Toti stim ca excesul de consum de bauturi alcoolice produce adevarate ravagii in viata de cuplu, dar cateodata poate avea si un efect pozitiv.

In cuplurile in care se consuma excesiv alcool apar numeroase probleme care de obicei conduc la destabilizarea relatiei si chiar la despartiri. Dar psiho-antropologii englezi au demonstrat ca, in unele cazuri, un consum ponderat de bauturi alcoolizate poate juca un rol pozitiv in anumite circumstante in cazul unor cupluri instabile.

Alcoolul trezeste „paranoia” si creeaza noi tipare

Fiecare dintre noi are o anumita predispozitie catre un anumit tip de problema psihica care se poate transforma sau nu intr-o boala nervoasa, in cazul in care nu stim sa ducem o viata sanatoasa. Mai mult decat atat, antropologii americani au descoperit ca, in generatiile actuale, 91% din femei si 96% din barbati manifesta o foarte usoara forma de paranoia, dezvoltata din cauza eliberarii speciei noastre de presiunea selectiei naturale.

Asadar, conform specialistilor americani, 1 din 3 indivizi de rasa europoida (alba) sufera intr-o oarecare masura de boala „ideilor fixe” si ancorarea rigida in anumite principii de viata. In cazul in care avem o mai intensa inclinatie catre tipul paranoid, alcoolul amplifica dezvoltarea acestei probleme, la fel ca si hasisul si unele droguri de sinteza. Astfel, daca un membru al cuplului consuma aproape zilnic alcool, ajungand pana in apropierea starii de ebrietate, acesta va deveni din ce in ce mai suspicios si mai neincrezator in relatiile sale, mai ales cu cei pe care ii iubeste. Orice relatie in care isi fac loc neincrederea si suspiciunea devine instabila.

Din acest moment, situatia de conflict sau despartire poate aparea oricand, indiferent de intensitatea sentimentelor sau miza secreta a unui mariaj. Consumatorul de alcool, nativ inflexibil, devine mai maleabil numai in timpul episoadelor euforice din timpul starilor de ebrietate, devenind tot mai rigid si foarte intolerant fata de un partener care nu-si exprima exact cererile si dorintele. In multe cazuri, insasi ebrietatea poate accentua tendinta de dominanta a partenerului si a spiritului critic atintit direct asupra celui mai apropiat membru al familiei.

Alcoolul face gelozia mai apriga

Atat pe fondul crearii unor manifestari paranoide, cat si prin activarea altor mecanisme, alcoolul amplifica orice urma de gelozie, chiar daca nu exista un temei obiectiv. Neuro-chimistii francezi au dovedit, inca de la inceputul anilor 90, ca actiunea selectiva a alcoolilor asupra unor hormoni steroizi determina amplificarea exagerata a instinctului posesiv si protectiv. Aceasta explica faptul ca dependentii de alcool sunt mai gelosi, dar in acelasi timp mai protectivi. Din observatiile recente ale specialistilor francezi, este de remarcat faptul ca gelozia fara motive intemeiate apare mai frecvent la bautorii de tarii si bere si mai rar la consumatorii de vinuri dulci si vermuturi.

Impiedica stabilirea prioritatilor pentru cuplu

Asa cum arata un studiu relativ recent efectuat de cercetatorii belgieni, consumul frecvent de alcool, pana la atingerea starii de ebrietate, creeaza un dezechilibru biochimic temporar intr-o zona din creier numita hipocampus sau hipocamp. Hipocampul este o formatiune nervoasa implicata in special in filtrarea informatiilor ce provin din afara organismului. Astfel, un hipocamp a carui fiziologie este tulburata de actiunea repetata a alcoolului in exces nu va reusi sa preia informatiile cele mai importante din comunicarea cu persoanele din jur.

Ca urmare, consumatorii de bauturi alcoolice in exces vor considera unele probleme de cuplu neimportante, dand insa importanta altor aspecte nesemnificative. Spre exemplu, intr-un caz foarte fericit, un dependent al starii de ebrietate poate da mai multa importanta faptului ca partenera sa isi doreste o anumita pereche de cercei, decat faptului ca dorinta sa ar fi sa petreaca mai mult timp alaturi de ea sau sa se casatoreasca cu ea. Un hipocampus intoxicat sistematic cu alcool poate conduce la cele mai aberante decizii ale unui individ, mai ales in legatura cu cel pentru care are sentimente stabile. Acest fenomen extrem de periculos pentru viata de cuplu mai apare numai la unii consumatori de halucinogene sau in cazul unor tipuri de schizofrenie.

Coerenta ideilor este afectata

Aceiasi cercetatori belgieni au dovedit ca un consum zilnic de alcool, chiar daca nu s-a ajuns la pragul ebrietatii, poate denatura capacitatea de exprimare clara a ideilor in comunicare. Alcoolul actioneaza asupra tuturor invelisurilor celulelor, dar mai ales asupra membranelor ce invelesc neuronii implicati in comunicarea verbala si cea gestica si mimica. Ca urmare a destabilizarii temporare a membranelor neuronilor limbajului, apare imposibilitatea practica de constructie inteligibila a unor fraze mai complexe.

Pentru persoanele cu un vocabular mai restrans, aceasta conduce la o exprimare foarte seaca, rece si uneori lipsita de esenta lucrurilor pe care doresc sa le comunice. Aceasta bariera in calea posibilitatii de exprimare a unor idei poate conduce la scaderea reciproca a dorintei de comunicare in cuplu, care duce treptat la instrainare, monotonie sau conflict si agresivitate. Nu mai vorbim de cazul in care apare ebrietatea severa, in care limbajul este total denaturat si poate aparea chiar delirul.

Cand este alcoolul favorabil cuplului?

Alcoolul este periculos pentru sanatate si viata sociala, numai atata vreme cat este consumat peste limita ebrietatii sau zilnic, in doze ce produc o euforie sesizabila. In cazul in care servim un pahar de vin seara sau chiar 50 ml taire, alaturi de partenerul de viata, aceasta poate avea un efect benefic, mai ales datorita deconectarii de stres si posibilitatii realizarii unei comunicari afective. Un paharel servit intr-o atmosfera placuta ne poate da ocazia sa discutam fara inhibitii despre rezolvarea unor probleme sau sa ne coloram viata prin incercari de amuzament si umor. Important este sa ne cunoastem foarte bine limitele la care rezistem, fara a ne apropia de starea de ebrietate.