Abraham H. Maslow a considerat ca teoriile conditionarii nu reflecta cu acuratete complexitatea comportamentului uman. In 1943, Maslow a introdus teoria motivatiei umane si a remarcat ca actiunile umane au ca rezultat atingerea scopurilor. Orice comportament dat poate satisface mai multe functii simultan. De exemplu, mersul la un bar ar putea satisface nevoia de respect de sine, precum si de interactiune sociala.

Abraham H. Maslow a fost un psiholog umanist si a vrut sa afle ce motiveaza comportamentul uman. Pasii nostri sunt motivati sa raspunda diferitelor tipuri de nevoi. Ierarhia pe care Maslow a comentat-o ​​in 1943 a sugerat ca oamenii sunt motivati sa satisfaca nevoile de baza inainte de a trece la nevoi mai avansate.

In timp ce unele scoli de gandire la acea vreme – psihanaliza sau behaviorismul – aveau tendinta de a se concentra pe comportamentele problematice, Maslow a facut un pas mai departe si a fost interesat sa afle mai multe despre ceea ce ii face pe oameni fericiti si despre lucrurile pe care le fac pentru atingerea acestui obiectiv. Ca umanist, Maslow a ras ca oamenii au o dorinta innascuta de a fi tot ce pot fi, de a fi impliniti. 

Pentru a atinge aceste obiective, trebuie indeplinite cateva nevoi de baza, cum ar fi nevoia de a manca, de a se simti in siguranta, de a avea dragoste sau de a avea o buna stima de sine.

De la nevoile de baza la cele mai complexe

Ierarhia lui Maslow sau piramida lui Maslow este prezentata sub forma unei piramide. Nivelurile cele mai de jos ale piramidei formeaza cele mai de baza nevoi, iar cele mai complexe sunt cele care ocupa partea superioara a piramidei.

Nevoile din partea de jos a piramidei sunt cerinte fizice de baza, cum ar fi nevoia de hrana buna, apa, caldura, somn etc. Odata ce nevoile de baza ale unei persoane sunt indeplinite, el sau ea poate trece la urmatorul nivel de nevoi de securitate. Pe masura ce oamenii urca in piramida, nevoia de valoare de sine si sentimentele de implinire personala incep sa prevaleze asupra oamenilor.

Maslow a subliniat importanta realizarii de sine, care este un proces de crestere si dezvoltare pe masura ce cineva progreseaza in viata proprie pentru a atinge potentialul individual. Maslow credea ca aceste nevoi sunt similare cu instinctul si ca joaca un rol important in comportamentul motivational uman. Satisfacerea nevoilor zonelor inferioare, cum ar fi nevoile fiziologice, de securitate sau sociale si respectul, este cruciala pentru a preveni consecintele neplacute asupra dezvoltarii personale.

Cel mai inalt nivel al piramidei lui Maslow este legat de nevoile de crestere, adica sunt nevoi care nu sunt derivate din lipsa sau lipsa a ceva – asa cum s-ar putea intampla la niveluri inferioare – ci mai degraba. dorinta de a creste ca persoana care duce la varful tuturor.

Piramida lui Maslow

Piramida lui Maslow are 5 niveluri diferite, incepand cu baza – cel mai important lucru de intalnit – sunt urmatoarele:

  • Fiziologie: respiratie, hranire, sex, odihna, homestasis
  • Securitate: securitate fizica, securitatea locului de munca, resurse, moral, sanatate, familie si proprietate privata
  • Apartenenta: prietenie, afectiune, intimitate sexuala
  • Recunoastere: autocunoastere, incredere, respect si succes
  • Autorealizare: moralitate, creativitate, lipsa de prejudecati, spontaneitate, acceptare a faptelor si rezolvare de probleme

Nevoi fiziologice: supravietuire

Nevoile fiziologice includ cele mai elementare nevoi care sunt necesare pentru supravietuire, cum ar fi nevoia de a bea apa, de a respira, de a manca, de a dormi sau de a face sex pentru a se reproduce. Maslow credea ca aceste nevoi erau cele mai elementare si instinctive din ierarhie, pentru ca numai atunci cand toate aceste nevoi erau indeplinite putea trece la nivelul urmator.

Nevoile acestui nivel sunt destul de evidente, pentru ca toti avem nevoie de hrana si apa pentru a supravietui. De asemenea, trebuie sa respiram si sa mentinem o temperatura stabila a corpului. In plus, avem nevoie de un acoperis, de haine si de reproducere prin sex.

Nevoi de securitate

Nevoi de siguranta si securitate, cum ar fi angajare stabila, ingrijire medicala, locuinta intr-un loc sigur, protectia mediului, siguranta in general, prin care ne simtim protejati. Cu totii trebuie sa ne simtim in siguranta pentru a fi bine.

De la acest nivel, nevoile ierarhiei devin mai complexe, deoarece dupa satisfacerea celor mai elementare nevoi de supravietuire, oamenii vor incepe sa simta mai mult control si ordine in viata lor. In aceasta etapa, ar putea fi luat in considerare un loc sigur de locuit, sigur financiar, siguranta fizica si sanatatea.

Nevoile sociale

Acest nivel include nevoile de apartenenta, iubire si afectiune. Maslow a descris aceste nevoi mai putin de baza drept nevoi fiziologice si de siguranta. Relatiile precum prietenia, relatiile romantice si familia ajuta la satisfacerea acestei nevoi de societate si acceptare. precum si participarea la viata sociala, comunitate sau grupuri sociale.

Are nevoie de respect

Pe masura ce indeplinesti primele trei nevoi, nevoia ta de respect devine din ce in ce mai importanta. In acest moment, este din ce in ce mai important sa castigi respectul si recunoasterea celorlalti. Oamenii trebuie sa realizeze lucruri si apoi vor ca eforturile lor sa fie apreciate. Oamenii sunt adesea implicati in activitati precum mersul la scoala, sportul, hobby-urile sau participarea la activitati profesionale pentru a satisface aceasta nevoie.

Intampinarea acestei nevoi si obtinerea acceptarii si aprecierii ii ajuta pe oameni sa aiba mai multa stima de sine si mai multa incredere in ei insisi si in ceilalti. Esecul de a obtine recunoasterea realizarilor tale poate duce la sentimente de esec sau inferioritate.

Nevoi de autorealizare

Acesta este cel mai inalt nivel in ierarhia nevoilor lui Maslow. Oamenii care se simt impliniti sunt mai constienti de ei insisi. In acest moment, ei pot fi ingrijorati de cresterea lor personala si nu sunt atat de interesati de parerea celorlalti, pentru ca sunt interesati doar de implinirea potentialului lor. Oamenii de la acest nivel se simt fericiti si plini de viata.

Testarea piramidei lui Maslow

Desi au existat relativ putine cercetari care sa sustina aceasta teorie, ierarhia nevoilor lui Maslow este bine cunoscuta si foarte populara in psihologie si nu numai. Intr-un studiu publicat in 2011, cercetatorii de la Universitatea din Illinois au decis sa testeze ierarhia. Ei au descoperit ca, in timp ce satisfacerea nevoilor se coreleaza puternic cu fericirea, oamenii din culturi din intreaga lume au spus ca autorealizarea si nevoile sociale sunt importante, chiar daca multe dintre cele mai de baza nevoi nu au fost satisfacute.