Fie ca alegi sa porti o creatie vintage autentica, descoperita la un flea market chic, ori ca optezi pentru varianta moderna, adaptand un look retro la stilul contemporan, afla ce stil de imbracaminte din trecut flateaza cel mai bine silueta ta, cu ajutorul ghidului nostru:

Anii ’20

Look definitoriu: rochii scurte, cu talia cazuta, aplicatii din margele/cristale/paiete

Potrivit pentru: Siluetele atletice

Nepotrivit pentru: Siluetele cu bust proeminent, mignone (talia cazuta face picioarele sa para mai scurte)

In jurul anilor ’20, silueta feminina ideala era cea dreapta si lipsita de voluptate. Rochiile drepte, stil coloana, cu talia cazuta (astfel incat sa nu accentueze mijlocul, evidentiind forma naturala de clepsidra), nu dau bine pe o silueta voluptuoasa, insa flateaza la fix un corp atletic. 

Site-urile vintage reputate ofera creatii autentice din perioada anilor ’20, insa pentru o varianta moderna, perfecta pentru club, poti opta pentru o rochie scurta cu talia cazuta impodobita cu franjuri ori margele.

Anii ’30

Look definitoriu: rochii lungi sau A¾, croite cu taieturi pe biais (drapate)

Potrivit pentru: toate tipurile de silueta

In jurul anilor ’30, creatoarea Madeleine Vionnet introducea o metoda revolutionara de a croi hainele – taietura pe biais. Drapajele ce rezulta invaluiesc curbele naturale ale corpului feminin, flatand-ul in toate punctele strategice. 

Daca vrei sa recreezi intru totul stilul anilor ’30, rochiile din materiale somptuoase – matase ori satin, sunt de preferat. Poti aduce look-ul in contemporan optand pentru materiale moderne care pastreaza croiala specifica a decadei.

Anii ’40

Look definitoriu: Piese separate, inspirate din moda masculina. Pantaloni largi, camasi barbatesti.

Potrivit pentru:  toate tipurile de silueta

Cel de-al Doilea Razboi Mondial si-a pus amprenta asupra modei timpului –  hainele glam au disparut, fiind inlocuite de siluete utilitare, intr-o paleta cromatica austera, cu volume si croieli inspirate din garderoba masculina. 

Acest tip de look este ideal pentru a sublinia antiteza masculin-feminin. Insufla-i un aer modern dublandu-l cu o coafura cu bucle lejere si machiaj centrat pe rujul rosu.

Anii ’50

Look definitoriu: Rochii cu bust stil corset, fusta A-line si talia bine definita

Potrivit pentru: Siluetele voluptuoase

Nepotrivit pentru: Bust mic

In 1947, Christian Dior revolutiona industria modei cu silueta Bar (cunoscuta la nivel global sub denumirea „New Look”). Astfel, decada ce a urmat a fost puternic influentata de noua estetica impusa de creator, rochiile cu talia accentuata, bust stramt si fusta ampla fiind un element definitoriu al modei anilor ’50.

Desi este considerat look-ul ideal pentru siluetele voluptuoase, carora le imbraca formele la fix, acest stil este de asemenea potrivit pentru a oferi un boost de feminitate unei siluete atletice.

Anii ’60

Look definitoriu: Rochiile-trapez (denumite si rochii shift)

Potrivit pentru: Siluetele atletice

Nepotrivit pentru: Siluetele cu bust si/sau posterior proeminent.

Look-ul fresh, minialist al decadei anilor ’60 se traduce prin rochii scurte, cu croiala dreapta. Volumul siluetei stil trapez (dreapta, latindu-se catre nivelul genunchilor) este ideal pentru a flata un trup atletic, insa este de ajutor de asemenea daca vrei sa ascunzi un abdomen nu tocmai tonifiat, in afara cazului in care acesta este acompaniat de un bust si un posterior pline de voluptate, care nu fac pereche buna cu acest stil.

Anii ’70

Look definitoriu: Jumpsuit-uri glamour, piese separate, rochii lungi despicate

Potrivit pentru: Siluetele inalte, zvelte

Nepotrivit pentru: Siluetele voluptuoase

Reinventata de mai toti designerii in fel si chip pe durata celor mai recente sezoane, silueta anilor ’70, cu pantalonii evazati si materialele flashy, cere o doza de indrazneala pentru a fi purtata. Pentru o seara in club sau un cocktail party, recreeaza look-ul vintage cu un jumpsuit din lame, iar pentru tinuta de zi cu zi, mergi pe o pereche de jeans evazati.