„Mindfulness esteconstientizarea care apare prin acordarea atentiei, in prezent, farajudecata”. Aceasta este definitia data de Jon Kabat-Zinn, bine-cunoscutulautor si fondator al clinicii de reducere a stresului de la Universitatea dinMassachusetts.

O definitie similara provine dela psihologul Scott Episcop, care descrie mindfulness ca o constiinta „nonjudgmentala, centrata, in care fiecare gand, senzatie care apare esterecunoscuta si acceptata asa cum este”.

Simplu, dupa cum suna, mintea setransforma in functie de evenimente si experiente. Dezvoltarea unei atentiiconstante si nereactuale este adesea radical diferita de modul in care suntem. Multidintre noi isi petrec o mare parte din viata noastra pe pilot auto, nuconstienti de ceea ce experimentam, lipsiti de toate atractiile, sunetele, mirosurile,legaturile si bucuriile pe care le-am putea aprecia. Din acel moment, mintilenoastre par sa fie „oprite”, iar alte momente prinse in ganduri dintrecut (adesea regrete) sau planuri pentru viitor, multe dintre acestea fiindrepetitive.

Cand observam ceva in prezent,obiceiul nostru este adesea sa judecam instantaneu si sa reactionam rapid, demulte ori din perspectiva defectuoasa sau limitata care ne limiteaza optiunilesau creeaza probleme. Mindfulness ne ajuta sa fim prezenti in viata noastra sine da un control asupra reactiilor noastre si a modelelor de gandirerepetitiva. Ne ajuta sa ne intrerupem, sa obtinem o imagine mai clara a uneisituatii si sa raspundem mai priceput.

Creati o stareminunata cu ajutorul gandurilor

Luati in considerare modul incare reactionati atunci cand nu credeti ca sunteti buni la ceva. Stima de sinescade si va puteti simti chiar si rau din punct de vedere fizic. De aceea, estemai mult decat esential sa ne vorbim frumos si sa avem o parere foarte bunadespre noi, indiferent de situatie. Daca faceti acest lucru cu o anumitaregularitate, incepeti sa vedeti modelele obisnuite care va conduc sareactionati automat in moduri negative sau nefolositoare si sa creati stres.Observand in loc sa reactionati, dezvoltati o perspectiva mai larga si putetialege un raspuns mai eficient. Astfel, va puteti schimba intreaga viata,schimbandu-va gandurile, lucru care nu este deloc greu. Trebuie doar sa avetirabdare si perseverenta si astfel veti evolua frumos pe toate planurile.

Puteti dezvoltamindfulness in moduri diferite

Daca mintea este o stare diferitade modul nostru normal de fiinta, cum putem sa o dezvoltam? Exista multepractici diferite care pot sprijini dezvoltarea acestui proces, inclusivdiferite tipuri de meditatie, miscare sau chiar pur si simplu petrecereatimpului liber in natura. Exista o multime de tehnici de meditatie minunate,tehnici care dezvolta caracteristici cheie ale constientizarii:

• intentia de a cultivaconstientizarea

• atentie la ceea ce se intamplain prezent (pur si simplu observand ganduri, sentimente, senzatii care apar)

• atitudinea care nu trebuie sa includajudecata ci doar observarea

Poate ca o sa fie putin dificilla inceput, dar practicand aceasta stare veti ajunge sa o faceti parte din dvs.Astfel, calitatea vietii se va imbunatati semnificativ. In plus, sanatateafizica, mentala si emotionala se va imbunatati foarte mult.