In mai multe cazuri, dieta vegana poate fi recomandata pentru o perioada scurta pe baza indicatorilor de sanatate personali ai unei anumite persoane.

Vegetarianismul si versiunile sale mai extreme, cum ar fi veganismul, ar trebui abordate cu prudenta incepand cu varsta mijlocie. Prin abandonarea carnii se pierd multe proteine ​​de mare valoare care trebuie furnizate. Ce spun expertii despre asta?

Pe masura ce imbatranim, suntem mai preocupati de ce alimente mancam si de cat de sanatoasa este dieta noastra. Pentru ca nu este acelasi lucru sa te umpli cu hamburgeri la 20 de ani decat dupa 50 de ani. Excesele se platesc odata cu varsta, iar organismul cere modele de alimentatie sanatoasa. Din acest motiv, multi barbati si femei de varsta mijlocie incep sa se gandeasca la trecerea la vegetarianism ca o modalitate de a avea grija de ei insisi. Adica adopta o dieta bazata pe consumul de legume care admite aportul de produse animale vii, precum laptele si ouale.

Ce mananca un vegetarian? In principal, legume, cereale, leguminoase, cereale (porumb, quinoa, ovaz…), nuci, soia, fructe si ciuperci. Obiectivul sau este de a restrictiona acizii grasi trans, care se gasesc in mod natural in cantitati mici in produsele derivate de la animale rumegatoare: produse lactate sau carne de la bovine, ovine sau caprine. Desi majoritatea rezulta din productia industriala de alimente si uleiuri partial hidrogenate, prezente in produsele procesate precum margarina, prajiturile, gogosile.

Avantajele vegetarianismului

Imbunatatirea sanatatii: persoanele cu o dieta 100% pe baza de plante si cu un echilibru adecvat supravegheate de personal medical au o dieta bogata in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, care poate chiar creste performanta sportivilor si poate prezenta imbunatatiri pentru sanatatea generala.

Alimente mai naturale si mai putin procesate: alimentele procesate sunt una dintre acele „bombe cu ceas” care au consecinte pe termen lung asupra sanatatii noastre, avand in vedere lipsa de continut nutritional. In schimb, o dieta pe baza de plante este o sursa constanta de nutrienti.

Impact pozitiv asupra mediului: efectivele moderne de animale necesita din ce in ce mai multe defrisari si emisii de CO2, ceea ce este un cerc vicios: prin defrisare eliminam principalii nostri agenti de decontaminare a aerului, copacii, din ecuatie si acestia nu pot transforma acest CO2 in oxigen.

Lant alimentar prietenos cu viata: vegetarianismul sustine respectul pentru viata animala, deoarece, spre deosebire de alimentele pe baza de plante, lantul de productie a carnii si a lactatelor aduce suferinta animalelor care sunt crescute pentru aceasta industrie. Cu o dieta pe baza de plante, nu exista constiinta vinovata cu privire la o farfurie cu mancare.

Dezavantajele vegetarianismului

Posibilitate de dezechilibru nutritional: trecerea de la o alimentatie bogata in proteine ​​animale la o alimentatie bazata 100% pe alimente de origine vegetala trebuie realizata putin cate putin, sub supravegherea unui specialist in sanatate; In caz contrar, oamenii pot face greseli precum sa nu includa proteinele vegetale in alimentatia lor si sa le bazeze in intregime pe legume si fructe, de exemplu, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor.

Perioade lungi de adaptare: din cauza schimbarii drastice a obiceiurilor pe care o reprezinta una dintre nevoile noastre de baza ca fiinte vii – alimentatia -, vegetarianismul necesita perioade lungi de adaptare, ceea ce poate parea frustrant pe termen scurt, dar este cel mai bun mod pentru a realiza aceasta tranzitie catre o viata mai sanatoasa.

Schimbari in dinamica sociala: o persoana vegetariana trebuie sa inteleaga ca, pana in prezent, majoritatea oamenilor mananca produse de origine animala, asa ca adaptarea la o dieta pe baza de plante nu trebuie sa se faca doar la nivel individual, ci ne afecteaza si dinamica sociala. Este bine sa anunti familia si prietenii cu privire la schimbarea care se intentioneaza sa fie facuta si sa intelegi ca nu va exista intotdeauna cea mai buna intelegere sau oferta de alimente pentru dietele vegetariene.