Stilul boem este un stil vestimentar puternic legat de moda hippie , in care tesaturile naturale, modelele retro, neutrele si nuantele calde se contopesc cu accente in stilul anilor ’70 si un stil pentru accesoriile statement.

Stilul boem este mai mult decat o simpla tendinta de moda – este o cultura propriu-zisa, una care vine cu o ideologie foarte specifica si o istorie complicata. Desi este strans asociata cu moda hippie din anii 60 si 70, in zilele noastre, moda boema face parte din cultura mainstream. In realitate, moda boho a inceput de fapt ca o contracultura in secolul al XIX-lea. Astazi, marea varietate de imbracaminte si accesorii boho fac din stil un fenomen real, unul care urmareste liniile unei moduri relaxate, fara efort, cu articolele sale vestimentare care se potrivesc, accesorii casual si, in general, mishmash-ul creativ al elementelor.

Modele etichetate ca boem reprezinta ideologia stilului de viata care vine cu ea: o alternativa la modul traditional de a se imbraca, imperecheata cu un stil de viata la fel de alternativ, mai eliberat si o pozitie sociala impotriva tuturor, de la materialism la constrangerile societatii.

Ce inseamna stilul boem?

Stilul boem vine cu o istorie indelungata, cu estetica sa de la sfarsitul anilor 60 si 70. Numit si „boho chic” sau „boho”, stilul prezinta o varietate de materiale naturale, nuante pamantesti si modele inspirate de hippie.

De unde provine stilul boem?

Originea stilului boem este puternic corelata cu boemii, o contracultura aparuta in Franta dupa Revolutia Franceza. In epoca, multi artisti au scufundat in saracie, ca urmare a faptului ca au fost lipsiti de fostul sistem de patronaj.

Care este diferenta dintre boem si hippie?

Moda boema este retrasa, neconventionala si extrem de expresiva. Ca si hippii, boemii sunt cu spirit liber si refuza sa se imbrace pentru a se conforma. Boemii sunt adesea romantici, cu un minune precum stilul de viata, similar cu hipii.

Istoria stilului boem

Stilul boem este definit ca un tip alternativ de moda, diferit de tendintele principale ale oricarei perioade din timp. De fapt, aceasta definitie exacta se aplica intregii istorii a tendintei. In urma cu peste 200 de ani, boemia era un termen referit la un sens de stil exotic, de obicei asociat cu artistii vremii, precum si cu scriitori si anumiti intelectuali excentrici.

Inceputurile

Prima mentiune a boemilor dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pe vremea Revolutiei Franceze. Pe atunci, datorita climatului social si economic, artisti si creativi au fost nevoiti sa duca o viata de saracie. Drept urmare, artistii vremii au inceput sa poarte imbracaminte uzata si veche. La scurt timp, dupa ce climatul economic s-a stabilizat, artistii au inceput sa-si exprime latura creativa mai mult prin imbracaminte – si mai des, in moduri excentrice si extrem de artistice.

Perceptia generala a epocii a fost aceea ca artistii s-au imbracat in mod similar cu tiganii nomazi, care isi au originea in zona balcanica a Europei de Est, intr-o regiune numita Boemia. Drept urmare, „boemia” a devenit sinonim cu o cultura sau, mai bine spus, contracultura, asociata cu creativitatea, expresia artistica, precum si ignorarea constructelor sociale si a esteticii mainstream.

Romanticii si boemii francezi

Spre mijlocul secolului al XIX-lea, romanticii (intelectuali care s-au identificat cu arta romantica a epocii) s-au asociat cu boemii francezi. Grupurile au inceput sa incorporeze imbracaminte curgatoare, imbracaminte inspirata oriental, elemente medievale si materiale colorate in aspectul lor, precum si accesorii si par inspirate de tiganesti, paltoane vechi si tesaturi aflate in dificultate. Desi apreciate de multi la acea vreme, aceste detalii erau toate foarte diferite de modele principale ale epocii.

Miscarea estetica

Cu timpul, stilul boemienilor a evoluat considerabil. Ceea ce a inceput ca o necesitate (imbracarea slaba din cauza saraciei) a devenit o ideologie – una impotriva materialismului, a spatiilor de locuit pro comunale, impotriva conventiilor sociale si deseori impotriva igienei personale. Mai tarziu, boemii au luat parte la Miscarea estetica, care s-a opus corsetelor si crinolinelor dure ale epocii. Drept urmare, adeptii Miscarii Estetice au imbracat un stil de viata nou si un stil nou de imbracaminte, axat pe imbracaminte libere, broderii de mana si modele de inspiratie medievala. Literatura si muzica vremii au inceput sa faca referire la cultura nou dezvoltata, artisti precum Henri Murger si Puccini dedicand capodopere boemilor.

Icoanele Boemiei de la inceputul secolului XX

La inceputul secolului XX, designerii au inceput sa duca moda boema la nivelul urmator. Printre acestia s-a numarat si Paul Poiret, care a incorporat o varietate de detalii etnice in proiectele sale, inclusiv elemente rusesti si din Orientul Mijlociu. De asemenea, designerul textil William Morris a creat o varietate de modele atat pentru design interior, cat si pentru moda, cu imprimeuri florale luxuriante, paisley si vartejuri, toate complexe si foarte ornamentale.