Mark Zuckerberg a anuntat ca Facebook Smart Glasses va veni in 2021. Cu ajutorul companiei franceze de ochelari EssilorLuxottica, prima pereche va asocia tehnologia inovatoare cu cea mai populara marca de ochelari din lume – RayBan.

Programata sa ajunga candva in 2021, urmatoarea generatie de ochelari inteligenti va combina aplicatiile si tehnologiile Facebook cu conducerea categoriei Luxottica si marcile lor iconice, si anume RayBan. Impreuna cu tehnologia avansata a obiectivelor Essilor, se preconizeaza ca aceste specificatii inteligente vor oferi tehnologie inovatoare si un stil modern pentru consumatorii conectati din intreaga lume.

Pasionat de conectivitatea dispozitivelor, Andrew Bosworth, vicepresedinte al Facebook Reality Labs vrea sa „ofere oamenilor modalitati mai bune de a se conecta cu cei mai apropiati”, sugerand ca „portabilele au potentialul de a face acest lucru”. Foarte mandru de colaborare, Rocco Basilico, directorul purtatorilor de la Luxottica „deschide calea catre o noua generatie de produse destinate sa schimbe modul in care privim lumea”.

In prezent, se estimeaza ca piata tehnologiei portabile va ajunge la 104,39 miliarde USD pana in 2027, iar America de Nord se preconizeaza ca va reprezenta cota majoritara a pietei. Desi nu exista informatii cu privire la numele produsului, specificatii, capacitati software, preturi sau orice alte detalii in acest sens, Facebook a confirmat ca nu va fi un dispozitiv AR. De asemenea, este putin probabil sa includa propriul ecran integrat, similar cu Snap Spectacles.

Pana sa ne apropiem de data lansarii (notele de verificare), care este candva in 2021, informatiile referitoare la prima pereche de „ochelari inteligenti” de consum ai Facebook vor continua sa fie neclare.

In ceea ce priveste cercetarea, Facebook se indreapta spre incercarea de a construi ochelari AR purtabili care sa se integreze cu propriul software. In 2018, compania a confirmat ca isi construia intr-adevar propriile ochelari de realitate augmentata. „Vrem ca acei ochelari sa devina realitate si vrem sa ne jucam rolul in a-i ajuta sa ii aducem acolo”, a declarat la acea vreme TechCrunch , seful realitatii augmentate Facebook, Ficus Kirkpatrick.

Incepand din aceasta luna, cativa angajati Facebook „special instruiti” si lucratori contractuali vor purta ochelari de inalta tehnologie in jurul campusului pentru a testa dispozitive de cercetare purtabile in conditii reale. Acest efort face parte din Proiectul Aria, initiativa de cercetare AR a companiei din cadrul Facebook Reality Labs.

Andrew Bosworth, seful Facebook Reality Labs, s-a grabit sa sublinieze ca Facebook va fi supus unor teste extinse cu mult inainte ca orice dispozitiv AR de consum sa fie pus in vanzare. Bosworth a mentionat ca o versiune de testare a ochelarilor Project Aria nu este un prototip functional, numindu-l „un precursor al functionarii AR” care nu are un display functional head-up.