Din fericire, in navigarea mea recenta pe web, am dat peste cateva elemente de design remarcabil de inovatoare, neobisnuite, care m-au facut sa le iau in seama.

#1 – Stiri prin Logo

Site-uri precum Google, Yahoo! & Reddit sunt renumite pentru ca isi folosesc siglele pentru a promova sarbatori sau pentru a comemora date importante, dar mai multi designeri creativi au prezentat stiri despre companiile lor sau despre industria lor chiar in (sau in apropierea) siglei:

#2 – Navigare la nivel superior narativ

Acest concept cu siguranta nu va functiona pentru fiecare site, dar am fost impresionat de cat de bine a curs si m-a facut sa dau clic pe toate linkurile pentru a explora site-ul. Conceptul este de a crea o naratiune de 1-2 propozitii ca meniu de sus si de a avea piesele de navigare relevante ca text de ancorare. Cred ca, cu un design solid, arhitectura micro-site si un scop singular, acest lucru ar putea deveni o tendinta:

#3 – Multieroul cu defilare automata

Acesta nu este tocmai nou – am scris despre el in ’06. Cu toate acestea, multi-eroul (numit asa pentru ca exista mai multe grafice si titluri „eroi”) se imbunatateste in timp. Cateva dintre preferatele mele au stabilit distanta temporala exacta, incetinirea pe baza de hover si operatiunile inapoi/inainte. Imi place in special modul in care aduce un numar de continut „protagonist” catre publicul paginii de pornire cu trafic intens, fara a infunda prea mult spatiu:

Nu uitati ca, daca faceti SEO cu acestea, va trebui sa utilizati CSS (nu flash) daca doriti ca continutul si linkurile sa fie indexate si urmate in mod corespunzator.

#4 – File duble pentru filtrare

Un principiu de baza al unui design web bun este sa te limitezi la un singur set de elemente de navigare de nivel superior, motiv pentru care sistemul cu doua file este atat de interesant pentru mine. Incalca regulile, dar functioneaza remarcabil de bine si, de fapt, ajuta utilizatorul sa filtreze mai bine informatiile:

#5 – Produsul este pagina de pornire

O greseala clara a atator site-uri web de afaceri este slabiciunea lor in a transmite scopul companiei in primele cateva secunde critice. Am fost impresionat de cateva modele de la cei de la Logistetica, care au prezentat produse complexe de inginerie si tehnologie in mai putin timp decat este nevoie pentru a fi uimit de grafica frumoasa:

#6 – Captura de ecran/Suprapunere de imagini

Una dintre caracteristicile mele de navigare cele mai putin preferate apare atunci cand dau clic pe o imagine usor de incorporat si sunt dus la o pagina complet diferita (mai ales cand este vorba doar de adresa URL a fisierului imagine). Designerii rezolva acest lucru de ceva timp cu suprapunerea pop-up si, desi din punct de vedere tehnic, este acelasi numar de clicuri pentru a reveni la pagina (fie faceti clic pe „x” pentru a inchide suprapunerea, fie pe „inapoi” de la adresa URL a imaginii), se simte mult mai curat si mai lin daca tranzitia are loc fara intreruperi pe pagina de fundal:

#7 – Navigare bazata pe canal de conversie

Unul dintre cele mai creative sisteme de navigatie pe care le-am vazut a venit de la Carbon Made. Acesta prezenta o bara de navigare laterala care oferea linkuri bazate pe locatia utilizatorului in procesul de conversie – gata de inscriere, avea nevoie de o demonstratie sau deja un membru:

Trebuie sa ma intreb daca este inceputul unei modalitati potential de succes de a aduce vizitatori in rand sau daca este doar un lucru aberant care mi-a atras capul. Ar putea merita incercat?

#8 – Invitatia beta „Esti un castigator”.

Pe masura ce conceptul de beta private s-a propagat de la startup-urile sustinute la aplicatiile web Mom & Pop din subsoluri din Skokie, IL, nivelul de promovare al invitatiilor beta a crescut de la „lista de asteptare” la „bilet de aur”. Nu pot decat sa sper ca produsele sunt la inaltimea hype-ului, dar voi spune asta – este intotdeauna inteligent sa-ti faci utilizatorii sa se simta speciali, chiar si pe cei care inca nu au apucat sa foloseasca nimic.: