Realitatea virtuala este un mod fascinant de a calatori folosind nimic mai mult decat puterea tehnologiei. Cu setul cu casca si urmarirea miscarii, VR va permite sa priviti in jurul unui spatiu virtual ca si cum ati fi de fapt acolo sau sa jucati un joc de parca ati fi cu adevarat in el. A castigat tractiune in ultimii ani datorita unor jocuri si experiente foarte convingatoare, desi pare inca foarte mult intr-o stare de flux, cu castile care intra si merg destul de repede. Urmarim aici cele mai bune dintre cele existente pe piata.

Daca va intoarceti in anii 1990 si incepeti sa cititi despre „realitatea virtuala”, veti realiza rapid ca termenul se poate referi la orice, de la un sistem complet de simulare Lawnmower Man la un model 3D pe ecranul computerului. Lucrurile au devenit mai simple de atunci: in afara catorva circumstante speciale, ne referim aproape intotdeauna la lucrurile pe care le vedeti in interiorul unei casti VR precum Oculus Rift. Din pacate, aceasta definitie implica faptul ca toate castile sunt aproximativ echivalente – ca un Google Cardboard de 30 USD va face acelasi lucru cu un HTC Vive de 800 USD.

Dar pe masura ce castile VR incep sa apara pe rafturile magazinelor, diferentele foarte reale dintre ele vor incepe sa conteze – foarte mult. Deci, daca va uitati la VR, ce ar trebui sa verificati? Nu exista niciun dispozitiv specific, potrivit pentru fiecare persoana; de fapt, odata ce ati ajuns la cele mai ieftine casti, sunt prea multe ca sa le numim aici. Este prea devreme pentru a recomanda chiar produse specifice, avand in vedere cate nu sunt inca scoase din uz. Dar va putem oferi tot ce aveti nevoie pentru a sorta optiunile: ce veti putea face in diferite tipuri de realitate virtuala, cat va puteti astepta sa platiti si ce caracteristici ar trebui sa cautati.

Cea mai mare decizie pentru majoritatea oamenilor va fi alegerea intre cele trei clase generale de VR. Doriti cele mai simple instrumente disponibile? Respectati cea mai buna experienta posibila? Sau esti undeva la mijloc? Totul este prezentat mai jos.

Marea intrebare: Ce VR este cel mai bun?

Castile moderne VR se incadreaza acum in una din cele doua categorii: tethered sau standalone. Castile conectate precum HTC Vive Cosmos, PlayStation VR si Valve Index sunt conectate fizic la PC-uri (sau in cazul PS VR, o PlayStation 4 ). Cablul le face putin dificile, dar punerea tuturor proceselor video intr-o cutie pe care nu trebuie sa o legati direct pe fata inseamna ca experienta dvs. VR poate fi mult mai complexa. Fie senzori externi, fie camere orientate spre exterior, pe setul cu casca, asigura urmarirea deplina a miscarii 6DOF (sase grade de libertate) atat pentru cap, cat si pentru maini, datorita controlerelor de detectare a miscarii.

Castile independente ofera cea mai mare libertate fizica prin indepartarea completa a cablurilor si nu necesita niciun dispozitiv extern pentru gestionarea procesarii. Oculus Quest 2 foloseste camere similare orientate spre exterior cu Oculus Rift S pentru a asigura urmarirea miscarii 6DOF si controale similare de miscare 6DOF. Nu are aceeasi putere de procesare ca un computer de joc dedicat separat, dar procesorul sau mobil de ultima generatie poate impinge in continuare o grafica destul de detaliata si neteda.

Care este cea mai buna casca VR pentru tine? Aceasta este o intrebare importanta, deoarece tehnologia realitatii virtuale se imbunatateste si intra pe piata mai multe optiuni. Problema este ca nu este intotdeauna usor sa descifrezi ceea ce ai nevoie. Aveti nevoie de un computer pentru a rula? Dar spatiul? Toate acestea sunt cheia pentru a intelege ce casti de realitate virtuala sunt potrivite pentru dvs. si am acoperit elementele de baza, impreuna cu cele mai bune casti VR pe care le puteti cumpara mai jos.

Cele mai simple casti VR nu sunt doar cele mai ieftine, ci si cele mai disponibile pe scara larga. Peste o duzina de casti compatibile cu Cardboard sunt in vanzare prin intermediul site-ului Google, iar altele – cum ar fi o versiune mai sofisticata a designului deja excelent View-Master Cardboard – sunt pe drum. Castile din carton literal au o durata de viata limitata, dar sunt usor de inlocuit.

La fel, este usor sa gasiti aplicatii pentru Cardboard, chiar daca gama de experiente este limitata. Vrse, Jaunt, Ryot, IM360 si alte aplicatii ofera video VR si exista cateva aplicatii individuale care merita verificate, cum ar fi experimentul de gandire inteligent Cardboard Crash si jocul Brickbreaker -esque Proton Pulse. Pe Android, Google chiar si-a facut intreaga biblioteca YouTube vizibila prin Cardboard – videoclipurile de 360 ​​de grade sunt redate in realitate virtuala completa, iar cele normale se joaca pe un simulacru VR al unui televizor cu ecran mare. Si pe masura ce Google impinge mai departe in spatiu, mai multe optiuni ar putea fi disponibile in lunile urmatoare.