Canadianul a lasat un etern cantec plin de clasice pe care acum ni le amintim. A vorbi despre Cohen inseamna a vorbi despre poezie. Dar Cohen este mult Cohen. Cu vocea sa profunda si versurile sale – si mai profunde. Pentru ca „trebuie sa fii nebun ca sa nu-l iubesti”.

Pentru ca „el este omul nostru”. Pentru ca „in viata lui secreta” ne-a invatat sa „luam Manhattanul mai intai”, chiar daca „nu exista leac pentru dragoste”. Si asta, prieteni, „toata lumea stie”.

Cantaretul, poetul si romancierul canadian ne-a parasit pe 7 noiembrie 2016. Cu putin inainte, la 82 de ani, ne-a surprins din nou cu ultimul sau album: You Want It Darker. Opt cantece care s-au nascut, ca intotdeauna, in studioul sau de acasa (fara folosirea versurilor nepublicate uitate), si care ne-au facut sa ne bucuram, desi cineva poate pierde inca un minut, de un Cohen in forma maxima.

Tratat, La nivel, Parasirea mesei sau Daca nu as avea dragostea ta sunt cateva dintre titlurile pe care le gasim pe acest album, ale caror. Dar este intotdeauna bine sa-ti amintesti cele mai bune melodii.

Take This Waltz

Incepem cu acest omagiu pe care Cohen l-a adus lui Federico Garcia Lorca, acoperind „Micul vals vienez” din cartea Poeta en Nueva York.

Crazy to Love You

A trebuit sa innebunesc ca sa te iubesc. De putine ori cineva a descris dragostea atat de exact intr-un cantec.

Suzanne

Acest cantec isi are originea in cartea de poezie Parasites of Heaven.

Bird On The Wire

Publicat de Cohen in 1969, pe albumul sau Songs from a Room, fusese inregistrat cu un an mai devreme de Judy Collins pe albumul ei Who Knows Where the Time Goes.

Everybody Knows

Versuri uimitoare, scrise in colaborare cu Sharon Robinson.

Dance Me to the End Of Love

In ciuda sunetului ca un cantec de dragoste, Cohen a fost inspirat de Holocaust pentru a scrie aceasta piesa grozava, prezentata pentru prima data pe albumul Diverse pozitii.

So Long, Marianne

Marianne Ihlen, o tanara norvegiana, a inspirat-o pe Cohen pentru una dintre cele mai bune piese ale sale, So Long, Marianne.

Hallelujah

Cea mai cunoscuta (probabil) dintre piesele sale nu putea lipsi din aceasta lista.

First We Take Manhattan

Un cantec incitant care ne vorbeste despre terorism, despre inchisoare, despre razbunare … Versurile sunt o adevarata declaratie de intentii.

You Want It Darker

Si, in sfarsit, va lasam piesa principala a noului album, You Want It Darker: cinci minute de Cohen insotit de corul Shaar Hashomayin Shinagogue.