Desi disfunctia erectila se exprima printr-o problema specifica care este relativ usor de detectat obiectiv, multi oameni fac greseala de a presupune ca are cauze medicale. Ca si cum ar fi un genunchi rupt sau o rana inflamata. Dar, in mod normal, nu are cauze care sunt atat de simplu de observat in mod direct; Asa cum se intampla in disfunctiile sexuale in general, modul nostru de a ne gestiona emotiile si gandurile explica o buna parte din ceea ce produce acest tip de afectare.

Prin urmare, in acest articol vom aborda tema sfatului pentru gestionarea psihologica a disfunctiei erectile , in conditiile in care a sti sa faci acest lucru implica implementarea unei serii de solutii care, combinate, cresc foarte mult sansele de a depasi si de a lasa in urma aceasta forma de disconfort. .

Tipuri de disfunctie erectila

Cand se vorbeste despre disfunctii sau tulburari sexuale, se face referire la orice dificultate sau problema care apare in orice etapa a actului sexual; dorinta, entuziasmul, orgasmul si rezolutia, care interfereaza cu persoana sau cuplul atunci cand vine vorba de a se bucura in mod satisfacator de sexualitatea si practica sexuala. Printre acestea se numara si disfunctia erectila, fiind una dintre cele mai studiate tulburari sexuale.

Erectia este un fenomen neurovascular cu influenta hormonala directa . Disfunctia erectila a fost definita ca fiind incapacitatea persistenta de a obtine si de a mentine o erectie suficienta pentru a permite performante sexuale satisfacatoare. Desi este definita ca o tulburare benigna, afecteaza sanatatea fizica si psihosociala si, mai presus de toate, are un efect important asupra calitatii vietii persoanelor care sufera de aceasta, inclusiv a partenerilor acestora si a membrilor familiei.

Este important sa cunoastem disfunctia erectila si influenta pe care o au psihologia sau experientele noastre emotionale asupra acesteia.

Pana acum cativa ani, se vorbea despre disfunctia erectila cu cauza psihologica intre 75% si 95% din cazuri . In zilele noastre s-a demonstrat ca in multe cazuri exista si corelatii fiziologice. Din acest motiv, au fost stabilite trei tipuri de disfunctie erectila:

1. Psihologic sau psihogen

In aceste cazuri, disfunctia erectila este cauzata de factori psihologici si nu poate fi explicata prin factori medicali precum diabetul, hipertensiunea sau sindromul metabolic, sau prin utilizarea de substante care creeaza dependenta. Prin urmare, este legat de tulburari sau simptome psihologice si poate avea, de asemenea, efectul unor probleme relationale sau interpersonale.

2. Organic

Disfunctia erectila organica are cauze organice si fiziologice; de la alterari neurologice la neurovasculare sau structura penisului.

3. Mixta

Vorbim de disfunctie erectila mixta atunci cand exista o origine organica mentinuta in timp de factori psihologici, sau invers.

Etiologia disfunctiei erectile

In acest articol ne vom concentra pe disfunctia erectila psihogena si pe toti factorii psihologici asociati cu aceasta tulburare. Unii autori sugereaza ca, indiferent de cauzele disfunctiei, in orice caz de disfunctie erectila exista corelatii psihologice de luat in considerare.

1. Factori predispozanti

Sunt acei factori care ar facilita aparitia disfunctiei erectile . Ele pot fi, de exemplu, educatie restrictiva sau absenta in ceea ce priveste sexualitatea, traume din copilarie legate de maltratare, neglijare sau abuz sexual, tabuuri religioase sau culturale…

2. Factori precipitatori

In acest caz, vorbim despre factori sau situatii care determina aparitia directa sau precipitata a disfunctiei erectile ; Sunt cazuri mai specifice. De exemplu, situatii stresante, dificultati economice, relatii sexuale nesatisfacatoare, teama de a avea o sarcina nedorita sau de a contracta o boala cu transmitere sexuala…

3. Factori de mentinere

Orice factor anterior poate deveni un factor de mentinere atunci cand prezenta sa se extinde in timp. Sunt cele care mentin disfunctia erectila pe termen lung .

Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile

Apropo de cauze specifice, aici vom trece in revista un set de cauze posibile ale disfunctiei erectile psihogene. Este important de stiut ca fiecare caz este unic si nu poti folosi acest articol ca diagnostic medical; Ar trebui sa mergi la profesionisti.

1. Anxietate de performanta

Anxietatea de performanta a fost considerata factorul declansator al pierderii erectiei in multe cazuri , care in timp ajunge sa devina un factor care o mentine. Aceasta anxietate este descrisa ca tensiunea traita atunci cand se executa orice sarcina sub presiune sau in care exista observatie externa. Este posibil sa simti adesea nevoia sa impresionezi sau sa te temi sa fii in centrul atentiei. Aceasta anxietate de performanta traita in timpul activitatii sexuale poate duce la pierderea erectiei si, in timp, la teama sau anxietatea ca acest lucru se va intampla din nou; ramanand astfel si generand disfunctie erectila psihogena.

