In vremuri de pandemie, dovezile stiintifice au intorsaturi constante. Multe „certitudini” isi pierd valabilitatea de la un moment la altul si lasa loc altora „mai sigure”. Si astfel, o teorie care ar putea fi absolut de neconceput pentru a preveni raspandirea coronavirusului , devine brusc o regula esentiala, si chiar obligatorie. Un exemplu in acest sens este hainele pe care le purtam.

S-a vorbit mult, mai ales cand a sosit pandemia, ca era convenabil sa-ti lasi pantofii in afara casei pentru ca coronavirusul putea intra tinandu-se de talpa. Ca cel mai bine a fost sa scoti imediat toate hainele si sa le pui la spalat in masina de spalat cu apa foarte fierbinte.

Dar, printre atatea teorii, este greu de stiut cu rigoare stiintifica cat dureaza coronavirusul pe imbracaminte .

Este adevarat ca, dupa atatea zile de carantina, unele localuri sunt de necontestat. De exemplu: coronavirusul se transmite mai ales intre oameni si prin contact direct cu micile picaturi respiratorii ale celor infectati ; si este foarte important sa purtati masca, sa pastrati distanta sociala si sa va spalati frecvent mainile cu apa si sapun.

Masina de spalat a devenit un element vital intr-o pandemie.

Dar, asa cum aceste premise sunt deja incontestabile, este mult mai putin clar si imprecis sa afirmam cum este legatura dintre Covid-19 cu suprafetele, obiectele si materialele.

Uite si tu

Coronavirusul si hainele

Specialistii ne avertizeaza adesea ca o persoana se poate infecta prin atingerea unui articol care contine virusul si apoi atingandu-si fata. Dar imbracamintea poate fi considerata ca orice material? Nu exista un studiu definitiv care sa determine in mod specific contaminarea cu coronavirus in imbracaminte .

Si studiind diferitele bibliografii ale acestor luni din lume, cea mai exacta de pana acum este o investigatie care detaliaza viabilitatea Covid-19 pe diverse suprafete si concluzioneaza ca virusul isi poate mentine puterea infectioasa ore sau chiar zile, in functie de materialul in care se gaseste. Pe cupru (o moneda, de exemplu) este viabil 4 ore, in timp ce pe carton rezista 24 de ore si pe plastic sau inox, 2 sau 3 zile. Viabilitatea este data pe baza porozitatii si absorbtiei de umiditate a materialelor si, in orice caz, am putea standardiza imbracaminteape o suprafata poroasa, cum ar fi cartonul. Cu care viabilitatea sa (de infectare) ar fi de 24 de ore.”

Desi nu exista date stiintifice concludente cu privire la durata de viata a coronavirusului pe imbracaminte , expertii inteleg ca coronavirusul poate ramane activ pe material timp de aproximativ o zi . Dar trebuie avut in vedere si faptul ca multe articole vestimentare contin elemente precum nasturi de plastic sau fermoare metalice, suprafete pe care Covid-19 s- ar putea aseza si sa ramana in viata si mai mult timp.

Infectologul clarifica, insa, ca „pe masura ce orele trec, virusul isi pierde potenta, adica genomul sau poate fi pe o suprafata dar va fi din ce in ce mai putin infectios, infectiozitatea lui se reduce. Exista chiar studii care arata genomul virusului pe suprafetele camerelor pacientilor cu Covid-19 , iar asta nu inseamna ca este viabil, ca are puterea de a infecta.

Aveti grija la haine cand plecati si va intoarceti acasa

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), riscul de a contracta infectia prin contactul cu suprafetele si materialele este relativ scazut in comparatie cu transmiterea prin inhalarea picaturilor de secretii pe care o persoana infectata le expulzeaza in aer. tuse, stranut. , sau vorbiti in apropiere, chiar si atunci cand nu aveti simptome. Din acest motiv, mult mai important decat concentrarea pe imbracaminte pare sa fie igiena frecventa a mainilor, evitarea atingerii fetei si a sta la cel putin un metru si jumatate de ceilalti.

Dar atunci, trebuie sau nu trebuie sa luam masuri de precautie cu hainele noastre cand iesim si ne intoarcem acasa? Da, expertii mai recomanda ca masuri preventive de baza sa va descaltati inainte de a intra, sa va schimbati hainele daca ati calatorit cu mijloacele de transport in comun sau daca ati fost in locuri aglomerate si sa va spalati pe maini cu apa si sapun imediat dupa aceea, pentru a evita riscul. de a aduce virusul acasa.

Cum se spala hainele

Spalati rufele mai des, unul dintre sfaturi.

Atata timp cat nu exista o expunere zilnica ridicata la virus care necesita o ingrijire mai mare: „ Hainele trebuie spalate in mod obisnuit, o spalare comuna cu sapun elimina toata incarcatura virala”.

Organizatia Unicef, la randul sau, enumera pe pagina sa o serie de sfaturi de curatare pentru a tine coronavirusul departe de casa. Si cand vine vorba de imbracaminte, el recomanda urmatoarele:

  • Spalati cearsafurile, prosoapele si hainele in mod regulat.
  • Pentru a minimiza posibilitatea ca virusul sa treaca prin aer, nu scuturati hainele murdare.
  • Spalati rufele cu sapun sau detergent si cu apa cat mai fierbinte. Lasati hainele sa se usuce complet (atat spalarea, cat si uscarea ajuta la uciderea virusului).
  • Spalati-va imediat mainile cu apa si sapun sau folositi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.
  • Spalati sau dezinfectati punga sau cosul de rufe. Luati in considerare posibilitatea de a depozita hainele murdare in pungi de unica folosinta.

Mastile de fata. Cu design, sau simplu, ne protejeaza. Trebuie sa le speli.

Ingrijiri speciale

Daca o persoana diagnosticata cu Covid-19 trebuie ingrijita la domiciliu , atat CDC, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda, de asemenea, folosirea manusilor de unica folosinta si pastrarea hainelor murdare ale persoanei bolnave departe de corp, spalarea mainilor dupa scoaterea manusilor si plasarea manusi si masti pentru fata intr-un cos acoperit in camera bolnavului, curatandu-si si dezinfectand cosurile de rufe si spalandu-se din nou pe maini fara a-i atinge fata.

De asemenea, masca din stofa, care de la debutul pandemiei a devenit un accesoriu obligatoriu la iesirea din casa, necesita o ingrijire speciala. In acest sens, OMS recomanda sa va spalati pe maini inainte de a-l atinge, sa verificati sa nu fie deteriorat, murdar sau ud, reglati astfel incat sa nu existe orificii in lateral, evitand atingerea lui (iar in cazul in care o faceti accidental, igienizarea mainilor), spalarea mainilor inainte de a-l scoate, scoate-l de curelele care trec in spatele urechii si tine-l departe de fata, depoziteaza-l intr-o punga de plastic curata (daca nu este murdar sau umed si mergi pentru a-l reutiliza), spalati-va mainile dupa ce il scoateti si spalati-l frecvent cu sapun sau detergent si apa fierbinte.