Jucariile sexuale sunt la moda, este de netagaduit. De la celebra febra Satisfyer, care a inceput in 2020, dupa o campanie publicitara stralucitoare si ascensiunea celui de-al treilea val de feminism, aceste accesorii pentru placere sexuala s-au strecurat in majoritatea noptierelor. Vanzarile ventuzei de clitoris mentionate au crescut vertiginos in Europa, unde vanzarile au crescut cu 34%.

Succesul, insa, nu se limiteaza la aceasta jucarie sexuala. Aparitia pandemiei si izolarile au fost factori care nu au facut decat sa creasca in continuare aceasta tendinta, promovata mai ales de femei , care reprezinta in jur de 70% dintre persoanele care cumpara jucarii sexuale . Dar care sunt consecintele acestei noi mode? Este chiar indicat ca ei sa ajunga la orgasm datorita unui dispozitiv?

Fata intunecata a jucariilor sexuale: pot provoca anorgasmie

Sexologul si psihologul clinician, avertizeaza asupra posibilelor efecte ale utilizarii in continuare a jucariilor sexuale.

„In ultimul timp, la consultatie, apar anorgasmii din ce in ce mai frecvente cauzate de utilizarea obisnuita a ventuzelor clitoridiene , care modifica atingerea orgasmului in cuplu”. Anorgasmia este o disfunctie sexuala care dezactiveaza in mod persistent experienta unui orgasm, in ciuda faptului ca are excitare si dorinta sexuala. Desi afecteaza ambele sexe, anorgasmia este mai frecventa la femei.

Din ce in ce mai multe femei sufera de anorgasmie, cauzata de utilizarea obisnuita a ventuzei de clitoris.

«Intensitatea cu care aceste aparate stimuleaza clitorisul, determina o activare mai imediata a mecanismului de recompensa la femei decat cel pe care il poate obtine in relatiile sexuale. Daca de acolo se stabileste un comportament continuu si recurent al folosirii jucariei, aceasta va fi conditionata din ce in ce mai mult”.

Desi 95% dintre cazurile de anorgasmie sunt incadrate in domeniul psihologic (anxietatea, depresia sau stresul pot duce la aceasta disfunctie), lipsa comunicarii intre cuplu sau rusinea sunt si ele o cauza frecventa, intrucat pot duce la o stimulare sexuala inadecvata. „Din acest motiv – subliniaza Laia Carens – tratamentul trebuie aplicat din psihologia clinica: tot ceea ce sugereaza stimularea simturilor si erotismul sunt buni insotitori pentru tratarea anorgasmiei”.

Indiferent de cauza sau forma de aparitie a anorgasmiei, este ceva ce genereaza mereu frustrare la cei care sufera de ea si poate ajunge sa duca la alte disfunctii sexuale . De aceea este atat de important sa mergi la un specialist in momentul in care este detectata o posibila prima faza.

Jucariile sexuale pot fi o buna completare

Nu a fost singurul sexolog care a avertizat cu privire la utilizarea acestor jucarii. Cand ne obisnuim sa ne masturbem intr-un mod anume, cu un stimul puternic si localizat, riscam ca putem avea orgasm doar asa.

„Faptul ca aceasta jucarie este numai si exclusiv pentru clitoris, ne face sa pierdem o parte din autoerotismul si autocunoasterea. In plus, creierul nostru creeaza conexiuni sinaptice si invata ca un astfel de orgasm este usor si rapid . Si daca folosesti doar acest mod de a te masturba si, in plus, il folosesti frecvent, creierul tau devine „lenes” si se obisnuieste cu el si atunci te va costa sa ai orgasme intr-un mod diferit . Pentru ca iti reamintesc ca nici mana ta, nici cea a partenerilor tai sexuali sau o limba nu are aceeasi putere ca aceasta sau alta jucarie erotica”, adauga expertul.

Asa este? Ar trebui sa incetam sa folosim aceste jucarii sexuale? Nu, dar trebuie sa inveti sa le folosesti cu intelepciune, deoarece jucariile sexuale trebuie sa fie un complement si nu o necesitate. In functie de buna utilizare care se face de ele, va raporta orgasme mai bune sau le va conditiona ca singura cale de a ajunge la ele.