Consola de linie de comanda este un instrument care este cu noi de aproximativ 50 de ani, fiind prima interfata folosita pentru a folosi Unix, sistemul de operare care a pus bazele modului pentru sistemele de operare moderne, inclusiv Windows.

Cu toate acestea, cu zeci de ani in urma, interfetele grafice (GUI) au fost impuse interfetelor de comanda (CLI), facand ca acestea din urma sa nu fie necesare in prezent pentru utilizarea sistemului de operare la un nivel de baza. Acestea includ jocurile si alte cercuri care, in functie de canale, pot avea o anumita ipostaza avansata, dar in adancul lor nu fac nici-o sarcina tipica utilizatorilor avansati.

Pe de alta parte, in ultima vreme si mai ales din cercurile legate de sistemul de operare Windows, linia de comanda a fost demonizata, fiind acuzata ca este o interfata inapoiata, invechita si neconforma cu vremurile actuale. Cu toate acestea, este adevarat? A devenit linia de comanda o piedica folosita doar de ciudatii fara viata sociala? In ciuda faptului ca aparatorii interfetelor grafice si ai consolei de comanda se lupta pe toata lungimea si latimea retelei, realitatea este ca ambele sunt complementare, fiecare avand punctele sale forte .

Cum sunt interfetele grafice mai bune decat linia de comanda?

Interfetele grafice , tinandu-se de cele mai fundamentale, au avantajul de a fi mai usor de invatat si de retinut, deoarece oamenii tind sa memoreze conceptele grafice mai bine decat cele in format text. Avand elementele afisate in mod constant pe ecran face exercitiul necesar pentru a memora si a invata mult mai putin.

De exemplu, luand Ubuntu ca exemplu (Linux este un sistem acuzat in mod constant ca este dependent de consola), daca utilizatorul doreste sa mearga la folderul Muzica din linia de comanda trebuie sa-si aminteasca ce comanda sa foloseasca si cum sa tasteze, in afara de trebuind sa tastati numele folderului sau calea in care se afla acesta cu suport pentru file pentru completare automata. Totusi, din interfata grafica tot ce trebuie sa faceti este sa va amintiti pictograma corespunzatoare exploratorului de fisiere si apoi sa cititi folderele care apar pana cand gasiti locatia dorita.

Un alt avantaj este facilitatea mai mare de a gestiona aplicatii care se ocupa mai ales de grafica. Poate cineva sa-si imagineze utilizarea unei aplicatii precum Photoshop sau Gimp dintr-o linie de comanda? Desi din punct de vedere tehnic nu este o imposibilitate, s-ar putea ajunge sa faca mult mai complexa utilizarea acestor aplicatii, deoarece pe langa cunostintele profunde de manipulare a imaginilor, ar fi nevoie si de bune cunostinte de calculator. In aceste cazuri, interfata grafica este foarte utila, deoarece reduce cunostintele de calculator necesare pentru a utiliza Photoshop si Gimp.

In sfarsit, ar fi important de subliniat ca interfetele grafice faciliteaza deschiderea mai multor programe si aplicatii in acelasi timp , fiind astfel mai flexibile decat linia de comanda.

Cum este linia de comanda mai buna decat interfetele grafice?

Dar exista ceva in care linia de comanda bate interfetele grafice? Ei bine, posibil spre surprinderea unora, raspunsul este da, desi niciuna dintre sarcinile in care este folosita de obicei consola nu se potriveste profilului unui utilizator de baza actual.

Desi curba de dificultate este mai dificila datorita faptului ca trebuie sa memorezi comenzile si cum sa le scrii, odata stapanita este mult mai rapid de utilizat decat o interfata grafica, oferind de asemenea o mai mare precizie si control al actiunilor cu un consum mai mic de energie . de resurse mult mai mici, in plus repetabilitate prin utilizarea de scripturi.

Iata un exemplu simplu al vitezei mai mari a liniei de comanda in comparatie cu interfetele grafice, unde puteti vedea cum continutul a doua fisiere, „file1.txt” si „file2.txt”, a fost aruncat intr-un al treilea , numit „ fisier3.txt”. A face acest lucru cu o interfata grafica ar necesita, in general, sa aveti cel putin doua instante ale unui editor de text precum Windows Notepad deschise, mai intai trebuie sa copiati continutul primului fisier pentru a-l lipi in al treilea si apoi sa repetati procesul. fisier.

Eficienta, viteza si acuratetea crescute ale liniei de comanda o fac ideala pentru indeplinirea multor sarcini avansate . De exemplu, cadrul de creare a aplicatiei web Ruby on Rails se bazeaza pe aceasta interfata pentru utilizarea generatoarelor care permit crearea de pagini web si gestionarea bazei de date, printre multe alte lucruri. Aceasta inseamna ca acest tip de interfata este inca utilizat pe scara larga in randul programatorilor si, de fapt, un programator care nu stapaneste niciun interpret de comenzi cu greu se poate numi programator, desi Microsoft a reusit sa o lase destul de deoparte cu framework-ul .NET si Visual. IDE Studio.

Consola poate fi, de asemenea, mai competenta sa desfasoare anumite sarcini avansate in sistem, si nu numai in Linux, ci si in Windows, lucru pe care l-am vazut atunci cu tutorialul despre stergerea definitiva a datelor.

In lumea utilizatorilor avansati, exista tendinta de a folosi ambele interfete in acelasi timp.

Dupa cum am explicat deja, fiecare interfata este mai competenta pentru un singur lucru, asa ca nu exista niciun motiv sa le confruntam si, in plus, poate fi mai inteligent sa le combinati.