Afectiunile cardiace reprezinta un grup de boli ale inimii care afecteaza functionalitatea si structura acesteia. Deoarece toate afectiunile de acest tip sunt legate intr-un fel sau altul de sistemul circulator, afectiunile cardiace intra de obicei sub termenul general de boli cardiovasculare.

Avand in vedere prevalenta si severitatea acestor afectiuni, in continuarea articolului vom discuta despre 3 dintre cele mai frecvent intalnite boli de acest tip, pentru ca tu sa fii cat mai bine informat cu privire la sanatatea ta.

3 cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare

De la depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange la modificari ale ritmului cardiac si multe altele, afectiunile cardiace pot aparea din diferite cauze si se pot manifesta prin diferite simptome. Din acest motiv tratamentul recomandat de catre medicul specialist va fi diferit in functie de fiecare caz in parte, acesta putand recomanda fie anumite medicamente pentru afectiunile cardiace fie tratamente chirurgicale sau proceduri minim invazive.

Cele mai frecvente boli de acest tip includ:

Boala arteriala coronariana

Aceasta afectiune apare atunci cand arterele care aprovizioneaza inima cu sange devin ingustate sau blocate reducand astfel circulatia sangvina. Cauza principala a acestei intreruperi este de regula ateroscleroza, o afectiune caracterizata prin depunerea treptata de grasimi pe peretii vaselor de sange.

Deoarece aceasta problema se dezvolta de obicei de-a lungul mai multor decenii, este posibil sa nu existe simptome evidente ale acestei boli pana in momentul in care exista un blocaj semnificativ sau un infarct miocardic.

Tratamentul pentru boala arteriala coronariana poate varia in functie de severitatea acesteia, medicul putand recomanda fie tratament medicamentos pentru gestionarea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale fie tratament chirurgical sau minim invaziv cum ar fi bypass-ul coronarian sau angioplastia coronariana.

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic apare atunci cand circulatia sangvina catre inima este blocata, de obicei de depunerea treptata de grasimi pe peretii vaselor de sange, fapt care poate rezulta in cele din urma la distrugerea partiala a muschiului inimii.

Aceasta afectiune poate fi fatala, motiv pentru care tratamentul si interventiile medicale specializate trebuie aplicate cat mai curand posibil. Simptomele cele mai des intalnite ale infarctului miocardic includ:

  • Durere sau senzatie de strangere in jurul pieptului care poate iradia si spre brate, maxilar si gat;
  • Dispnee;
  • Stare de ameteala;
  • Durere abdominala.

Ce trebuie retinut insa este faptul ca nu toate persoanele au aceleasi simptome si ca intensitatea lor poate varia, unele persoane putand prezenta durere usoara de exemplu, in timp ce altele pot suferi dureri extreme.

Tratamentul poate include medicamente specifice axate fie pe prevenirea formarii cheagurilor de sange fie pe dizolvarea celor existente deja sau poate include proceduri chirurgicale cum ar fi angioplastia coronariana cu balon si stent.

Aritmia

Aritmia este o problema caracterizata printr-un ritm cardiac anormal. Aceasta apare atunci cand semnalele electrice care coordoneaza bataile inimii nu mai functioneaza in mod corespunzator, rezultand astfel la aparitia unui ritm cardiac accelerat, lent sau haotic.

Deoarece aritmia poate fi de mai multe tipuri, ea poate duce la mai multe complicatii severe cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

Avand in vedere ca aceasta problema nu prezinta de obicei simptome evidente, aritmia este depistata de obicei in timpul unui control de rutina. Cu toate acestea, cateva dintre simptomele acestei afectiuni pot include dispnee, durere in piept, ritm cardiac accelerat sau haotic care poate fi simtit la nivelul gatului sau a pieptului etc.

Tratamentul depinde de tipul aritmiei si de ritmul cardiac prezentat (accelerat sau lent) si poate include optiuni medicamentoase prescrise de catre medicul specialist, proceduri neinvazive cum ar fi cardioversia sau interventii minim invazive cum ar fi ablatia prin cateter.

Toate aceste boli si multe altele pot afecta inima si sistemul circulator si pot prezenta un risc semnificativ pentru sanatatea generala. Din acest motiv este recomandat sa apelezi la un consult medical specializat daca prezinti simptome asociate cu aceste afectiuni, doar medicul putand evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.