Increderea este ceva esential pentru dezvoltarea unor relatii sociale de lunga durata. Increderea este un lucru fara de care nu putem trai, in special cand vine vorba de relatiile de iubire sau familie. Sentimentul de incredere reciproca ne ajuta atat emotional cat si psihologic, si ne poate influenta alegerile in viata, in cuplu sau chiar la birou.

Indiferent ca vrei sa obtii increderea sefului, a colegilor de serviciu sau a prietenilor, urmeaza acesti pasi pentru a fi sigur ca esti privit drept o persoana de incredere.

 1. Reciprocitate. Pentru a primi incredere, trebuie sa dovedesti mai intai ca ai incredere in celalalt. Ceea ce oferi, aia vei primi.
 2. Zambeste. Chiar daca nu esti in apele tale sau ti se pare ceva ciudat, nu uita sa zambesti. In acest fel transmiti o stare de bine celor din jur, te vad degajat si relaxat si cresc sansele sa fii vazut cu incredere.
 3. Fii politicos! Increderea se castiga prin castigarea respectului, asadar daca vrei incredere mai intai invata sa vorbesti frumos si respectuos cu cei din jurul tau.
 4. Semne nonverbale. Cu ajutorul anumitor gesturi ii poti arata interlocutorului ca il asculti si ca se poate increde in tine. O bataie pe umar sau o imbratisare sunt cele mai bune miscari de comunicare nonverbala.
 5. Asculta! Daca vrei ca ceilalti sa aiba incredere in tine trebuie sa ii asculti si sa fii atent la ce iti transmit. Cu cat te arati mai interesat de ceea ce ii intereseaza si pe ei, cu atat vei fi apreciat mai mult.
 6. Sentimente. Daca vorbesti despre ceea ce simti in fata celorlalti, acestia te vor repera drept o persoana sincera, si le vei castiga increderea destul de usor. Persoanele care nu vorbesc despre sine sau refuza sa discute despre sentimentele proprii sunt considerati falsi si ascunsi.
 7. Secrete. Impartaseste-i unei persoane apropiate un mic secret despre tine. In acest fel, ii vei arata ca tu ai incredere in ea suficient de mult incat sa ii spui ceva foarte intim.
 8. Scuze. Daca ai gresit fata de cineva atunci cel mai corect si frumos este sa iti ceri scuze. Persoanele care nu fac acest lucru sunt considerate drept ipocriti sau plini de sine, iar acest lucru nu te va ajuta sa le castigi increderea.
 9. Fara barfe. Nu este niciodata binesa vorbesti pe cineva pe la spate. Interlocutorul tau s-ar putea sa te perceapa drept un om cu doua fete, in care sa nu se poata increde. Si niciodata sa nu spui altcuiva un secret de-al unei prietene. Increderea nu se tradeaza niciodata!
 10. Promisiuni. Daca faci o promisiune ai grija sa o duci pana la capat. Nimic nu este mai rau decat sa promiti luna de pe cer in van.
 11. Nu te schimba. Pentru a fi pe placul cuiva nu trebuie sa te schimbi, ci din contra sa fii mereu tu insuti. Oamenii din jur trebuie sa te placa asa cum esti, nu asa cum si-ar dori sa fii.
 12. Nu iti schimba comportamentul brusc. Noi oamennii, avem tendinta sa ne purtam foarte frumos cu o persoana pana cand obtinem ceea ce ne dorim de la aceasta, apoi sa ne schimbam complet comportamentul. Daca vrei sa ai prietenii pe viata, atunci nu incerca sa tragi foloase din interactiunile cu cei din jur si nu te folosi de acestia pentru a-ti indeplini anumite dorinte. Prietenii buni sunt foarte greu de gasit!