Iarna aduce o serie de probleme si de provocari pentru soferi, incepand cu necesitatea de a adapta cauciucurile la conditiile meteo specifice si continuand cu parbrizurile inghetate sau cu drumurile inzapezite.

Acestor neplaceri li se pot adauga cele produse de functionarea necorespunzatoare a unei baterii auto. Ziua devine mult mai complicata si stresul ajunge la apogeu daca autoturismul refuza sa mai porneasca exact in momentul in care pleci la serviciu. Iata ce poti face, pentru a evita un asemenea scenariu nedorit!

Cum eviti problemele cu acumulatorii pe durata iernii?

Temperaturile negative reprezinta un factor de risc pentru functionarea unei baterii auto, iar pericolul de aparitie a neplacerilor se accentueaza pe masura ce valorile coboara mai mult sub valoarea de 0 grade Celsius. Afectate sunt, de cele mai multe ori, masinile care raman in parcare perioade indelungate de timp si cu care nu se fac decat deplasari la distante scurte. In aceste conditii, ciclul de functionare al acumulatorului este departe de a se desfasura in conditii optime.

O solutie simpla consta in a porni periodic masina, chiar si daca nu circuli cu ea. De asemenea, este recomandat ca, atunci cand pleci la drum, acesta sa dureze cel putin 15 minute, pentru ca bateria sa aiba timp sa se incarce complet. Daca stationezi doar pentru 2-3 minute, evita oprirea motorului! In plus, trebuie sa stii ca parcarea intr-un loc cu o temperatura mai mare decat cea din exterior, precum garajul, poate contribui decisiv la evitarea problemelor.

Este necesar, de asemenea, sa stii care este durata de viata a unei baterii auto si sa acorzi atentie semnalelor care iti arata ca functionarea ei se apropie de sfarsit. Cel mai cunoscut semn de avertizare consta in pornirea greoaie, mai lenta decat de obicei, insotita si de aparitia unor zgomote nefiresti.

Intensitatea mai redusa a farurilor poate sa reprezinte, la randul sau, un semnal de alarma. Este clar ca la originea problemei se afla acumulatorii daca luminozitatea scade si mai mult in momentul in care pornesti CD-playerul sau aerul conditionat.

O carcasa umflata sau deteriorata reprezinta un alt semnal ca sfarsitul unei baterii auto este aproape. Acelasi lucru se poate spune si despre aparitia in masina a unui miros de sulf, care poate sa indice prezenta unei scurgeri.

Te poti astepta la aparitia oricaruia dintre aceste semnale in special daca acumulatorul are o vechime mai mare de 3 ani.

De ce trebuie sa tii cont la cumpararea unei baterii auto?

Pentru alegerea acumulatorilor potriviti, care vor asigura o functionare impecabila pentru o perioada cat mai indelungata de timp, este nevoie sa tii cont de cativa parametri speciali, incepand cu dimensiunea. Ea trebuie astfel aleasa incat sa se potriveasca perfect in compartimentul special creat in acest scop.

Bornele reprezinta un alt criteriu esential, cunoscut fiind faptul ca pot fi plate sau cilindrice, subtiri sau groase. Masinile asiatice au o caracteristica aparte: bornele montate invers.

In alegerea capacitatii, trebuie tinut cont de faptul ca sistemul de incarcare al fiecarui autovehicul este reglat special pentru acumulatori cu o anumita capacitate. Daca incarcarea este insuficienta sau, dimpotriva, prea mare, durata de viata va fi considerabil redusa.

Tine cont de aceste criterii in alegerea unei baterii auto, ia masurile de precautie necesare pe durata iernii si masina ta va porni mereu fara probleme, chiar si daca afara este ger sau viscol!