Un implant dentar ne poate readuce zambetul pe buze si ne poate reda totodata increderea in sine. Insa, pentru o astfel de procedura este esential ca orice pacient sa fie foarte bine informat. Atfel, el se va pregati atat fizic cat si psihic pentru aceasta interventie, iar intreg procesul va fi unul simplu atat pentru pacient cat si pentru medic. Iata care sunt informatiile utile despre un implant dentar pe care toti pacientii trebuie neaparat sa le cunoasca.

Pregatirea pacientului pentru implantul dentar

Un implant dentar nu este o procedura complicata si nu provoaca durere pentru ca se va administra o anestezie locala. Pentru a stii ce este mai bine sa alegi, vezi o lista detaliata cu implant dentar pret. Asa cum am spus mai devreme, nu vei simti nici o durere in timpul interventiei. Un antibiotic va fi administrat la nevoie, mai ales atunci cand sunt adaugate si grefe osoase. Antibioticul va proteja pacientul de eventuale infectii, acesta urmand a fi folosit chiar si dupa terminarea procedurii.

Totodata, o igiena orala foarte buna este imperios necesara atunci cand faci un implant dentar. In ziua ce precede interventia, este recomandat ca pacientul sa clateasca foarte bine cavitatea bucala cu apa de gura ce contine clorhexidina pentru asigurarea unei igiene orale excelente inainte de operatie. Antiinflamatoarele nesteroidiene joaca si ele un rol important, acestea reducand semnificativ inflamatia care poate aparea dupa realizarea implantului.

Etapele implantului dentar

Exista anumite etape care duc la rezultatul final. In functie de tipul de implant pe care pacientul il alege, interventia se poate intine pe o perioada mai lunga de timp sau pe o singura zi. Insa, decizia final ava fi luata abia dupa ce medicul specialist va examina foarte bine maxilarul si iti va recomanda un set de analize. In urma acestor analize, se va determina daca pacientul se califica sau nu pentru tipul de implant pe care acesta si-l doreste. Pe langa radiografii, uneori se mai recomanda si tomografii, acestea jucand un rol extrem de important in decizia luata ulterior. Specialistul in chirurgie dentara va stabili impreuna cu pacientul care este cea mai potrivita varianta pentru el, precum si detalii legate de procesul care va urma.

Primul pas inainte de aceasta interventie este administrarea anesteziei locale. Apoi, se va realiza o incizie in osul maxilarului pentru a putea fi insurubat implantul. Dupa aceasta etapa, se va insuruba bontul protetic in implant, acest lucru facand posibila sustinerea coroanei dentare. Este important de stiut ca in cazul implanturilor dentare clasice, coroanele pot fi montate chiar si dupa o perioada de timp ceva mai lunga. Evident ca in cazul in care pacientul va opta pentru un implant care se realizeaza in aceeasi zi, aceasta etapa nu mai este necesara si procesul se va termina aici.

Ce trebuie sa faca pacientul dupa interventie

Efectul anestezicului va tine ceva mai mult decat perioada interventiei in sine. In momentul in care acesta va incepe sa treaca, este recomandat ca pacientul sa ia un analgezic, iar la cateva ore un antiinflamator, precum si antibioticul prescris de medic. Totodata, pe langa aceste medicamente, este foarte important sa se dezinfecteze gura in mod regulat cu ajutorul unei ape de gura dezinfectante. Substantele pe care apa de gura le contine vor ajuta la diminuarea numarului de microorganisme intraorale.

Pe de alta parte, compresele reci vor ajuta la reducerea edemului care apare dupa interventie. In unele cazuri, medicul stomatolog ar putea sa recomande si geluri antiseptice sau cicatrizante. Pentru cateva zile, dintii nu se vor curata cu periuta de dinti, iar pacientul va trebui sa consume doar alimente moi si sa evite mancarea picante, bauturile fierbinti sau foarte reci, dulciurile, cafeaua, alcoolul si tutunul. De asemenea, exercitiile fizice trebuie eliminate. Atunci cand recomandarile medicului sunt urmate cu exactitate de catre pacient, recuperarea va fi cu siguranta floare la ureche, iar acesta isi va recupera ultra rapid zambetul de altadata.