Smartphone-ul dvs. poate face fotografii destul de bune. Dar sa recunoastem – nu este un dispozitiv dedicat pentru fotografii profesionale. Daca va intereseaza fotografiile de calitate, cumpararea unei camere digitale inseamna ca nu trebuie sa va multumiti cu fotografii neclare si intunecate. Explorati gazda camerelor digitale dedicate si veti intra intr-o lume cu focalizare clara, zgomot vizual redus si zoom optic. Singura dvs. problema ar putea fi gasirea unui traseu prin toate marcile si modelele disponibile la vanzare. Acolo putem ajuta.

In acest ghid, vom schita diferitele tipuri de camere digitale pe care le puteti alege, cat ar trebui sa va asteptati sa cheltuiti si tipul de specificatii pe care trebuie sa le urmariti. La capatul superior al pietei, trebuie sa alegeti intre obiective si camere, si vom explica si elementele de baza ale acestora. Iata ce trebuie sa stiti.

Tipuri de aparate foto

Piata camerelor digitale se schimba rapid, ceea ce inseamna ca etichetele si categoriile pe care le veti vedea in timp ce faceti cumparaturi pot fi confuze. Pentru a simplifica procesul de achizitie, puteti imparti optiunile in doua categorii majore. In linii mari, aveti camere cu lentile atasate pe care nu le puteti schimba si camere cu lentile interschimbabile pe care le puteti.

In mod traditional, camerele digitale de baza au fost cunoscute sub numele de camere de tip point-and-shoot sau camere compacte. Pe masura ce fotografia smartphone-urilor a avansat, punctele si fotografiile au concurat devenind mai sofisticate si mai scumpe. Preturile pentru aceasta categorie variaza considerabil, de la mai putin de 100 USD pana la 1.000 USD, desi smartphone-urile continua sa manance in partea de jos a pietei.

Este doar la nivelul de zoom optic – cat de aproape puteti mari fara a degrada calitatea – si la alegerea controlului manual in care camerele smartphone si punctele si fotografiile inferioare difera cu adevarat. In caz contrar, rezultatele finale sunt similare, cu telefoane precum Google Pixel 3 care imping ceea ce este posibil cu o camera telefonica.

DSLR-urile folosesc un sistem de oglinda si prisma pentru a va arata ce filmati prin vizorul camerei. Camerele fara oglinda au adesea o forma similara, dar pierd oglinda. In schimb, utilizeaza senzorul de imagine al camerei si fie un vizor, fie ecranul LCD din spate pentru a compune fotografii. Care e mai bun? Este un apel greu, dar pentru multi fotografi este vorba mai mult despre ceea ce functioneaza pentru ei individual, mai degraba decat despre anumite specificatii sau caracteristici.

Este corect sa spunem ca camerele fara oglinda au redus decalajul DSLR-urilor in ceea ce priveste calitatea imaginii in ultimii ani, dar DSLR-urile au si avantajele lor, chiar daca se bazeaza pe tehnologii mai vechi. Unii utilizatori prefera abordarea vizorului optic, in timp ce altii sunt mai confortabili cu vizorul cu ecran LCD care se potriveste mai mult cu experienta de fotografiere cu un smartphone.

Atat DSLR-urile, cat si camerele fara oglinda incep in jurul valorii de 300 $ – 400 $, dar pot creste peste 6.000 $ pentru un DSLR pro-nivel si peste 4.000 $ pentru un corp fara oglinda de ultima generatie si asta inainte de a adauga obiectivul. Aceste camere cu lentile interschimbabile ofera de obicei specificatii mai puternice si viteze de functionare mai mari decat omologii lor compacti, cu lentile fixe. Camerele mai mari au, de asemenea, adesea senzori de imagine mai mari in interior, ceea ce se traduce de obicei la o calitate generala mai buna a imaginii, mai ales atunci cand fotografiati cu lumina slaba.