Diversitatea sexuala este un fapt al naturii umane care este sustinut de numeroase studii stiintifice. Chiar si cu cat investigam mai mult acest aspect al nostru, cu atat devine mai complex si mai interesant. Astazi, expertii sunt de acord ca sexualitatea este un spectru in care oamenii pot adopta diferite pozitii. Una dintre acestea este polisexualitatea si in acest articol veti afla mai multe despre aceasta.

Un individ polisexual experimenteaza sexualitatea intr-un mod similar cu cel al altor orientari sexuale, cum ar fi bisexualitatea sau pansexualitatea. Prin urmare, este obisnuit sa existe neintelegeri despre aceasta experienta a sexualitatii.

Ce este polisexualitatea?

Prefixul poli provine din grecescul polus care inseamna „multi” sau „mai multe”. Din aceasta perspectiva, polisexualitatea este o orientare sexuala care cuprinde atractia erotica si romantica fata de doua sau mai multe genuri. Aceasta atractie nu este traita in acelasi mod sau cu aceeasi intensitate pentru toate genurile si nici fata de toate.

Acesta din urma este important pentru ca stabileste o diferentiere cu pansexualitatea. Indivizii pansexuali explica adesea ca sexul este irelevant pentru ei atunci cand experimenteaza atractia fata de altul. Sau chiar pretind ca sunt atrasi de toate genurile si expresiile acestora.

La randul sau, pentru polisexuali, genul si exprimarea lui sunt importante atunci cand vine vorba de a-si trai sexualitatea. In plus, nu sunt atrasi de toate genurile care fac parte din spectrul identitatii de gen. Am putea spune ca poate acoperi o mare parte a spectrului, dar nu totul.

Pentru a ilustra mai bine acest lucru, ne-am putea imagina o femeie care este atrasa de barbati, de persoane non-binare si de gen fluid, dar nu de femei. S-ar putea identifica ca o persoana polisexuala care este atrasa de mai multe genuri si expresii, dar nu de toate. Nici nu ar simti atractie cu aceeasi intensitate si in acelasi mod fata de genurile care il atrag.

Origen de la polisexualidad

Ca si in cazul restului orientarilor sexuale, nu exista nimic care sa indice o cauza exacta sau o origine care sa determine atractia. Consensul stiintific este ca este un set de factori biologici si de mediu care modeleaza sexualitatea fiecarei persoane . Din acest motiv, expertii si activistii prefera adesea expresia „sexualitati” in loc de pur si simplu „sexualitate”. Pentru a recunoaste faptul ca fiecare persoana experimenteaza sexualitatea intr-un mod unic.

In cazul polisexualitatii, specialistii indica faptul ca este o identitate din ce in ce mai populara datorita deschiderii societatii. Astazi, tot mai multi oameni se simt increzatori ca impartasesc lumii diferitele moduri in care isi experimenteaza identitatea de gen. Astfel, suntem din ce in ce mai constienti de toate nuantele care exista in ceea ce priveste genul si atractia sexuala. Drept urmare, oamenii pot identifica mai bine tipul de atractie pe care il simt fata de ceilalti.

Polisexualitatea si bisexualitatea

Ca si in cazul experientei pansexuale si bisexuale, exista o dezbatere in legatura cu a fi polisexual si a fi bisexual. Bisexualitatea este adesea inteleasa ca fiind atractie atat pentru genul feminin, cat si pentru cel masculin. Adica, bisexualitatea este limitata la spectrul binar de gen.

Problema este ca exista activisti si specialisti care sustin ca aceasta este o versiune reductionista a experientei bisexuale. Ei sustin ca bisexualii pot experimenta, de asemenea, atractie fata de identitatile de gen non-binare. De fapt, cea mai raspandita definitie a bisexualitatii afirma ca sunt atrasi de persoane de orice sex sau gen. Deci categorii precum pansexualitatea sau polisexualitatea ar fi inutile in functie de aceste pozitii.

Pe de alta parte, exista cei care sustin ca dezbaterea in raport cu aceste categorii este lipsita de sens. Pentru ei, nu ar trebui stabilite definitii rigide pentru a incerca sa grupeze experienta sexuala a unui grup de oameni. In schimb, diferentele si dorinta de a se identifica ca un lucru sau altul ar trebui respectate.

De asemenea, etichetele sau categoriile pot avea semnificatii diferite pentru fiecare . Pentru o persoana bisexuala, orientarea lor sexuala ar putea insemna ca sunt atrase exclusiv de barbati si femei. Cu toate acestea, pentru un alt individ bisexual, atractia lor este mai larga si cuprinde orice sex si gen.

De asemenea, pot exista persoane a caror atractie ar putea fi clasificata ca polisexualitate, dar care nu doresc sa se identifice ca atare. Sunt cei care nu sunt inclinati sa se autointituleze heterosexuali, homosexuali sau bisexuali pentru ca simt ca aceste categorii sunt limitative. Prin urmare, prefera sa nu-si puna nicio eticheta pe ei insisi si sa-si traiasca sexualitatea asa cum o considera cel mai satisfacatoare.

Polisexualitate si mandrie LGBTIQA+

Multi oameni care se identifica ca polisexuali traiesc in cadrul organizatiilor activiste LGBTIQA+ care pledeaza pentru drepturile civile ale acestor grupuri. Deoarece experienta lor de sexualitate, de asemenea, nu se incadreaza in standardele unei societati heteronormative, ei pot experimenta discriminare si prejudecati. Asadar, este obisnuit ca acestia sa se identifice cu miscarile in favoarea diversitatii sexualitatilor si identitatilor de gen.

Persoanele polisexuale au chiar si propriul steag care consta din trei dungi colorate orizontale: roz (sus), verde (mijloc) si albastru (jos). Rozul ar reprezenta atractia pentru femei, in timp ce verdele ar reprezenta atractia pentru persoanele nebinare. In cele din urma, albastrul ar simboliza atractia pentru barbati.

Polisexualitatea nu este altceva decat un alt dintre numeroasele moduri in care o persoana poate experimenta sexualitatea. Si, trebuie sa avem intotdeauna in vedere ca sensul de a fi polisexual poate fi diferit pentru fiecare individ. Din acest motiv, se recomanda sa evitam sa ne asumam posibilele semnificatii pe care aceasta eticheta sau categorie le-ar putea avea pentru oameni.