Un lifting de sprâncene este o procedură chirurgicală efectuată atât la bărbați, cât și la femei, care ridică fruntea și conturează sprâncenele. Atunci când este efectuat în scopuri cosmetice, urmărește să redea un aspect mai tineresc și mai împrospătat zonei de deasupra ochilor.

Atunci când este efectuat din motive reconstructive sau funcționale, are ca scop repararea și restabilirea poziției naturale a sprâncenei căzute (de exemplu, din cauza paraliziei faciale sau a efectelor îmbătrânirii).

Ce tehnici sunt disponibile pentru ridicarea sprâncenelor?

Există mai multe tehnici de ridicare și conturare a sprâncenelor. Acestea includ:

Lifting la mijlocul frunții

O incizie chirurgicală mai lungă este plasată într-o ridă profundă a frunții, dacă există una. Prin această incizie, fruntea este ridicată la înălțimea dorită și sprâncenele sunt conturate. Incizia se inchide apoi cu suturi, care vor fi îndepărtate în cabinet.

Lifting de sprâncene pre-trihial (trihofitic sau linia părului).

Această tehnică este efectuată în mod obișnuit la persoanele cu linii de păr mai înalte. O incizie chirurgicală este plasată chiar înainte de linia părului de-a lungul lungimii frunții. Pielea frunții este apoi ridicată prin această incizie și asigurată la înălțimea dorită. Incizia se inchide apoi cu suturi, care vor fi îndepărtate în cabinet.

Lifting direct al sprâncenelor

Inciziile chirurgicale sunt plasate chiar deasupra firelor de păr ale sprâncenelor de-a lungul porțiunii exterioare a sprâncenelor. Sprâncenele sunt apoi ridicate prin aceste incizii, conturate la forma dorită și fixate în poziția lor superioară cu suturi. 

Lifting lateral al sprâncenelor

Porțiunea exterioară de o treime a sprâncenelor este prima care coboară și coboară pe măsură ce îmbătrânim, creând astfel greutate pe pleoapele superioare. Această tehnică este o tehnică mai puțin extinsă de ridicare a sprâncenelor care ridică doar această porțiune exterioară căzută a sprâncenelor. Cu această tehnică, în linia părului sunt plasate incizii chirurgicale scurte, prin care porțiunea exterioară a sprâncenelor este ridicată și conturată. Când liftingul este complet, inciziile se închid cu cusături sau cleme, care vor fi îndepărtate ulterior.

Browpexie internă (Trans-blefaroplastie)

Această tehnică se adresează și porțiunii exterioare a unei sprâncene căzute. Se efectuează împreună cu o blefaroplastie a pleoapei superioare și beneficiază de o incizie standard a pleoapei. Prin aceeași incizie, sprâncenele pot fi fixate într-o poziție mai înaltă cu suturi.​

Există alternative la liftingurile chirurgicale ale sprâncenelor?

Da. În unele cazuri, un lifting lateral al sprâncenelor poate fi realizat cu neurotoxine, cum ar fi Botox. Neurotoxinele pot fi injectate în mușchii care trag sprâncenele în jos, slăbind astfel efectul acestora. Însă, rezultatele liftingurilor non-chirurgicale durează de obicei doar 3-4 luni.

Cum voi afla care tehnică este potrivită pentru mine?

Tehnica chirurgicală potrivită pentru tine depinde de diverși factori, inclusiv de trăsăturile unice ale feței, cum ar fi înălțimea frunții, caracteristicile liniei părului și conturul actual al sprâncenelor, precum și dorințele tale estetice. În timpul consultării cu medicul estetician, acesta îți va evalua caracteristicile și îți va asculta nevoile. Apoi, el îți va recomanda tehnica (tehnicile) cel mai potrivit(e).​

Voi avea o cicatrice vizibilă pe față?

Vizibilitatea cicatricei (cicatricilor) depinde de tehnica chirurgicală utilizată. După cum am menționat mai sus, majoritatea tehnicilor, cum ar fi liftingul endoscopic al sprâncenelor și liftingul pre-trihial, permit plasarea inciziilor chirurgicale în interiorul sau chiar înaintea liniei părului, ascunzând astfel orice cicatrice.

Liftingul la mijlocul frunții, pe de altă parte, profită de ridurile profunde existente ale frunții, în timp ce liftingul direct al sprâncenelor permite plasarea inciziilor chirurgicale aproape de firele de păr ale sprâncenelor, care adesea pot camufla cicatricile, mai ales dacă sunt întunecate și dese.

​Ce tip de anestezie se folosește în timpul operației de lifting a sprâncenelor?

Liftingurile sprâncenelor sunt de obicei efectuate în sala de operație. Tipul de anestezie utilizat depinde de tehnica chirurgicală folosită. În timp ce majoritatea tehnicilor pot fi efectuate cu sedare minimă și injecții locale de anestezice, unele sunt efectuate sub anestezie generală.​

​Există riscuri pentru operația de lifting a sprâncenelor?

Liftingul sprâncenelor, ca orice intervenție chirurgicală, prezintă riscuri. Cu toate acestea, complicațiile sunt mai puțin frecvente și de obicei minore atunci când un lifting de sprâncene este efectuat de un chirurg calificat și cu experiență. Însă, trebuie luată în considerare posibilitatea apariției unor complicații.

De exemplu, pot apărea sângerări și infecții excesive, deși rar. O complicație mai frecventă este pierderea senzației de-a lungul sau chiar dincolo de linia de incizie chirurgicală. Acest lucru este de obicei temporar și se rezolvă în timp, deși poate fi permanent la unii pacienți. Pot apărea cicatrici, precum și căderea părului de-a lungul marginilor cicatricilor.

Mai multe detalii despre liftingul sprâncenelor şi tot ce implică această operaţie puteţi găsi pe site-ul doctorului Maximilian Muntean, Medic Primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.