2. Stresul

Trairea in situatii stresante fara legatura cu viata ta sexuala poate fi, de asemenea, o explicatie pentru disfunctia erectila psihogena. Unii experti sugereaza ca, in perioadele de stres, activitatea in sectiunile mai putin esentiale ale creierului este diminuata , chiar si in cele care controleaza excitarea. De asemenea, este luata in considerare si aparitia distragerii articulare din cauza stresului, care complica capacitatea de a ramane concentrat in timpul relatiilor sexuale.

3. Depresie

Un simptom comun al depresiei este disfunctia erectila. Aceste tulburari pot aparea impreuna sau se pot intensifica reciproc, agravandu-le si mentinandu-le in timp.

4. Pierderea interesului

O alta cauza a disfunctiei sexuale poate fi pierderea dorintei sexuale sau a libidoului . Este posibil sa aveti mai multe sanse sa aveti probleme de erectie daca nu sunteti la fel de interesat de sex, in acelasi mod in care este mai probabil sa va pierdeti libidoul daca aveti probleme cu erectia.

5. Probleme psihosociale

In legatura cu pierderea interesului, problemele sociale atunci cand relationati cu partenerii sexuali pot genera si dificultati in excitarea sexuala si erectie. Prin urmare, este foarte important sa mentineti o comunicare continua in doua sensuri cu partenerul sexual , sa vorbiti despre aceste probleme si sa cautati sprijin extern sau terapeutic.

Chei pentru gestionarea psihologica a disfunctiei erectile

Acestea sunt cateva sfaturi generale care ajuta la depasirea acestei disfunctii sexuale:

1. Obisnuieste-te cu corpul tau

Adopta rutina de a te uita in fata unei oglinzi fara haine si nu neaparat in contexte sexuale. Trebuie sa va puteti observa nuditatea fara prejudecati si de la acceptare pentru a combate problemele de stima de sine legate de disfunctia erectila psihogena.

2. Faceti exercitii fizice in mod regulat

Aceasta rutina nu este numai sanatoasa din punct de vedere fizic; In plus, te va ajuta sa scapi de mare parte din stresul acumulat care te poate predispune sa suferi de disfunctie erectila.

3. Aplicati exercitii de vizualizare

Vizualizarea, care este un exercitiu bazat pe imaginatie vie, iti va permite sa inlocuiesti utilizarea materialului erotic in masturbare, iar in acest fel atentia ta va inceta sa se mai concentreze asupra stimulilor externi si va fi redirectionata catre propriul corp si propriile procese mentale. . Principalul lucru este ca te conectezi cu modul tau de a trai sexualitatea si o faci in propriile tale conditii.

4. Practica Mindfulness

Mindfulness este foarte util pentru a tine la distanta anxietatea si stresul; In plus, ia forma multor exercitii diferite, iar unele dintre ele sunt foarte simple si scurte, astfel incat sa le poti incorpora in programul tau zilnic. Ideea este ca te obisnuiesti sa traiesti cu un nivel general de mai putina anxietate.

5. Aplica tehnica intentiei paradoxale

Aceasta strategie consta in, in anumite momente cheie in care experimentezi excitatia sexuala, sa te autoimponi interzicerea de a face sex sub oricare dintre formele sale. In acest fel, veti inceta sa va puneti presiune prin anxietatea de performanta.

6. Faceti sexul sa nu se mai concentreze asupra genititatii

Nu va presati sa faceti sex pe baza actului sexual ; Ea presupune aceste experiente ca ceva care depaseste penetrarea, astfel incat stresul sa nu fie declansat in anumite momente.

Importanta cautarii unui ajutor profesionist

Daca credeti ca va confruntati cu probleme de disfunctie erectila, nu puteti lua acest articol ca un diagnostic medical. Este important sa mergi la medicul de familie pentru a afla daca este intr-adevar o disfunctie erectila ca atare, daca este cauzata de probleme organice sau psihologice sau ambele si pentru a putea lua masurile si tratamentele care se potrivesc cazului tau specific. .

Odata lamurite cauzele problemei tale, este timpul sa o gestionezi psihologic, pentru care este foarte util sa mergi la psihoterapie. In cazul in care disfunctia erectila este derivata din complicatii emotionale, ajutorul unui profesionist in psihologie va va permite sa depasiti aceasta alterare de la radacini; iar daca sunt implicate cauze biologice, iti va permite sa nu cazi intr-o dinamica de autosabotare si sa gestionezi adecvat consecintele acelei patologii.