Cea mai trista zi de luni a anului este, in practica, o minciuna, dar este totusi anecdotica. Aceasta este povestea unei ecuatii create pentru a ajuta o companie de turism si care a devenit populara in intreaga lume datorita retelelor de socializare.

A treia zi de luni a lunii ianuarie este numita „cea mai trista zi a anului”. Declarata astfel de psihologul Cliff Arnall din Anglia in 2005, Blue Monday a sosit in acest 17 ianuarie si, dincolo de tristetea care ar trebui sa o copleseasca, pe retelele de socializare au iesit zeci de meme-uri despre asta.

In primul rand, ce este Blue Monday ? Arnall, de la Universitatea Cardiff, a creat o ecuatie care a combinat datoria din cheltuielile de vacanta, timpul de cand rezolutiile noastre de Anul Nou au esuat, vremea, nivelurile scazute de motivatie si sentimentul de a trebui sa treaca la actiune. Rezultatul ar da data celei mai triste zile din an.

Aceste cifre au fost publicate ca un comunicat de presa al companiei Sky Travel catre presa britanica. „Ecuatia este impartita in sapte variabile: (W) vremea, (D) datoria, (d) salariul lunar, (T) perioada de la Craciun, (Q) timpul de la incercarea esuata de renuntare, (M) niveluri scazute de motivatie si (NA) necesitatea de a lua masuri”, a spus NBC News intr-un articol din acei ani. Desigur, toate aceste variabile erau prea subiective si nu se potriveau tocmai impreuna.

Dar scopul nu a fost altul decat acela de a ajuta o companie de turism „sa analizeze cand oamenii isi rezerva vacante si tendintele de vacanta”, a declarat Alex Kennedy, purtator de cuvant al Porter Novelli, o agentie de relatii publice cu sediul la Londra.

Fiind numita o farsa, chiar si Universitatea Cardiff s-a distantat de psiholog, afirmand ca Arnall era profesor cu jumatate de norma la universitate, dar il parasise cu cateva luni inainte ca ecuatia sa fie publicata.

Este Blue Monday real?

Blue Monday ar fi putut proveni dintr-o ecuatie, dar cu siguranta nu exista nicio stiinta in spatele ei. Oamenii de stiinta au analizat rationamentul datei – analizand factorii acesteia, inclusiv totul, de la distanta de la Craciun si nivelul datoriilor pana la rezolutiile esuate de Anul Nou si vremea de iarna.

Altii au legat Blue Monday de tulburarea afectiva sezoniera, care este un fel de depresie care vine si pleaca in functie de sezon. Acesti factori – chiar si atunci cand sunt combinati – sunt „masuratori fara sens”, spune Dean Burnett in The Guardian. Cercetatorii au eliminat teoria potrivit careia poate exista o singura zi cea mai deprimanta pentru noi toti.

Culoarea

Pe culoare, relatia este extinsa. In primul rand, conform teoriei psihologiei culorilor, tristetea este legata de culoare. Industria divertismentului a fost foarte accentuata in acest sens. De exemplu, in filmul Inside Out, Sadness is blue.

Cu toate acestea, cea mai apropiata analogie este melodia grupului britanic New Order: ‘Blue Monday’.

„Blue” de la Eiffel 65 vorbeste si despre tristete: „Albastru sunt sentimentele care traiesc in mine”.

Ca intotdeauna, pe retelele de socializare, utilizatorii au profitat de moment pentru a-si lansa cele mai bune imagini si videoclipuri pe acest subiect, care a devenit popular in intreaga lume in ciuda originii sale controversate.