Incidenta cancerului de san la femei ramane o preocupare majora. Dezvoltarea campaniilor de prevenire a permis o ingrijire adecvata, ducand rata de supravietuire la 87% la 5 ani. In ciuda acestor prevederi, OMS indica faptul ca una din 12 femei este afectata de cancer de san, ceea ce face din aceasta patologie principala cauza de mortalitate prin cancer la femei. Pe langa o examinare regulata ca parte a urmaririi dumneavoastra medicale, anumite simptome trebuie sa faca obiectul unei atentii deosebite, permitand astfel depistarea precoce. 

Prezenta unei mingi sau a unei mase

Potrivit Institutului National al Cancerului, un nodul in piept ramane cel  mai frecvent simptom al carcinomului ductal . In general, este o masa nedureroasa, dura, cu contururi neregulate.

Un nodul la san poate fi detectat in timpul palparii, dar numai un examen imagistic si efectuarea unei biopsii pot determina cu exactitate natura acestei mase. Cu toate acestea, autoexaminarea la timp este un mijloc excelent de prevenire in lupta impotriva cancerului de san.

Deformarea sanilor

Orice modificare a formei sanului ar trebui sa va alerteze. Aceste malformatii pot fi caracterizate prin sani asimetrici, o curba care nu mai este aceeasi sau aparitia ridurilor. O miscare diferita a sanilor este, de asemenea, un semn care trebuie luat in serios. Este posibil sa controlati singur aceste schimbari. Stand in fata unei oglinzi, mainile pe solduri pentru a verifica daca ambii sani sunt la aceeasi inaltime. Apoi efectuati din nou aceasta inspectie, cu mainile plasate in spatele capului. Prezenta golurilor, gropitelor sau denivelarilor in sani necesita supraveghere medicala.

Descarcare anormala

In afara perioadelor de sarcina si alaptare, scurgerea mameloanelor este intotdeauna considerata anormala. Aceasta scurgere de lichid poate aparea spontan sau ca urmare a presiunii asupra mamelonului. In functie de culoarea sau de caracteristicile fluxului, se pot distinge diferite cauze. Secretiile groase, colorate sau uneori sangeroase pot sugera cancer de san, mai ales atunci cand sunt insotite de arsuri sau retractia mamelonului. Desi in multe cazuri aceste scurgeri sunt consecinta unor tumori benigne, astfel de simptome necesita intotdeauna consult medical.

Prezenta ganglionilor limfatici sub axila

Prezenta ganglionilor limfatici duri si umflati sub axila este un semn care trebuie luat in serios. Atunci cand celulele canceroase scapa si se raspandesc in tot corpul (metastaze), ganglionii axilari sau limfatici sunt primii afectati. Pentru a afla mai multe despre raspandirea celulelor canceroase, dupa biopsie se efectueaza o analiza a ganglionilor limfatici, la pacientii care au fost diagnosticati cu cancer de san.

Pentru a face acest lucru, este important sa localizati ganglionul santinela (primul ganglion limfatic care dreneaza tumora) si apoi sa il analizati. Astazi, datorita tehnicilor inovatoare precum FLUOBEAM®, care combina imagistica cu fluorescenta si verdele de indocianina, este posibil sa se vizualizeze cu precizie drenajul limfatic si sa detecteze ganglionul santinela dupa incizie. Disectia axilara este luata in considerare doar in cazul invaziei ganglionilor limfatici detectata prin anapatologie (microscopie).

O schimbare a aspectului mameloanului

Aspectul mameloanului trebuie de asemenea monitorizat. Intr-adevar, un mamelon care se retrage brusc asupra lui insusi poate indica prezenta celulelor canceroase. Dar asta nu este tot, pot aparea si mancarimi sau eruptii cutanate. Decojirea pielii de pe areola sau schimbarea culorii sunt, de asemenea, semne care ar trebui sa va alerteze.

Prezenta unei leziuni asemanatoare eczemei ​​pe un singur san poate sugera  boala Paget a mamelonului . Este o boala rara care afecteaza femeile peste 50 de ani, dar care, in 80% din cazuri, se asociaza cu cancerul glandei mamare.

Roseata pe piele

Pe langa o modificare a aspectului general al sanului, existenta inrosirii poate fi sugestiva pentru cancer. Intr-adevar, acest tip de schimbare apare in general atunci cand celulele canceroase blocheaza vasele limfatice.

Observam in principal aceasta roseata in contextul cancerului de san inflamator. Acest tip de boala are ca rezultat umflarea si prezenta unei pete rosii pe 1/3 din san. Cancerul de san inflamator este un cancer agresiv, dar rar. Cu raspandire rapida, acest tip de cancer este, din pacate, supus depistarii tardive. In cele mai multe cazuri, celulele canceroase s-au raspandit deja la ganglionii limfatici sau la alte organe atunci cand este diagnosticat.

Modificari ale pielii

Modificarile pielii sunt, de asemenea, semne de avertizare. In anumite cazuri de cancer de san, observam prezenta uscaciunii si a ingrosarii bruste a pielii. Daca pielea devine gropita ca coaja de portocala, este ulcerata sau observati prezenta unor leziuni superficiale, este necesar sa consultati un medic.

Concentrati-va pe durerea legata de cancerul de san

In cele mai multe cazuri, cancerul de san este nedureros. Cu toate acestea, o schimbare celulara semnificativa poate duce la disconfort, arsuri sau tensiune. Cu toate acestea, in cazul unei senzatii anormale, exista riscul de cancer de san. Prin urmare, se recomanda sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii cat mai curand posibil.

Desi toate aceste simptome nu sunt doar sugestive ale prezentei tumorilor maligne, ele sunt totusi semne de care trebuie sa fii atent. Doar mamografia si examinarile regulate pot confirma diagnosticul de cancer de san. De asemenea, este de preferat sa consultati medicul sau un ginecolog daca observati modificari fizice in piept.