Daca citesti acest articol, sansele sunt destul de mari sa te gandesti la un bebelus in curand. Dar inainte de a te apuca serios sa faci copii, verifica ghidul “Ghidul ce te pregateste sa devii gravida”. Deja ai inceput? Nici o problema. Nu este prea tarziu pentru a face schimbari care sa iti imbunatateasca sanatatea tie si viitorului tau bebelus.

Trei luni inainte de a ramane gravida

Fiind nevoie de 2 pentru a concepe un bebelus, ar trebui sa faci o programare pentru tine si partenerul tau la un test de “pre-conceptie”. In acest test se va incerca identificarea factorilor de risc, in ceea ce priveste sanatatea voastra si istoria sanatatii familiei tele “Intelegerea antecedentelor ginecologice si istoricul sarcinilor anterioare ale familiei pot fi foarte importante pentru ai ajuta pe parteneri sa planifice sarcini sanatoase” spune John R. Sussman, M. D., profesor asociat in departamentul de obstetrica si ginecologie de la Universitatea din Connecticut Scoala de Medicina.

La acest examen, medicul tau, de asemenea, ar trebui sa verifice faptul ca imunizarea este la zi. Varicela si rubeola sunt cele mai importante afectiuni ce ar trebui sa te preocupe acum. Daca nu esti imunizata la ambele boli, ar trebui sa iei in considerare vaccinarea cu trei luni inainte de a incerca sa ramai gravida. Ambele sunt vaccinuri “active”, deci ele nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

Cazuri speciale, sfaturi speciale: Femeile cu probleme de sanatate cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli tiroidiene, diabet, epilepsie, boli de inima sau lupus vor trebui sa gestioneze cu atentie.Pentru femeile cu diabet, sansele de a avea o sarcina usoara si o crestere a bebelusului cresc, daca sunt capabile sa tina zaharul din sange sub control inainte de a ramane gravida. Un consult de pre-conceptie ar trebui sa includa si un test pentru diabet zaharat, in cazul in care medicul suspecteaza ca ar fi un pericol pentru sarcina. Femeile care au fost tratate pentru depresie sau anxietate sau cu tulburari de comportament in trecut, ar trebui de asemena sa fie tratate special.

Fa curat in sertarul cu medicamente

Probabil ai pe acasa medicamente pentru dureri de cap, alergii sau constipatie, produse pe baza de plante. Acum este momentul sa constientizezi ca le ai, si unele din acestea contin ingrediente care pot afecta fertilitatea sau pot afecta bebelusul. Ar fi indicat sa intrebi doctorul tau ce este sigur sa iei in timpul sarcinii sau inainte de sarcina.

Gradul de vigoare pe care il aveti in momentul conceptiei este un factor critic in lungul drum care va va duce in final spre nastere.

Ganditi-va: o inima microscopica de fetus, plamanii, ficatul, membrele si sistemul nervos se formeaza inca inainte ca multor femei sa li se opreasca ciclul.

Aceasta este cel mai bun motiv pentru a va evalua starea de sanatate inca inainte de a ramane insarcinate.

Daca aveti o problema de fertilitate, dumneavoastra, impreuna cu partenerul, ar trebui sa evaluati factorii care va determina stilul de viata si istoricul sanatatii care ar putea avea aici o contributie.

De exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii includ:

– boala inflamatorie pelviana, clamidia sau orice alte boli cu transmitere sexuala;

– un istoric de neregularitati ale ciclului menstrual;

– tratamentul cu medicamente antialergice;

– consumul de tutun sau droguri;

– consumul excesiv de alcool;

– boala tiroidei;

Piedicile in calea fertilitatii masculine, in special a productiei de sperma, includ:

– consumul de tutun, droguri recreative si steroizi;

– consumul excesiv de alcool;

– tratamentul cancerului prin radiatii si chimioterapie;

– expunerea la radiatii, substante chimice si toxice la locul de munca;

– boli cu transmitere sexuala;

– folosirea saunei si a bailor fierbinti;

– purtarea lenjeriei de corp stramte;

In recomandarile care iau in considerare grupa sanguina pentru perioada dinaintea sarcinii, veti gasi strategii de atingere a celei mai bune stari posibile.

Aceste strategii pe care ar trebui sa le folositi cu cel putin sase luni inaintea sarcinii pun accentul pe indrumari nutritionale individualizate in vederea pierderii kilogramelor in plus, daca e nevoie, pe controlul starilor cronice, care ar putea interfera cu conceptia si sarcina si pe debarasarea corpului de toxine.

In plus exista proceduri suplimentare, folosind vitamine, minerale si plante medicinale; de asemenea exista un plan de reducere a stresului si de exercitii specifice pentru fiecare grupa sanguina.