Dacă îți dorești să te bucuri de un zâmbet sănătos o perioadă îndelungată, e necesar să vizitezi medicul dentist de cel puțin 2 ori pe an pentru controale regulate. Cu toate acestea, există anumite momente în care este posibil să ai nevoie să vizitezi medicul dentist între vizite regulate.

Motivul principal pentru a merge la o clinică stomatologică în mod regulat este evitarea problemelor dentare, cum ar fi cariile dentare și probleme ale gingiilor. Aceste probleme pot părea minore la început, dar pot duce la probleme mai grave și chiar probleme majore dentare dacă nu sunt abordate devreme. Deci, vizitele regulate te pot ajuta în diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni.

Împreună cu dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială, am pregătit pentru tine o listă cu 10 motive pentru care este necesar să îți suni dentistul pentru o nouă programare.  

1.Probleme medicale. Dacă ai probleme medicale în curs, precum diabetul, bolile de inimă și tulburările alimentare, este posibil să fii mai susceptibil la probleme dentare, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale. Același lucru este valabil dacă urmezi anumite tratamente medicale, inclusiv radioterapie sau dacă iei anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă. Medicul dentist te poate sfătui cu privire la cele mai bune modalități de a-ți menține dinții sănătoși, având în vedere istoricul medical personal.

2.Ești însărcinată. Modificările hormonale datorate sarcinii te pot expune unui risc mai mare de gingivită și de carii dentare. Este posibil să fie necesar să-ți periezi dinții mai frecvent și să discuți cu medicul dentist despre ajustarea rutinei de îngrijire orală.

3. Ai anumite dureri sau inflamații. Durerea de dinți, sensibilitatea la alimente sau băuturi calde sau reci  pot provoca disconfort. Acestea ar putea fi, de asemenea, semne ale unei probleme grave de sănătate care are la bază probleme cum ar fi o infecție, un dinte fracturat, cariile dentare sau o boală a gingiilor. Este posibil ca simptomele să se înrăutățească fără tratament. Așa că e necesar să programezi o consultație specializată.

4.Gingiile sunt inflamate, desprinse de dinte. Acestea sunt rezultate ale acumulării plăcii sub linia gingivală, care poate duce la apariția cariilor și a bolilor gingivale. Pot chiar semnaliza o problemă medicală de bază, cum ar fi diabetul sau unele tipuri de cancer. Medicul dentist îți poate îmbunătăți sănătatea gingiilor cu o curățare profundă și te poate ajuta să identifici alte probleme medicale.

5.Durere când mănânci. Dacă ai dificultăți de a mesteca sau de a înghiți, este posibil să ai un dinte crăpat sau infectat sau o mușcătură incorectă. Medicul dentist poate identifica problema și-ți poate recomanda tratament.

6.Gura ta este întotdeauna uscată. Acesta ar putea fi un simptom al unei probleme medicale sau un efect secundar al unui medicament. O cavitate urală  uscată înseamnă că nu produci suficientă salivă și acest lucru poate favoriza cariile dentare. Medicul dentist îți poate recomanda modalități de a diminua această problemă, cum ar fi o pastă de dinți specială sau o apă de gură sau medicamente eliberate pe bază de rețetă.

7. Ai o respirație urât mirositoare. Respirația urât mirositoare nu numai că te poate face să te simți inconfortabil în mediile sociale, dar ar putea fi, de asemenea, un simptom a ceva grav, cum ar fi infecția, refluxul acid, bronșita cronică sau alte probleme de sănătate. Medicul dentist te poate ajuta să identifici cauza respirației urât mirositoare și să te ajute să reduci acest simptom.

8. Te doare maxilarul. Durerea resimțită atunci când mesteci sau deschizi gura, reprezintă un motiv solid pentru o vizită la dentist. Acest simptom  ar putea ascunde  un chist, o tumoare sau ar putea fi un simptom al tulburării articulațiilor temporo-mandibulare. 

9. Gura, gingiile sau limba au răni, pete sau modificări ale texturii. Acestea ar putea fi cauzate de simpla iritare a țesuturilor sau pot fi semne ale unei infecții sau chiar probleme de sănătate mai grave, inclusiv cancerul bucal. Viziteaza medicul dentist dacă aceste simptome persistă.

10. Vrei să zâmbești cu încredere. Dacă dinții lipsă, ciobiți, strâmbi sau pătați te fac să-ți ascunzi zâmbetul, medicul dentist te poate ajuta. De la tratamente de albire, la aparate dentare, medicul dentist are multe opțiuni pentru a-ți oferi un zâmbet frumos.

Chiar dacă nu ai simptome ca acestea, controalele dentare regulate sunt importante pentru a ajuta la prevenirea, identificarea și tratarea problemelor dentare înainte ca acestea să devină mai avansate.