Lamaiul, legendarul arbore pentru multe culturi orientale vechi, cultivat de peste 3.000 de ani in China, este una dintre marile comori ale naturii Cercetarile efectuate de neurobiologii de la Universitatea din Berkeley, finalizate anul acesta, au demonstrat ca sucul de lamaie are o multime de efecte benefice asupra proceselor de acomodare la caldura. Astfel, unele substante continute in sucul fructului actioneaza direct si indirect asupra sistemului nervos, a celui cardiovascular, dar si asupra tonusului muscular, principalul producator de caldura in organism.

Limonada – o injectie cu energie

In timpul zilelor foarte calduroase, cresterea temperaturii sangelui din creier determina incetinirea sau scoaterea din functie a unui numar mare de celule. Acest aspect se datoreaza unui mecanism de autoprotectie, o celula deja incalzita nemaiputand sa functioneze deoarece aceasta presupune arderi, deci degajare de caldura. Ca urmare, cele mai multe celule ies din functie prin intreruperea unui ciclu de reactii chimice numite ciclul Krebs. Aceasta intrerupere poate duce insa la moartea celulei daca ciclul Krebs nu se reia. Sucul de lamaie contine vitamina C, absorbabila foarte rapid mai ales in conditii de canicula. Vitamina C este una din verigile principale ale lantului de reactii Krebs si poate facilita astfel reluarea activitatii celulei. Faptul ca sucul de lamaie este foarte acid, in comparatie cu alte sucuri de citrice, determina o mai rapida patrundere in sange a vitaminei C. Ca urmare, majoritatea tesuturilor si mai ales creierul vor evita pierderea unor celule in timpul supraincalzirii. S-a dovedit ca efectul sucului de lamaie asupra functionarii celulelor nervoase „adormitei de caldura este mai eficient decat al altor citrice si chiar decat o injectie cu acid ascorbic. Acest lucru se explica si prin faptul ca, pe langa acidul ascorbic (vitamina C), sucul de lamaie contine si alti compusi asemanatori acesteia ce patrund mai rapid in lichidul cefalorahidian care hraneste creierul. Astfel, datorita acestui efect al derivatilor vitaminei C, creierul unei persoane care consuma sucul unei jumatati de lamaie devine cu 20-25% mai rezistent la supraincalzire in urmatoarele 3-4 ore.

Ajuta acomodarea la caldura

Cercetarile efectuate asupra efectului antipiretic (antifebra) al sucului de lamaie au dovedit ca unii aminoacizi si unele sunstante asemanatoare ajusteaza unele mesaje transmise de creier. Neurologii americani au aratat ca aceste substante multiplica unele mesaje trimise de hipotalamus (zona din creier) care comanda unele mecanisme ale scaderii corporale. Practic, aceste substante actioneaza asupra unor ramificatii nervoase ale cailor de transmitere a comenzilor de racire, provocand mesaje gemene. Ca urmare, efectul comenzilor creierului este mult sporit, iar scaderea globala a temperaturii creierului se realizeaza mai rapid. Pe baza descoperirii acestui proces de racire a organismului s-au intocmit deja 12 proiecte de cercetare pentru fabricarea unor medicamente antifebra, dar si pentru acomodarea la canicula.

Diminuarea stresului

Lamaia este cunoscuta ca un fruct cu efect antistres, datorat efectului scaderii colesterolului asupra mecanismelor cortizolice ale stresului si efectului revigorant nervos datorat vitaminei B, C sau a aportului specific de calciu si fier. In conditii de canicula, sucul de lamaie are insa si un efect imediat de reducere a excitabilitatii creierului, mult crescut uneori datorita conditiilor termice ale verii. Astfel, tot in acest an s-a dovedit ca atat unele flavone, cat si derivati ai vitaminei B12 pot avea o actiune relativ rapida de inhibitie usoara, sedare, linistire a sistemului nervos. Efectul asemanator unui sedativ usor este extrem de important in acomodarea la caldura verilor tropicale. Un creier sedat, adica usor calmat pe cale naturala, nu permite eliberarea de noradrenaline (hormonii descarcati ca semnal de alarma in oricare conditii critice, inclusiv termice). Acesti hormoni de alarma produc insa si intensificarea arderilor. De aceea, in timpul caniculei, calmarea creierului impiedica acest mecanism de descarcare a hormonilor cu efect rermogen, adica de producere a unei calduri suplimentare.

Scade productia de caldura de catre muschi

Masa uriasa a muschilor nostri este principala sursa de caldura a organismului, care-si pastreaza o temperatura constanta de aproximativ 37°C indiferent de conditiile de afara. Producerea caldurii de catre muschi este posibila datorita usoarei stari normale de contractie numita tonus muscular. Contractia usoara a muschilor se mentine prin reactii, arderi care produc caldura in tot organismul. Sucul de lamaie contine in cantitate mica substante de tipul unor hidroxiaminoacizi care permit o mai rapida scadere a starii de contractie a muschilor. Ca urmare a scaderii generale a starii de contractie a tuturor muschilor, in organism se va degaja mai putina caldura. Totodata, calciul rapid absorbabil din sucul de lamaie permite o scadere mai eficienta a tonusului muscular la caldura, acomodarea la canicula fiind astfel mai usoara.

Cum sa consumam lamaie in zilele caniculare

Dimineata

La 10-12 minute dupa trezire trebuie sa bei 50-60 ml apa obisnuita la o temperatura putin mai scazuta, dar nu foarte rece. Fa-ti apoi un ceai negru sau verde foarte putin indulcit si acreste-l cu zeama de lamaie. Foloseste jumatate din zeama de la o lamaie de marime oisnuita. Bea 20-30 ml inainte de micul dejun, apoi restul la 2-3 minute dupa masa. Este de preferat ca dupa masa sa faci un dus cald, nu foarte fierbinte, apoi sa faci putina miscare sau gimnastica.

La amiaza

La orele 12.00-12.30, atunci cand glicemia este de regula cea mai scazuta, bea o limonada naturala, de preferat usor carbonatata; sucul de la o jumatate de lamaie de marime naturala si un varf de lingurita de zahar. Este recomandat ca apa folosita pentru limonada sa nu fie excesiv de rece si, inainte de a bea limonada, sa nu consumi dulciuri sau bauturi aromate. La masa de pranz, consuma o salata verde acrita bine cu lamaie, iar dupa masa evita consumul de dulciuri si bauturi alcoolizate. La 40-50 minute dupa masa, mesteca 2-3 feliute subtiri de lamaie cu zahar, mai ales daca esti obligat sa infrunti canicula de dupa-amiaza.

Remediu in starile de lesin

Ametelile sau starea de agitatie ce preced lesinul din cauza caldurii pot fi rezolvate uneori foarte eficient cu lamaie si zahar. In cazul in care stii sigur ca nu ai diabet, tine sub limba suc de lamaie proaspat, concentrat, usor indulcit. Bea apoi putina apa minerala plata nu foarte rece, apoi fa-ti o limonada cu sucul de la o jumatate de lamaie si bea-l incet, pastrandu-te calm, cu picioarele cat se poate de relaxate.