Pentru francezi, haute couture este cam mult mai mult decat simple rochii de bal; de fapt, este o zona protejata de dreptul francez. Ce trebuie sa fii implicat intr-o industrie atat de reglementata?

Haute couture inseamna „cusut inalt” sau „moda inalta”. Este un pas deasupra pret-a-porter, colectiile de designeri cu care cei mai multi fashionisti vor fi familiarizati. In lumea haute couture, muncitorii pot petrece pana la 700 de ore creand o singura imbracaminte, destinata unei clientele exclusive de aproximativ 2.000 de cumparatori. Daca ceva este etichetat haute couture, inseamna ca este o imbracaminte care a fost creata personalizat pentru un anumit client.

Tatal haute couture

Haute couture poate fi sinonim cu cultura franceza, dar a fost un englez care a inceput miscarea. Cand Charles Frederick Worth s-a mutat de la Bourne, Anglia, la Paris, in 1856, a inceput un departament de confectii la magazinul de tesaturi Gagelin, creand piese personalizate pentru clienti in loc sa le vanda doar materialele pentru a-si confectiona propriile haine. In cele din urma, Worth si-a deschis propria boutique, Worth et Bobergh, la rue de la Paix, si a castigat rapid o clientela dedicata si adorata.

Modelele Worth au capatat popularitate stratosferica dupa ce printesa Eugenie, casatorita recent cu Napoleon al III-lea, a observat ca unul dintre desenele sale este purtat de clientul Valerie Feuillet – o creatie frumoasa de matase liliaca adunata cu crini. Merita sa continuam sa oferim intreaga garderoba a lui Eugenie, de la tinute de bal complexe pana la tinutele de zi cu zi, aducand cerere pentru hainele sale de la observatorii regali obsedati de moda. Acest lucru a facut ca fosta sa clienta, printesa Pauline de Metterlich, sa se lamenteze: „El a fost facut, iar eu am fost pierdut… din acel moment, nu mai existau rochii la 300 de franci fiecare”.

Nu numai ca Worth a aratat maiestrie tehnica in crearea hainelor sale, a fost, de asemenea, primul designer care a organizat expozitii anuale ale creatiilor sale pe modele live – ceva care este acum o necesitate pentru designerii care doresc sa fie indusa in Federation de la Haute Couture et de la Mode .

Cum este reglementata haute couture?

Federation de la Haute Couture et de la Mode , in special Chambre Syndicale de la Haute couture , este responsabil pentru reglementarea industriei de haute couture de la Paris. Protejeaza case de design precum Chanel, Givenchy si Valentino, precum si designeri care lucreaza doar in domeniul haute couture, precum Schiaparelli si Jean Paul Gaultier. In total, sunt doar 14 designeri care poarta eticheta haute couture.

Poate fi o lupta pentru reglementare si este confuza pentru consumatori, asa cum se poate observa in exemplul marca Juicy Couture cu haine casual. Pantaloni de pulover sunt in mod hotarat departe de Chanel si Givenchy, deci cum se pot eticheta „couture”? Ei bine, in timp ce termenul „haute couture” este protejat de legislatia franceza, cuvantul „couture” nu este, in ciuda asocierii sale cu o piata exclusiva, de inalta moda.

Desi este o conceptie gresita obisnuita ca, pentru ca ceva sa fie de inalta couture, pur si simplu trebuie facut manual, industria are de fapt un set de reguli foarte specifice. Proiectantii trebuie sa aiba propriul lor atelier cu nu mai putin de 15 angajati (pe langa 20 de membri ai personalului tehnic, care include aproape 2.200 les petit mains, care ofera detaliile atenuante ale pieselor couture), care este echipat pentru a oferi show-uri private pentru clienti si mai mult de o montare. De asemenea, marca trebuie sa arate cel putin 25 de look-uri la Couture Fashion Week din Paris, care are loc de doua ori pe an, in ianuarie si iulie.

Saptamana Haute Couture Paris

Saptamana Haute Couture din Paris este o aventura fastuoasa, la care participa mai ales clientii ( porte-monnaie sur pattes , sau „posetele de mers”), cu carti de cecuri gata de a infatisa acea desavarsire haute couture, care ar putea costa in plus de 20.000 de dolari. Chiar daca haute couture nu este un producator de bani urias pentru casele de moda – unele case pierd de fapt bani pe haute couture – Couture Week este un eveniment cu mai mult decat ponderea sa corecta de opulenta si glamour.

Seturile sunt decadente, pentru a arata cat mai bine orele incredibile de munca petrecute in crearea articolelor de imbracaminte. La spectacolele din acest an, Chanel a recreat strazile pariziene ca fundal pentru a arata pentru costumele lor emblematice de bucle si rochiile de chiffon de vis, in timp ce obisnuitele flamuri Schiaparelli au accesorizat tinute cu masti pentru animale de la Opera Palais Garnier.