Gianni Morandi asteapta cu nerabdare concertul pe care il va sustine la Bucuresti, la aproape 40 de ani de la primul dat aici. Vedeta muzicii si cinematografiei italiene ne-a marturisit intr-un interviu ca are multi prieteni romani in Italia, iar cu unul se antreneaza de ani buni. ”E mai rapid decat mine”, a recunoscut solistul-atlet (68 de ani) care, an de an, concureaza la maratonul gigant de la New York.

Ati cantat in Romania in 1973. Ce amintiri va leaga de acest eveniment?

Imi amintesc cu placere entuziastmul și participarea publicului. A fost un concert foarte lung. Cand am terminat de cantat melodiile mele,  bisat fiind, am inceput sa interpretez din repertoriile multor colegi din bransa muzicala italiana- Domenico Modugno, Lucio Battisti. Si publicul roman isi tot dorea sa mai cant… Am revenit in Romania in 1990, insa pe terenul de fotbal, impreuna cu Selectionata de fotbal a cantaretilor Italiei.

Un mare solist, respectat in tara noastra, Dan Spataru (s-a stins din viata) a fost un admirator al  activitatii dumneavoastra. A avut o lunga cariera in care a imprumutat cate ceva din stilul Gianni Morandi. Ati auzit de el?

Da, Spataru,  un artist cu o lunga și important cariera inceputa in ani 60. Vedeti, muzica italiana și cu cea romaneasca au fost infratite. Probabil ca tocmai asta ne-a apropiat in carierele noastre de artisti, pe dl Spataru și pe mine. Și mai cred ca acest paralelism depinde și de faptul ca cele doua limbi, italiana și romana, sunt nascute de aceeasi matrice, neo-latina.

In Italia numele dumneavoastra este asociat cu perioada muzicala si cinematografica de glorie. Si astazi sunt fani de varste diferite care incarca salile. Care este secretul acestui success care dureaza de ani?

Am avut sansa sa ma nasc din punct de vedere muzical intr-o perioada extraordinara a muzicii internationale, epoca Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan și a melodiilor italiene ce aveau mare success in intreaga lume. Apoi am intalnit autentici maeștrii ai cinematografiei,  așa am ajuns pe marile ecrane. Aceasta conjunctura norocoasa mi-a oferit o mare experienta și popularitate. Vorbiți de epoca de glorie a muzicii italiene. Eu am incercat intotdeuna sa fiu acelasi de-alungul timpului. Am avut intodeauna șansa de a reancepe cu un repertoriu ce nu a fost ancorat mereu in perioada anilor 60.Cred ca ”formula” succesului meu in timp depinde in mare parte de a fi intotdeuna tu insuti.

Aveti prieteni romani?

Cunosc foarte multi romani ce locuiesc in Italia si sunt aici de ani. Cativa au lucrat alaturi de mine. Eu sunt un pasionat al atletismului și m-am antrenat mult timp cu un amic roman. Sa va spun un secret- el alerga mult mai mult decat mine  (La 68 de ani, Gianni Morandi este unul din participantii maratonului de la New York, competitie sportiva consacrata unde, anual, mii de sportivi amatori si profesionisti din toata lumea alearga-n.r.).

Cum credeti ca veti regasi Romania la asa mare distanta de  primul spectacol?

Asta ma face și pe mine curios. Am vazut  tara voastra in ’73 si ’90. Știu ca e o tara ce creste și face parte din marea familie europeana. Dar sunt foarte curios sa vad transformarile.

V-ati gandit la turneu in Romania?

Mi-ar placea. Insa vom vedea daca, dupa spectacolul de la Bucuresti, publicul va fi satisfacut. E masura  care putem pune bazele in viitor pentru un turneu in cele mai importante orașe din Romania.

Ne puteti spune care este secretul faptului ca sunteti neschimbat?

Pentru mine timpul nu s-a oprit in loc, anii au trecut! Va pot spune ca am testat, pasiunea pentru muzica este o cura extraordinara! Apoi o viata normala, ca a mea, in mijlocul oamenilor. Una” nealterata” de celebritate, intotdeauna inconjurat de prieteni, o viata in care trebuie sa faci lucruri simple, sa faci jogging de pilda, sa mergi la teatru, sa mananci o pizza, sa traiesti in aer liber.

 Cateva cuvinte pentru publicul din tara noastra?

Sunt foarte bucuros ca ma reintorc in Romania si-mi face mare placere. Sunt foarte multi romani care traiesc in Italia și muncesc alaturi de noi, ii consider oameni ce fac parte dintr-un popor prieten si frate. Impreuna cu trupa de acompaniament voi aduce spectatorilor muzica, emotiile și trairile mele. Sper sa-i multumesc. Ciao tuturor, ne vedem pe 27 octombrie la Sala Palatului.