Oamenii de la Apple ne-au uimit mintile in iunie anul trecut, cand ne-au prezentat toate noutatile despre iOS 15 la inceputul activitatilor lor WWDC21.

A fost ceva foarte important si interesant, deoarece in sfarsit a confirmat sosirea unei actualizari urgente si necesare pentru sistemul de operare respectiv. Unde acumularea de stiri si imbunatatiri este de asa natura incat da in sfarsit impresia ca Apple a reinnoit aceasta platforma relativ stagnata de ani de zile.

Dar era un mic detaliu. La WWDC21 au aratat iOS 15 cu noile sale caracteristici principale, au deschis testele beta, dar nu au spus niciodata cand va fi lansat publicului larg. Apoi, in urma cu cateva zile odata cu prezentarea iPhone 13, s-a atins subiectul.

Dar avalansa de stiri a fost atat de mare incat s-a pierdut o informatie vitala: iOS 15 isi va incepe lansarea masiva pe 20 septembrie 2021. Asa este, noul sistem de operare mobil al Apple este aici.

iOS 15 ajunge treptat la toate dispozitivele iPhone

Asa cum se intampla de obicei in aceste cazuri, cand soseste data de lansare a unei noi versiuni de iOS, este o chestiune de foarte putin timp ca smartphone-ul fiecarui proprietar sa primeasca notificarea corespunzatoare cu invitatia de a instala noua versiune a firmware-ului.

Pe site-ul oficial Apple dedicat exclusiv iOS 15 putem vedea cateva dintre principalele stiri si aflam detalii aprofundate pentru a ne pregati dispozitivul.

Notificarea sosirii noului sistem de operare va ajunge la dispozitive in functie de cat de departe se afla la sud de continent.

Recomandarea evidenta este ca descarcarea si actualizarea platformei sa se faca printr-o conexiune Wi-Fi. Deoarece greutatea pachetului de migrat este mai mult decat considerabila.

Printre principalele noutati exclusive pentru iOS 15 gasim urmatoarele:

SharePlay ro Apple

Una dintre cele mai interesante caracteristici prezentate pentru iOS 15 este, fara indoiala, SharePlay. Ceea ce, practic, va permite sa incorporati continut multimedia de pe platformele Apple in apelurile video FaceTime.

Fotografiile, Apple Music, Stiri, Safari, Podcasturi si Apple TV accepta toate aceste noi functii de partajare.

Ce este nou in iOS 15?

Acum interfata sectiunii de notificare este regrupata. Toate bazate pe o functie numita „Focus”. Unde pot fi configurate diverse functii. De la o notificare catre altii pentru a nu deranja (un DND).

Sau, alternativ, creati profiluri pentru a stabili cu prioritate notificarile care va atrag atentia si care nu. In acelasi timp, sugereaza modificari din mers cu privire la modul de afisare a continutului in functie de profil.

Live Text realizeaza OCR in timp real

Similar cu Android cand aveti functii de realitate augmentata activate in traducator. Folosind camera iOS 15, vei putea recunoaste textul capturat de obiectiv si vei aplica OCR pentru a-l converti instantaneu in text.

Functia Spotlight iOS 15: Apple Spotlight pentru a gasi totul

Acesta functioneaza ca un motor de cautare universal incepand cu iOS 15, unde gama sa de intelegere si rezultatele pe care le afiseaza sunt amplificate. Din filme, actori, tendinte sau contacte de pe smartphone si continutul fotografiilor.

Spotlight este mai puternic ca niciodata. Destul de asemanator cu Google Lens.

Portofel si vremea: fata noua

Apple Wallet continua sa fie folosit pentru a folosi iPhone-ul ca platforma de baza pentru a efectua plati rapide. Este folosita aceeasi securitate ca si in Pay. Deci este la fel de fiabil si sigur.

In ceea ce priveste Vremea, este prezentat un nou design de interfata, cu toate fundalurile animate care sunt total noi pentru a ilustra evolutia vremii de-a lungul zilei.

Apple Maps este, de asemenea, reinnoit

In Maps, Spania si Portugalia se alatura noii forme de harti care era limitata la alte tari. Italia si Australia sunt confirmate pentru anul viitor. Aceste harti sunt tridimensionale si au o forma futurista. Modul de navigare este consolidat, cu trasee de parcurs de la o excursie pe jos la cu masina, autobuzul sau bicicleta.

Vizualizarea de navigare este complet reinnoita si face totul mai clar cu adaugarea Realitatii Augmentate pentru a marca schimbarile de directie.