin terapie cognitiv-comportamentala.

Pacientul afectat de aceasta fobie va fi incurajat sa-si depaseasca teama, iar medicul specialist il va ajuta sa isi inlocuiasca gandurile de frica si negative cu cele de curaj si optimism.

Se vor urma cativa pasi, cu scopul de a invata pacientul sa-si invinga frica de a face baie.

Insa, in unele cazuri, este nevoie si de tratament medicamentos daca pacientul afectat de aceasat fobie nu isi poate invinge frica prin terapie cognitiv-comportamentala. Este bine de stiut ca acest tip de fobie este tratabila doar cu ajutorul psihologului sau psihiatrului, in functie de simptome si gradul de severitate al fobiei.