Acidul folic este una dintre cele mai importante vitamine, considerate esentiale pentru buna functionare a organismului. Supranumit Vitamina Vietii si cunoscut in special in randul mamelor insarcinate, este de fapt un sprijin care trebuie sa fie intotdeauna prezent in fiecare etapa a vietii, de la pantece pana la batranete.

Adesea auzim despre acidul folic in legatura cu femeile insarcinate : de fapt, in aceasta perioada speciala si splendida, aportul acestei vitamine este esential pentru viata copilului nenascut. In realitate, acidul folic este recomandat sa fie luat de la o varsta frageda, in general de la 14 ani incoace, deoarece participa activ la o serie de procese precum proliferarea celulara si sinteza ADN-ului, considerate esentiale pentru prevenirea unei serii de patologii.

Tindem sa ne gandim la acidul folic ca la un comprimat care trebuie luat zilnic si cu siguranta asa este: totusi nu multi sunt constienti de multitudinea de alimente pe care natura le pune la dispozitie si care ne permit sa luam aceasta vitamina prin simpla adoptare a unei diete corecte. Niciodata, ca in acest caz, axioma germanului Ludwig Feuerbach, „ omul este ceea ce mananca ”, s-a dovedit a fi corecta, afirmand inca o data modul in care sanatatea trece printr-o nutritie sanatoasa. A lua acid folic nu numai ca previne bolile, dar ofera si un aspect mai frumos, revigorand parul si facand pielea mai stralucitoare: nu sunt acestea primele carti de vizita pentru o femeie?

Ce este acidul folic

Acidul folic sau vitamina B9 apartine grupului de vitamine solubile in apa. Caracteristica acestei vitamine este ca nu este prezenta in corpul uman, dar trebuie neaparat preluata prin ceea ce Mama Natura ne ofera fructe, legume si alimente de origine animala.
Sunt bogate in acid folic:

 • fructe si citrice precum lamai, portocale, capsuni, portocale, kiwi
 • fructe uscate, inclusiv nuci si migdale
 • legume cu frunze verzi, inclusiv anghinare, salata, sparanghel, varza, racheta, salata, broccoli si spanac
 • rosii
 • unele cereale
 • leguminoase precum fasole, mazare, naut si linte
 • derivat din lapte
 • germene de grau
 • ou
 • drojdie de bere
 • maruntaiele si ficatul de pui

Totusi, amintiti-va ca fiind o vitamina solubila in apa, pentru a va bucura de nenumaratele sale beneficii, trebuie sa fiti atenti la modul in care gatiti alimentele in care sunt bogate. Aceasta inseamna ca caldura, fierberea, aciditatea si inghetarea alimentelor isi modifica proprietatile si duc la o dispersie importanta a acidului folic: in aceeasi fierbere, o metoda larg utilizata in prepararea alimentelor, se pierde aproximativ 90%.% Din acid folic.

Proprietatile acidului folic

Intrebarea care va aparea spontan este: la ce foloseste acidul folic ? Vitamina B9 este esentiala pentru sinteza proteinelor si a ADN – ului, repararea proliferarea si ultima celula prin care are loc regenerarea celulara. Acidul folic participa, de asemenea, la formarea si sinteza hemoglobinei: trebuie sa stiti ca aceasta din urma contribuie la sanatatea celulelor sanguine care sunt cel mai deteriorate si eliminate de splina.

Acid folic in timpul sarcinii

Cand o femeie este insarcinata, trebuie sa o faca gandeste-te la ea insasi si la bebelusul pe care il poarta: in acest caz mai mult ca oricand hranirea simpla cu alimente bogate in acid folic nu este suficienta, deoarece rezervele mamei sunt jefuite continuu de fat.

Acid folic si utilizari pentru piele

Pielea este un organ si trebuie tratata ca atare: toata lumea isi doreste sa aiba un aspect sanatos si stralucitor, deseori luptandu-se sa cumpere creme cu efecte vag miraculoase sau tratamente inovatoare. De fapt, impreuna cu unulcuratare in profunzimesi cu o hidratare adecvata, vitamina B9 aduce beneficii enorme pentru piele: pe scurt, acidul folic este bun pentru piele. Regenerarea celulara pe care aceasta substanta o garanteaza, face pielea mai luminoasa si compacta, reducand ridurile mici si confirmandu-se astfel ca fiind puternicaanti-imbatranire naturala.